ref: cabot-1927-4

imagen carta

Barcelona 03/09/1927

CAFE DE LA RAMBLA

Barcelona 3 setembre 1927

Amic Espinal 

T'escric per passar l'estona, perquè m'he d'esperar en aquest cafè del qual amb lletres de l'Apa veus el nom aquí dalt ⤴ i ja no sé què llegir. 

Parlem d'autos. El del Mate [Josep Viladomat] és a Manlleu, en mal estat de salut. Va anar-hi per allò de la commemoració al bisbe Aguilar i va haver de tornar en tren, que per a ell és anar molt "a menos". Es diu si té una esquerda al bloc. Se sap del cert que, encara que remandrinats els cilindres, varen deixar-li els cèrcols vells, estiregassats perquè vinguessin justos, però, és clar, ja no feien molla. Com veus, això ha estat providencial i ara, va dir me ell, treballa força, perquè a més a més dels encàrrecs que ja sabíem, encara li n'han caigut de nous. Vaig donar-li bons consells, tan bons que sentint-me'ls jo mateix em feia l'efecte que em creixia una barba blanca tota patriarcal. 

He fet 600 km. en un Chrysler Six. Molt bon cotxe, que tot ho fa a la directa, que s'embala en poquíssims metres i que pren els viratges sense gens de patinada. És clar que duent el cotxe del darrera tot ple i dues rodes de recanvi, el contrapès es considerable. Un 32 Hispano no ens ha pogut batre mai gràcies a la major seguretat del Chrysler en els viratges. Per afegidura molt ben suspès: un matalàs amb rodes. Si el Viladomat té tants encàrrecs, se n'haurà de comprar un. (Però encara li queda molt de temps per pensar-s'hi.) 

Vist en Cortès sortit de la cura de repòs. Ara fa mig repòs. Ell diu que li ha anat d'allò més bé. 

Notícies de Montjuïch. En Nogués i l'Utrillo han sortit en un 32 Hispano, cobrant a més a més del sou 50 pts. diàries de dietes, per recollir dades de les arquitectures típiques de les diverses regions d'Espanya. Segons es diu, han de veure tants pobles (42 o 45) en pocs dies, que els toca fer cada dia no m'han sabut dir quants kms; en resum que van a passejar, perquè amb una col·lecció de postals, o de fotos de La Esfera o anant a l'Arxiu Mas, recollirien més detalls. Però la qüestió es donar-se bona donar-se vida, pagant els altres. Encara, en Bosch Roger i en Granyer,* que són els que m'ho han explicat, m'han dit que en aquesta excursió havia de pendre part el mai prou lloat Domènec Carles, però s'ha tornat neurastènic i no pot anar-hi. Diuen que va tornar de París amb, per tot equipatge, una maleta plena de fruita. No m'han pogut dar més detalls, i a fe que em sap greu, perquè val la pena de recollir totes les anècdotes d'en Carles. Si el trobes per alguna recta de carretera aprenent de conduir el seu Essex, atura'l per veure si està a punt de tornar-se boig. El dia que doni una pesseta a algú, en quedarem convençuts, i el farem tancar, puix, no sé per què, conec més alienistes que metges d'altres especialitats i tinc influència a tots els manicomis. 

En Bosch Roger i en Granyer m'han dit també que en Galí no vol recomanar a ningú per entrar a l'Exposició, mal sigui un picapedrer, perquè (diu ell) el dia que hagi de dimitir per qualsevol cosa, no vol posar a ningú en el compromís d'haver-lo de seguir en la seva actitud. Això no és més, és clar, que una excusa per no col·locar a ningú, perquè en Galí no fa cara de dimitir per impertinències que li facin aguantar. Jo faig córrer allò de l'expiació proporcionada a la falta que va cometre acceptant el càrrec i tota la història, perquè tractant-se de fer un "favor" a un "amic" no reparo en sacrificis. 

