MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI (1915 -1965)

#cartas on es cita a Courbet


data referència transcripció referències
carta ref.ricart-1919-2
Ricart, EC
Vilanova
03/12/1919
ricart-1919-2

E.C. Ricart a M. Espinal

Vilanova. 3   XII -1919

Estimat amic. 

He rebut la teva i agraeïxo tots els detalls que'm dones. Com et deia en la meva anterior, he hagut d'anar a Castelló –d'on vaig arribar-ne ahir– i com que vaig passar-hi molts mes dies del que'em creia, he hagut d'aplaçar l'anada a Paris. Penso sortir d'aqui a darrers d'any; el 26, 27 o 28 de desembre Per en Torne Esquius* se que es dificilíssim trovar d'arribada allotjament a bon preu i ell recomana que no se surti d'aqui sense tenir assegurada l'habitació o dispesa. Jo crec que de moment el mes encertat es anar a raure a una dispesa i es per aixo que t'escric, per veure si tu pots orientar-me. Si et sembla que no sigui fàcil trovar-la en quatre dies, t'agrairé vagis mirant si n'hi ha alguna que'm convingui. El preu, el que siga, doncs tu ja sabs que de la dispesa que a l'hivern tenia a Barna n'estava content que millor que aquella no podria sostenir-ho. Si poguessin ser 300 fr no'n gastaria 400. Això, es clar, hauria d'esser sense cap compromis doncs seria sensible que des del moment que tu vegessis la dispepsia me corres el compte. En preferencia el barri llati: el barri teu crec que's el de la gent encopetada del Trocadero i jo no…. m'hi faig. Tu, escriume si has trovat bon allotjament i jo et contestaria donante autorizacio per a comprometre'l.

Aixi doncs, si les coses van com jo penso, dintre tres setmanes tindré la satisfacció d'estrenya't la mà, el teu amic

Enric C Ricart

¿Es obstacle el endur-se'n un mundo gran?


Nota:

* Pere Torné i Esquius (Sant Martí de Provençals, 1879 - Flavacourt, 1936) fou un dibuixant i pintor. A més de la pintura va conrear la il·lustració per a diaris i revistes.

noms citats:

Torné Esquius, Pere

________________

altres referències:

Agrupació Courbet

carta ref.espinal-1919-26
Espinal, Marian
Paris
30/12/1919
espinal-1919-26

M. Espinal a pares i germanes

Paris 30-12-1919 

Estimats pares i germanes: 

He rebut la lletra del papà. Ara estic pintant una natura morta (compotière i pot aux fleurs) que hi tinc feina tota aquesta setmana i per tant fins a la que vé no podré visitar a Mr Lévy. Als germans Clará tenía que visitar-los junt amb en Durán i Tortajada pro com no tenía grand interés en coneixels vareig deixar que hi anés sol l'amic esmentat. De totes maneres ja que al Sr Chefko li agradarà que'ls vagi a saludar en nom seu, hi aniré qualsevol día. He tingut moltes ocasions de que se'm presentessin diferents artistes i sempre les he fugides. M'agrada anar sol i m'empipen les "penyas". Demés ja fa díes que el meu amic Durán i T va marxar per a venir a Barna. El pintors catalans Humbert* i Togores** també son aqui, aquet darrer ha perdut 15 Kg en cinc mesos. Se guanya la vida restaurant quadros antics lo que li produeix just per a viurer. Com es un xicot molt bo i de grand talent vareig preguntar-li si pintava força als ratos que li deixava el restaurar; contestant-me tot trist que com havia d'esmerçar tot lo que guanyava en alimentar-se ell i un seu germà petit no li arribaven per pintunes els guanys. Allavors un dia vareig agafar-lo i junts anarem a una casa de pintures, on vareig comprar-li pinzells, tela i colors. Va quedar parat. Va abraçar-me, i quasi plorant me digué que'm devia la vida i que si venia cap quadro de lo que fes, ens partiríem la quantitat. D'aixo ja fa díes. Darrerament vareig trovar-lo junt també amb l'Humbert, a casa en Perez-Jorba –poeta i director de l'Instant a Paris i alt empleiat del Banc del Rio de la Plata qual senyor ens donà un the i ens dedicà els seus llibres– i me digué que anés al seu taller que veuría lo que pintaba. Aquet Togores es d'aquella familia del mateix nom que eren propietaris de la torra del Pi, que ara té el sr Par, a Serdanyola. De mol ric ha devingut mol pobre i per torna als deu o dotze anys sorti d'una malaltía que'l deixà sor. Té uns 24 anys. Jo estic segur que d'aquí un o dos anys s'haurà imposat amb la seva pintura, puig que després d'en Sunyer es dels pintors catalans de més talent, i quant hom s'imposa an aqui Paris mai més ha de pensar en les garrofes. Aquesta carta no le dongueu a llegir a dingú que pugui coneixel, puig si ell sapigués per altres que he fet aixó o alló per ell, sabeu, no fóra bonic. (es company de la Courbet, també)

