MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI (1915 -1965)

#cartas on es cita a Torre salvans


data referència transcripció referències
carta ref.badrinas-1926-1
Badrinas, Antoni
18/05/1926 badrinas-1926-1

Antoni Badrinas a M. Espinal

18 maig 1926 

Amic Espinal: L'enhorabona per l'aument de familia, desitjant que continuhi tot be. Vaig sentir que no em trovessis a casa, doncs tinc quelcom a passar-te. 

Primerament a veure que fem dels mobles de la saleta del pis. Si com suposo s'han de fer, ens convindria, fer-los aquest estiu que ja sabs que es la nostra cuesta. Ademés a veure si m enfiles lo de la Barata*; podries venir a La Floresta a veure la barraca-model qu'han fet, doncs ara es construeix molt i ens convé estar ben situats. El dia de Snt. Joan hi aniré tot el dia. Per anar-hi amb auto, sortint de Snt Cugat per la carretera de la Rabassada, cuan sigueu a uns dos Km. en vistes a les casetes trenqueu a la dreta, un camí de carro bo, i al cap de poca estona a l'esquerra, al arribar a un pont hi ha un camí particular i sortireu, donant la volta per tota "La Floresta", a una casa. Si al passar pel camí algú os deia res, digueu que teniu permís d'en Ramon Laseras.

Esperant tindre el gust de veuret algún dia, et saluda amb recort per la Maria i demés

teu afm. 

A. Badrinas


Nota:

* Torre Salvans. Consulteu la nota de la carta espinal-1929-2

noms citats:

Manuel Azaña

Salvans, Francisco

________________

altres referències:

La Barata

Torre Salvans

carta ref.espinal-1929-2
Espinal, Marian
Barcelona
28/11/1929
espinal-1929-2

M. Espinal a Maria Vancells

Barcelona 28 Novembre 1929

Estimada Maria, acabo de rebrer le teva lletra. Molt bé que baixi la febre (en Rofes* diu que això sol ja es un èxit) pro llàstima que no passis millors nits. No t'enpotinguis perxò. Jo estic molt enfeinat, ara arribo de Terrassa i el Dau Rosa** es va acabant. N'hi ha per un mes i prou. Les nenes van bé i ľAdelaida ja no té l'ull vermell. T'envien molts petons. Vaig a sopar desseguit perquè avui hi ha sessió Mirador*** i l'Elies m'ha comprat entrada. Es la primera nit que surto d'ença que ets fòra. No'm llevaré tard demà, no tinguis por. Escriu. Jo en la pròxima ja t'explicaré altres coses. 

T'abraça fort

M. Espinal 


Nota:

* El Doctor Rofes era el metge de la família i veí de Cerdanyola.

Biografia de Cosme Rofes

Retrat del Fill de Cosme Rofes, per Espinal

____________________

** El 1925 Francisco Salvans (cosí de la mare d'Espinal i un dels empresaris més importants de Terrassa) va encarregar al pintor el disseny i la decoració d'una casa d'estiueig que s'havia de bastir en un solar situat a les terres de la masia La Barata, a Matadepera. Durant els cinc anys següents Marian Espinal exercí d'arquitecte, projectant una vil·la d'estil italianitzant; però també d'artista, pintant un fris decoratiu per al saló i diferents quadres; i d'assessor personal de Salvans quant a la tria dels mobles i les obres d'art que posarien el colofó al projecte. La casa, a la qual Espinal es refereix en aquesta i altres cartes com el "Dau-Rosa", fou acabada el 1930, probablement durant la primavera.

El 1936 la propietat fou confiscada per la Generalitat a fi de protegir el patrimoni artístic que es conservava a l'interior, poc després que Francisco Salvans, el seu fill Joan i altres industrials terrassencs fossin “passejats” per un escamot capitanejat per Pedro Alcocer (Pedro el Cruel). Durant els fets de La Barata Espinal es trobava passant l'estiu amb la seva muller i les seves filles en una casa annexa a la Torre Salvans. En ser avisat de la mort dels Salvans i advertit que no trigarien a venir a detenir-lo, Espinal es va amagar al bosc durant dos dies fins que va poder tornar a Terrassa per camins poc transitats, on va trobar refugi a casa del seu sogre, Francesc Vancells, i poc després a Barcelona, on va romandre amagat al domicili d'una coneguda de la família durant uns quants mesos.

El febrer del 1938, després del trasllat de les Corts Espanyoles a Barcelona, la Torre Salvans fou convertida en la residència de Manuel Azaña i la seva esposa, els quals visqueren a la casa juntament amb una part del seu equip i de la seva guàrdia personal fins al gener del 1939.

(Francisco Salvans: Real Academia de la Història)

(La Torre Salvans: trailsantllorenc.blogspot.com)

(Els fets de La Barata: raco.cat)

(Azaña/Torre Salvans: el puntavui)

 

Vista de la Torre Salvans.

*** Mirador era un setmanari polític, artístic i literari fundat per Amadeu Hurtado aquell mateix any. Entre molts altres hi van col·laborar, de manera regular o especial, Andreu Avel·lí Artís, Joan Cortès, Jaume Passarell, Carles Sentís, Feliu Elias, Joan Teixidor, Martí de Riquer, Rossend Llates, Sebastià Gasch o Tristan Tzara.

noms citats:

Elias (Apa), Feliu

Rofes, Cosme

________________

altres referències:

Mirador

Torre salvans

carta ref.espinal-1929-3
Espinal, Marian
Barcelona
03/12/1929
espinal-1929-3

M. Espinal a Maria Vancells

3 Desembre de 1929

Estimada Maria, Dissapte vaig rebrer la teva postal i ahir diumenge la teva lletra. No passis cap classe d'engunia ni per mi ni per les nenes. Jo em porto molt bé si no fos una petita excitaciò nerviosa degut a volguer-me llevar d'hora, i les nenes es pot dir que ja no tussen, surten cada dia a passeig i comensen a tornar a fer cara de Pascuas. L'Adelaida fa molta bondat i la Nuria i l'Abundia s'esbatussen de quan en quan. 