M'han quedat ganes d'escapar-me encara un parell de dies a Tossa, tant si em vols a casa teva com si me'n treus, L'únic que et demano és que una tarda agafem l'auto i anem a Calella de Palafrugell a veure en Pla. En aquest cas, faríem això: Vindrien a Tossa, pero se n'anirien a la fonda o allà on volguéssiu, l'Armengou** (el sr. Diana, perquè és ell l'editor d'en Pla i el que ha hagut de pagar les 4000 pessetes que en Ferrer de la Llibreria Italiana fermà de les edicions Diana quan el van posar a la presó, —més ben dit tenia, havia de tenir, que si les hagués tingut l'Armengou no les hauria hagut de pagar). Ja no sé on sóc. Això començava a semblar un paràgraf del filòsof cínic Francesc Pujols. Reprenguem el fil: vindrien a Tossa l'Armengou i potser en Brunet, aquests dos amb el sol fi d'anar amb tu i amb mi a Calella. Ara, entenem-nos bé: no sols no convido aquests dos a casa teva, que fóra massa barra, sinó que tan sols ni m'hi convido jo. Tossa només és una escala en el viatge a Calella de Palafrugell.

En Moraguetes no l'he vist més d'ençà de la nit mateixa de la meva arribada, com et deia en la meva lletra anterior. Diuen que sap algun xisto nou, però segueix repetint tots els vells, fins que el que l'escolta els hi acaba, per demostrar-li que també els sap. 

Segons sembla, el Sisquella ha trobat marxant, Déu li conservi, que prou falta li fa. 

L'afer Sagarra - Planas*** es el motiu de conversa de tot Barcelona i de totes les poblacions d'estiueig, a les quals els homes, que estiuegen al tren, porten les noticies de Barcelona. Ara ja ha arribat a la segona zona, a la gent que no és de l'Ateneu, ni de cap diari. 

Saluda amb tota reverència la teva senyora, acaricia, en intenció, les teves menudes i et prega que transmetis el que vulguis a les sirenes de Tossa el teu amic 

Just Cabot 

Això de les sirenes de Tossa em sembla haver-t'ho escrit ja, però m'he encapritxat amb l'expressió, com en Gasch (tocar ferro) amb allò dels esperits materialistes i altres bestieses. 

Naturalment que el dia que vingui a Tossa te l'avisaré, no perquè em prepareu cap rebuda, és clar, sinó perquè tinguis temps de dir-me que no vingui.* Emili Bosch i Roger (Barcelona, 1894 -1980) fou un pintor i escenògraf.

Josep Granyer i Giralt (Barcelona, 1899 - 1983) fou un escultor. Cofundador del grup Els Evolucionistes, va obtenir reconeixement per les seves escultures i pels seus dibuixos, gravats i il·lustracions per a llibres de bibliòfil. El 1950 Marian Espinal li va encarregar les xilografies per al llibre Lucio o el asno, de Luciano de Samosata, que va ser traduït, anotat i prologat per Antonio Tovar. Aquest títol va inaugurar, i clausurar, la col·lecció de llibres de bibliòfil Ad Unguem.

** Ignasi Armengou i Torra (Manresa, 1895 - Buenos Aires, 1954) fou un advocat i promotor cultural. Va dirigir diferents publicacions manresanes i va escriure per al setmanari Mirador i per a Justícia Social, òrgan oficial del partit Unió Socialista de Catalunya. El 1925 funda la Llibreria Italiana i les Edicions Diana. Entre els onze llibres del catàleg d’aquesta editoral figuren les primeres obres de Josep Pla. Perseguit per la FAI a l'inici de la guerra, al igual que el seu malaurat amic Josep Mª Planes, s'exilià a París l'agost de 1936 i el 1938 marxà a l'Argentina, on va morir el 1954.

*** Inferim que es rumorejava que en Sagarra i en Planas mantenien alguna mena de relació "il·lícita".