MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI (1915 -1965)

#cartas on es cita a Wagner


data referència transcripció referències
carta ref.llor-1918-1
Llor, Miquel
Barcelona
01/01/1918
(data estimada)
llor-1918-1

Miquel Llor a M. Espinal

ATENEU BARCELONÈS 

Sr. Mariàn Anton Espinal. 

Heu's que em fora ben plaent d'enraonar amb vos: d'aqui que recordant el que em diguereu, us escric. 

No sé pas on us amagueu. Sempre que m'abellia parlar-vos per qualsevol de les meves ensopegades espirituals, afanyat d'un gotim de llum, en un recó o altre us he trobat sempre sens falla, com cosa de bruixes. Ara ni això.

Encara us espero el vespre del Parsifal! Talvegada esteu malament vos o la familia o potser, la gent dels autòmnibus vos ha capgirat l'ordre del dia i de la nit.

Si avui no aneu al concert dels "Amics" per parlar de veure'ns a l'Ateneu" com diguereu, jo divendres aniré a aquell "Mercat de la Maledicència".

Que us sembla aquella nit, si esteu bo com espero i no us és massa agafosa la meva presència? 

Si us sembla bé i me'n dieu quelcom per telefon fins a les cinc de qualsevol dia, us n'estarà agrait més del que ja n'esta qui sap lo, el vostre més o menys lluny germà

Miquel Llor i Forcada


Nota:

Miquel Llor i Forcada (Barcelona, 1894 - 1966) fou un narrador i novel·lista. Va escriure a la premsa, principalment a Mirador, i va traduir al català a Moravia i a Gide. La seva obra més important és la novel·la Laura a la ciutat dels sants.

altres referències:

Wagner

Ateneu

carta ref.espinal-1921-12
Espinal, Marian
Paris
09/03/1921
espinal-1921-12

M. Espinal a pares i germanes

Estimats pares i germanes. He rebut lletra vostra. Jo més que bé per ara. Ha caigut el mur de l'hort? An aquell casament no m'interessa gens anar-hi. He començat un cuadro que hi ha un torero i una Manola en mig d'un paisatge i aquet no es en broma.

Ahir amb en Prat varém anar a l'Opera on jugaren La Valkirie. Un dia d'aquets haig d'anar a dinar chez la Madame. El Consulat no m'ha avisat encar. Escriviu que vos varen dir a la Tenencia. Feu una moxaina a l'avia.

Rebeu forta abraçada

Marian Antón

noms citats:

Prat, Pere

________________

altres referències:

Wagner

carta ref.cabot-1927-1
Cabot, Just
Barcelona
21/03/1927
cabot-1927-1

Just Cabot a M. Espinal

Barcelona, 21 - III - 27

Amic Espinal:

De part d'en Junoy,* tan aviat com puguis, si pot ser demà millor que demà passat, envia'm a la impremta fotos de les teves obres. Dic fotos perquè en Junoy només en vol publicar una, però triada entre algunes. El quadro que a ell li agradaria més de publicar és l'interior amb les teves dona i germana.**

Això és el que corre més pressa, ja que els gravats necessiten dies per assecar-se i la revista fa de mal enquadernar si encara són molls.

Igualment m'ha encarit que et demanés ninotets per a peus de pàgina,*** com els d'En Sunyer i en Ricart que hauràs vist.

Em posaràs als peus de la teva senyora (fórmula Pujols).

Ton afm.

Just Cabot

A la nit veuré el Viladomat a l'Or del Rhin


Nota:

* Josep Maria Junoy i Muns (Barcelona, 1887 - 1955) fou un periodista, poeta i dibuixant. Intel·lectual catòlic, va editar les obres de Chesterton traduïdes al català. En el camp literari va ajudar a introduir a Catalunya l'avantguarda europea a través de la revista Trossos, de la qual en va se el director entre 1916 i 1917. Junoy és conegut com a autor del cal·ligrama Oda a Guynemer (1917). Considerat el primer cal·ligrama en llengua catalana, el poema mostra els trets característics de la primera avantguarda a Catalunya, quan la poesia fusionava la forma cubista amb les idees futuristes.

** A propòsit de l'exposició d'Espinal a la Sala Parés, Cabot va escriure una ressenya a La Nova Revista del mes d'abril de 1927, una versió manuscrita de la qual es pot llegir a la carta cabot-1927-2. Aquell número també va incloure la reproducció del quadre al qual Cabot fa esment i que aquí reproduïm.

*** Dels ninotets per a peus de pàgina, Espinal en va fer amb tota seguretat més d'un. De publicats, però, només hem sabut trobat el que figura a La Nova Revista, Vol. III, núm. 2, p. 23

noms citats:

Junoy, Josep Mª

Pujols, Francesc

Ricart, EC

Sunyer, Joaquim

Viladomat, Josep

________________

altres referències:

La Nova Revista

Wagner