ref: ricart-1935-1

imagen carta

05/01/1935

Sr. M. A. Espinal 

Estimat Espinal. 

Jo també desitjo que tu, respectable esposa i tots els teus tingueu un bon any, aquest any que acabem d'encetar

Moltes gràcies de tot. Escriuré al teu cosí I[gnasi] Salvans* – el qual vaig coneixer i li vaig parlar de tu – oferint-me o, millor dit, oferint-li el que vulgui. El mes pràctic potser fóra endegar una carpeta gran amb un choix dels meus gravats per a que tries lliurement sense – es clar – cap compromis. Em sap greu que, justament el de la Mare de Deu de Montserrat no el tinc ni el podré vendre si el tingués perqué vaig fer un tracte amb els "amics de l'Art Litúrgic"** (R. Sunyer,*** Mn. Trens, etc.) 

¿Vols tu avençar al teu parent Salvans, això? Perqué anant directament la intenció per aquell gravat no voldria coïbir-lo a que veies els altres. 

Tens tota la raó. I si no ens veiem mes sovint no pensis que t'hagi oblidat. Les petjades d'aquells primers passos artístics son inesborrables encara que l'un les pegui per les finances o la industria o el surrealisme. 

Una nova ben nova. Demà dilluns engego el meu professorat de dibuix i gravat al "Taller-Escole" de Tarragona que ara s'inaugura. Serem en Rebull, I. Mallol i J.M. Capdevila**** per les classes orals. 

Veurem si serviré. 

Un dia o altra aniré a veure't i els teus quadros tan cars de veure.

Els meus respectes i salutacions cordials 

Forte poignée de main

Enric.C Ricart* Ignasi Salvans Piera (Terrassa, 1904 - Barcelona, 1992) fou un empresari i cineasta amateur. Era fill de Francisco Salvans i germà de Joan Salvans (1900 - 1936), amb el qual creà el primer grup de cineastes amateurs de Terrassa i col·laborà en la producció de diferents documentals.

** Creada l'any 1922 com a una secció del Cercle Artístic de Sant Lluc, els Amics de l'Art Litúrgic va néixer amb el propòsit de fomentar la renovació i modernització de l'art religiós. El seu director fou l’eclesiàstic i historiador Manuel Trens (Mn. Trens).

*** Ramon Sunyer i Clarà (Barcelona, 1889 - 1963) fou un joier i argenter.

**** Ignasi Mallol i Casanovas (Tarragona, 1892 - Bogotà, 1940) fou un pintor i pedagog. Durant la Guerra Civil es va significar pel seu paper en la defensa de la conservació del patrimoni artístic i cultural de Tarragona.

Josep Maria Capdevila i Balanzó (Olot, 1892 - Banyoles1972) fou un escriptor i filòsof. El 1934 fundà amb Joan Rebull i Ignasi Mallol el Taller-Escola d'Art de Tarragona.