MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI (1915 -1965)

#cartas on es cita a Orfeo Gracienc


data referència transcripció referències
carta ref.net-1920-1
Net, Blai
Barcelona
19/01/1920
net-1920-1

Blai Net a M. Espinal

Sr. En Marián A. Espinal. 

Bon amic: 

Feia tant temps que no rebia lletra vostra, que pensava que ja no vos recordáveu de nosaltres, o que el contingut de la meva última vos havia mortificat un pic.

Sabia noves vostres pels vostres excel·lents pares, que'm donen a llegir la vostra correspondencia; ja se que teniu el temps molt just perque trevalleu molt, i que aixó vos priva d'ésser mes comunicatiu; ja espero que vingueu per a que'm parleu de la música i dels músics que per aqui corren; per la vinent tanda de concerts (Cuaresma) es molt probable que sentiu la Passió i la gran Missa de J. S. Bach que com ja deveu suposar ho donará l'Orfeo Catalá, almenys aixis es diu "sotte voce" Deu ho faci.

La tanda de 10 concerts que ha acabat ara, començats per la fiera Casals,* han sigut una barreja, hi havia de tot, bó i mitjá, el públic amb tot i la anormalitat en que vivim** ha respost bastant, els mes flacs de concurrencia han sigut els del Cuartet Renaixement i els de la Wanda Landowska,*** sobretot aquets últims han sigut molt desanimats; amb tot, crec jo, que están cansats de música, l'Orfeó Graciènc també ha organitzat una série de 6 a 8 concerts que estan per acabar, i l'éxit tant artistich com monetari ha sigut bo, are conteu els concerts isolats que han sigut bastan nombrosos i tindreu una idea del nostre moviment musical desde'l mes de Novembre fins are: ja casi be sembla Paris aixo, llastima que tinguem que patir tan sovint aquets greus trastorns; are sembla que s'arreglará per una temporadeta i despres Dios dirá.

Afectuosament ben vostre 

Blai Net 

Barcelona 19 Gener 1920


Nota:

* Pau Casals i Defilló (el Vendrell, 1876 - San Juan, Puerto Rico, 1973) fou un eminent violoncel·lista, pedagog, compositor i director d'orquestra. Blai Net l'acompanyà al piano en nombroses ocasions.

** Referència al locaut.

*** Wanda Landowska (Varsòvia, 1879 - Lakeville, 1959) va ser una clavecinista, compositora, pianista i musicòloga. Va recuperar el repertori per a clavicèmbal del segle XVIII. Manuel de Falla li va dedicar El retablo de maese Pedro i el Concierto para clavecín, i Francis Poulenc, el Concert champêtre. Contrària al règim de Hitler, el 1940 marxà a l'exili i fixà la seva residència als Estats Units.

 

noms citats:

Casals, Pau

Landowska, Wanda

________________

altres referències:

JS Bach

Orfeó Català

Orfeó Gracienc

Quartet Renaixement