ref: espinal-1917-4

imagen carta

Saragossa 30/10/1917

Estimats pares:

A la llotja es on son instalats els tapiços; tenim totes les facilitats, podem estudiar-los d'aprop, enfilant-nos en escales, copiar-los etc. tot degut al Sr. Batlle que es molt simpàtic i inteligent. Estudiem molt i aprofitem el temps.

Probablement arribarem divendres o dissapte.

Continua el fret pro estic bo i m'atipu. No se si m'arribaràn els calés. Suposo la mamà millorada. Recorts a tothom

vostre

Mariàn AntónA l'arxiu Espinal es conserven alguns dels dibuixos que el pintor va fer dels tapissos esmentats. En el cas del que reproduïm més avall, Espinal hi va anotar el següent:

«El cap del tapiç que tenen a Zaragoza de l'história de Jefté, a diferencia del de les naus i del de la Crucifixió[,] dominen en aquest tapiç els trajos amb mostra[,] fent-los molt més complexes i trinxats els plegats a l'acordeón; els obscurs[,] hombres i lineas que dibuixen) son tots fets amb un color café fosc; els blaus son molt foscos, llevat en les cuiraces dels guerrês cubistes, ininteligibles; el terra es molt fosc i blau; s'hi destacan amb blanc i verts clâs les plantes sostenidores de flors multiformes i color. Encar que cada moment i com més se mira plasma tècnicament i s'hi descubreixen noves figures[,] no't comunica la sensació de repós trobada amb els de les Naus i el de la Crucifició i Resurecció, sensitives, de linea indolent, d'una simplicitat mai vista»