Estic molt content de que no tinguis gens de febre. Pensa que ara ja es segur que el sol et provarà perque ja has pres el sol i el termometre no ha pujat. Ara es questió de paciencia i bona voluntat, i veuras com d'aqui tres mesos de sol el dolor anirà minvant.*

Podria ser que dissapte, amb un Cristler del Josep M., et vinguessim a veurer. Sortiriem a les 10 matí de Barcelona, dinariem a Bourg-Madame i després cap a Font-Romeu.

Aquet mes miraré d'acabar tota la meva feina a la casa del Fco Salvans. Això llest i un cop ordenats tots els meus papers i tots els meus assumptes, podre dedicar tots els dematins absolutament a la pintura –vaig mirar de fer-te retrats de la canalla diumenge passat; no poguent acabar la pel·licula degut a que es posà nuvol sobtadament. Ja'ls faré aixís que pugui. Dóna molts records a totes aquestes  persones que et fan la vida mes agradable del que la passaries i reb molts petons de les teves filletes i abraçades de teu 

Marián Antón


Nota:

* Els metges li havien receptat banys de sol.

noms citats:

Salvans, Francisco

________________

altres referències:

Torre salvans

carta ref.espinal-1930-3
Espinal, Marian
Barcelona
10/02/1930
espinal-1930-3

M. Espinal a Maria Vancells

ATENEU BARCELONÈS 

10 febrer de 1930

Estimada Maria: He rebut la teva lletra del 5. Ha fet uns dies de molt mal temps: llamps, trons, pluja, pedra, neu. Ahir des del Dau-Rosa* vaig veurer tornar-se blanc tot St Llorèns fins a càn Pelecs. Ara acaben d'arribar de la Molina l'Abundia, la Rosa i en Trinxet, on han restat blocats fins aquesta tarda. També acabem d'enterar-nos que el Josep Mª i la Paquita son amb tu a Font-Romeu, retinguts més del que volien a causa de la neu. Tot aixó hi hauràs guanyat. Tant debò continuis millor com m'expliques en la teva. Les nenes molt aixerides. Demà donaré la lletra del René a l'Adelaida. 

Jo pensaba venir'te a veurer aquesta setmana, pro potser valdrà més que vingui la que vé. Potser aixís el mal temps ja haurà passat i l'Abundia podrà acompanyar-me. 

Bona nit i fes força bondat. 

T'abraça 

Marián Antón


Nota:

* La Torre Salvans

altres referències:

Torre salvans

carta ref.espinal-1930-6
Espinal, Marian
Barcelona
12/03/1930
espinal-1930-6

M. Espinal a Maria Vancells

Barcelona 12 març 1930

Estimada, avui en J. M. ha telefonat a Font-Romeu i a Puigcerdà per a saber quins temps feia per aqui dalt. Devant la nevada que hi ha tornat a fer i dat lo impracticable de les carreteres, ha desistit del viatge que t'anunciava en la meva d'ahir.

Ara bé, jo amb molt de gust vindria, sobretot per a portarte els francs an a tu i als Puig, pro es el cas que estem convidats, tota la familia en pes, diumenge que ve a dinar en una finca que tenen els Srs. Trinxet a St. Feliu de Codines i naturalment com pots compendre no puc deixar d'anar-hi sense que una cosa molt grossa me'n destorbés.

Tot aixó t'ho hauria telefonat demà dijous, pro com ja sabs el dijous els destino al Dau-Rosa*

He dit al J. M. que t'envii 1000 en frs sigui com sigui. Fes dir als Puig que prenguin paciència que aixís que puguem vindrém a complir lo promès i sino també els hi enviarem i et fas dur el rebut, en aquet cas ja t'avisaria. 

Les nenes el costipat els fa el seu curs.  Demà aniré a veurer els de casa teva, si tinc temps. 

T'abraça

Marián Antòn 

PS/ Encar no he rebut lletra teva. Suposo que és degut al mal temps!


Nota:

*Torre Salvans

altres referències:

Torre salvans

carta ref.sisquella-1935-2
Sisquella, Alfred
29/07/1935 sisquella-1935-2

Alfred Sisquella a M. Espinal

Estimat amic 

He rebut la postal de Madrid. 

I tan si està bé Valazquez !.. 

Ja quedarem per l'excursió a La Barata. Avissem el dia i passarem un bon dia. 

Ja tinc terreny, darrere I'hermita on t'agradara. M'han dit perque era jo a 25 cm el pam. S'ha de dir que soc terratinent. Que ja és ésser quelcom. Es veritat que la propietat dona mals de cap... Estic molt espantat de ferme la casa; vull dir d'escanyarme y del terreny que en faré ara? Hi plantaré pebrots, melons, encarxofes, tabac, café? Potser que hi plantés cactus que estan de moda. 

Ai las...! (que diuen els nostres poetes) 12.000 pams m'han deixat aixafat. L'economia és avara. Soc un pobre propietari o propietari pobre? Diguem H. Pero, vaja… mentres hi hagi alegria. Es un bon consol; pero lo bó és que si l'alegria .............................................................. 

 

Molt recorts per la teva senyora, les nenes i per tú i el senyor Salvans.

Teu 

Sisquella 

29 Juliol 1935

noms citats:

Salvans, Francisco

________________

altres referències:

La Barata

Torre Salvans