Vareig anar a l'Opera on han començat la temporada de Ballets Russos. Es extra. Decorats i figurins per Picasso, Matisse, Derain etc. Coreografia per Léonide Massine. Penso anar-hi tantes vegades com pugui. Mme Bravais i el Dr. també vos desitgen un bon any nou. Per si'm trovés amb cap compromís me convindria que m'enviessiu quartos. Aquell quadro de Terrassa encar no me l'han pagat. No he visitat al cubista Boada perque no'm vaga. Ho faré de totes maneres. 

M'alegra mol saber que la mamà està mol millor i que tots estigueu bons. 

Estic força content d'aixo darrer que pinto. Hi sento un progrés. Fa una setmana que no fa gens de fred. M'he tornat a posar l'abric de gabardina i encar no he tingut necessitat del trajo groixut. Preparem per a demà vespre un "reveillon" chez Mme Bravais. M'he vist obligat a pagar part del xampany. Adeu. Ja sabeu que no vos oblida vostre

Marian


Nota:

* Manuel Humbert i Esteve (Barcelona, 1890 - Cubelles, 1975) fou un pintor i dibuixant. Visqué gairebé tota la vida entre les ciutats de Barcelona i París, on exposà les seves obres amb regularitat. Humbert es va relacionar amb molts artistes, entre els quals cal destacar el pintor Amedeo Modigliani, qui li va fer un retrat pintat a l’oli.

** Josep de Togores i Llach (Cerdanyola, 1893 - Barcelona, 1970) va ser un pintor i dibuixant. A tretze anys va patir una meningitis i es queda sord, la qual cosa el portà a interessar-se per la pintura. Gràcies a una beca, el 1907 marxà a París, on va rebre l’impacte de l'obra de Paul Cézanne. De tornada a Barcelona, va ser acceptat com a membre de l'Agrupació Courbet, i un cop acabada la Primera Guerra Mundial marxà de nou a París. Durant els anys vint va entrar en contacte amb el grup surrealista i va obtenir cert reconeixement a Europa. El 1932, de nou a Barcelona, va establir relació amb Francesc Cambó. A partir d'aleshores la seva activitat artística es va reduir a la pintura de retrats de membres de l'alta societat catalana.

noms citats:

Clarà, germans

Duran i Tortajada, Miquel

Humbert, Manuel

Pérez Jorba, Joan

Togores, Josep de

________________

altres referències:

Agrupació Courbet

Ballets Russos

Derain, André

L'Instant

Massine, Léonide

Matisse, Henri

Picasso, Pablo

carta ref.ricart-1920-1
Ricart, EC
Vilanova
12/02/1920
ricart-1920-1

E.C. Ricart a M. Espinal

Vilanova 12 - II - 1920

Amic Espinal.

Una munió d'entorpiments van impedir-me anar a Paris en l'època que't vaig anunciar. Ara va la data definitiva: el dijous 19 sortiré de Barcelona per a arrivar el 20 –crec a les 10 del m.– a Paris. Me plauria moltíssim poguer encaixar aixis que poses el peu a terra. Sortiré en l'exprés de les 9 del matí.

¿Et serà molest cercar-me allotjament? Tu, ja coneixedor de Paris, d'arrivada podrás indicar-me on anar a raure. Si trovessis una pensió discreta ho preferiria ara de moment i un cop instal·lat podria orientar-me amb mes comoditat. Fes el que't sembli, mentres m'asseguris una gabia on poguer descansar. En Miró i en Dalmau* arribaran al cap de uns 15 dies de ser-hi jo. Per aquella data t'anuncio una magna reunió Courbetista. A tractar, diversos importants afers d'una trascendencia cabdal. 

Bé, esperant doncs veure't deseguida reb l'afecte cordial de l'Enric C Ricart

Aniré a visitar els teus srs. pares per si volen fer-me qualque encàrreg que ben de gust cumpliria. Adeu.

Marge esquerra:

Entera't de l'hora d'arrivada, doncs amb aixó del canvi d'hora a França el dia 15, no se físicament si seran les 10 o les 11 m.


Nota:

* Josep Dalmau i Rafel (Manresa, 1867 - Barcelona, 1937) fou un pintor i marxant d'art. Va fundar, a Barcelona, les Galeries Dalmau, un establiment que esdevindria una plataforma per a la promoció del jove talent artístic local i la difusió a Catalunya de l'art europeu més avançat. El 1917 Dalmau va organitzar la primera exposició individual de Marian Espinal.

noms citats:

Dalmau, Josep

Miró, Joan

________________

altres referències:

Agrupació Courbet

carta ref.llorens-artigas-1920-1
Llorens Artigas, Josep
Barcelona
20/02/1920
(data estimada)
llorens-artigas-1920-1

J. Llorens Artigas a M. Espinal

Benvolgut amic:

Rebuda la teva del 19 amb gran alegria; un dia d'aquest arrivarà en Ricart a Paris; en Miró prepara la maleta i segons diu en Dalmau li prepara una exposicio a can Leonel Rosenberg o a can Druet.

Ben content dels teus afers femenins en els quals et desitjo tota mena de prosperitats i cap ensopegada ni moral ni material.

Tambe es una bona nova lo del quadre dels bosc de Boulogne.

Segurament aviat haure de pujar a Paris per afer allavors com que hi vindré de ric tindrem ocasió de "depenser" qualques francs.

Veig no'm dius res dels de câ teva, jo dilluns els aniré a veurer i els parlaré de lo que pintes etc etc, per a ferlos contents.

El sr. Galí* m'encomana es faci el seguent encarrec per si'et ve be el fer-ho. Es compar a can Lefranc rue Valois 18. el seguents colors:

Blanc d'argent / nº13 / 2 tubos

Vert émerande / nº6 / 2 tubos

Cadmium orange foncé / nº6 / 2 tubos

Blau cobalt / nº6 / 2 tubos

Ocre rouge  / nº10 / 1 tubo

Ocre jaume / nº10 / 1 tubo

Terre verte naturel  / nº6 / 1 tubo

Sienne brulée  / nº10 / 1 tubo

Rouge indien  / nº10 / 1 tubo

Rouge venise  / nº10 / 1 tubo

Rouge anglais  / nº10 / 1 tubo

Violet cobalt / nº10 / 1 tubo

Carmin garance  / nº6 / 1 tubo

Jaune de Mars  / nº10 / 1 tubo

Noir ol pêche / nº10 / 1 tubo

Primer si de cas pots mirar quant val i ens ho dius que t'enviariem els francs inmediatament. 

No't descuidis d'enviar-me el cataleg dels independents.

Ja saps que ets de les Arts i els Artistes?

Segurament ja t'escriuran, car els "courbet" han sigut acceptats en bloc a les Arts i els Artistes, en fi tot el que pasi aqui ja t'ho aniré dient sense que m'hagis de contestar puig em faig carreg del que es viure a Paris.

Be plego perque es tard.

Visca la pintura i força salut i anims per a disfrutar-la

Teu affm

Llorens


Nota:

* Francesc d'Assís Galí i Fabra (Barcelona, 1880 - 1965) fou un pintor i pedagog. Fundà a Barcelona l'Escola d'Art Galí, en la qual es van formar, entre altres artistes, Joan Miró, Lola Anglada, Josep Llorens Artigas i Marian Espinal. La seva pintura va anar evolucionant del modernisme al noucentisme. Els seus treballs més destacats són els frescos de l'edifici de Correus de Barcelona (1928) i els de la cúpula del Palau Nacional de Montjuïc (1929).

noms citats:

Dalmau, Josep

Galí, Francesc

Miró, Joan

Ricart, EC

________________

altres referències:

Associació Courbet

Les Arts i els Artistes

carta ref.rafols-1965-1
Vídua de Josep F. Ràfols
La Selva
19/09/1965
rafols-1965-1

Vídua de Ràfols a M. Espinal

+ La Selva, 19, dia de Santa Maria de Cervelló

1965

Distingit amic: 

Está apunt de començar-se a escriure una biografia del Josep (a. s. c.). Vosté va ser el seu amic en el temps de l'Agrupació Courbet. 

¿Recorda algun acte o paraula que l'evoqui amb tota la força de la seva bondat, humilitat o integritat d'esperit? 

Als que foren els seus amics els hi faig aquesta pregunta per si poden contestar-la i per a recollir dades per aquesta biografia.

Agraïnt-li molt aquest esforç de memoria que li demano, tot quan pugui dir-me, per poca cosa que a vostè li sembli, serà rebut amb alegria.

Rebi la meva distingida salutació

Vídua de Ràfols

noms citats:

Ràfols, Josep F.

________________

altres referències:

Agrupació Courbet