MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI (1915 -1965)

#cartas on es cita a Bach


data referència transcripció referències
carta ref.armengol-1915-1
Armengol, Rogelio
Barcelona
01/09/1915
armengol-1915-1

Rogelio Armengol a M. Espinal

Barcelona 1 de septembre de 1915 

Estimat amich Marián

Días passaban y jo extranyave força que no m'escriguessis…

Avui dia primer de setembre he rebut ta postal, la que com totes les que m'envies, m'ha tingut robat llargas estonas. «Ai carai de Marian ves que deu fer per allà à Mura... !Quin tip de pintar qu'es deu fer, que gras se deu tornar rodejat de casas velles de poble; d'un poble vell, mes vell que les casas; de chemeneies fumades negrísimas de tant treurer fum, fum dels fochs qu'han servit per a courer els aliments d'aquells pagesos que tant de treball els i ha costat obtenirlos. Que satisfet es deu trobar dins d'aquell ambient!! Com se deu inspirar quan va á aquella esglesieta tan menuda ahont quan se va a recitar el rosari se sent el cantar de les granotes y gripaus, ahont i regna la penumbra, l'aulor de cera e incens y ahont en fi l'ánima's remonta segles enresa buscant pau y benhauransa» 

Si Marián tot aixó y molt més és lo que penso quan m'escrius y per lo tant pots compendre que à mi també molt m'agradaria venir a passar un quan temps aquí ab tu prô com tu endevines no pot esser.... deixemo per altre dia…. fiquemho a la guardiola de les ilusións, quardiola que tots nosaltres debem procurar no's trenqui. 

Jo com sempre aficionat al cant litúrgic m'he comprat una misa qu'ara m'estudiu (Misa prô defunctis de los P. P. Benedictinos de Besalu) qu'es molt bonica. També penso comprarme uns motets de J.S. Bach. ¡¡Que bonich fora per à mi poder fer ofrena de aqueixos cants al Senyor, en una esglesieta modesta y petita com la de Mura, al peu de la riera ahont se sent lo cantar de les granotes y gripaus!!!

Tal com tú dius els diumenges et trobo à faltar bastant, els trobo algo aburrits sense tú, ¡¡¡fins i hagut de anarlos a  passar al cine!!!

Et dono un milió de gracias pel quadro que m'has dedicat doncs el trobo força bónic. ¡Es veu qu'et rebrota l'inspiració aquí Mura!

Ab tots aquests qüentos estich molt enfadat ab tu perque m'escrius tant curt ¡no'n vull de postals! Vull que m'escriguis cartas y ben llargues: mira veus: "Aixis…!!!!"

Donarás molts recorts al Feliu y l'Adelicia de ma part y de mos pares (l'Ade va al davant) y tots els qu'it pregunten per nosaltres

Ton amich que sempre et té aquí

R. Armengol

altres referències:

Bach, JS

carta ref.net-1920-1
Net, Blai
Barcelona
19/01/1920
net-1920-1

Blai Net a M. Espinal

Sr. En Marián A. Espinal. 

Bon amic: 

Feia tant temps que no rebia lletra vostra, que pensava que ja no vos recordáveu de nosaltres, o que el contingut de la meva última vos havia mortificat un pic.

Sabia noves vostres pels vostres excel·lents pares, que'm donen a llegir la vostra correspondencia; ja se que teniu el temps molt just perque trevalleu molt, i que aixó vos priva d'ésser mes comunicatiu; ja espero que vingueu per a que'm parleu de la música i dels músics que per aqui corren; per la vinent tanda de concerts (Cuaresma) es molt probable que sentiu la Passió i la gran Missa de J. S. Bach que com ja deveu suposar ho donará l'Orfeo Catalá, almenys aixis es diu "sotte voce" Deu ho faci.

La tanda de 10 concerts que ha acabat ara, començats per la fiera Casals,* han sigut una barreja, hi havia de tot, bó i mitjá, el públic amb tot i la anormalitat en que vivim** ha respost bastant, els mes flacs de concurrencia han sigut els del Cuartet Renaixement i els de la Wanda Landowska,*** sobretot aquets últims han sigut molt desanimats; amb tot, crec jo, que están cansats de música, l'Orfeó Graciènc també ha organitzat una série de 6 a 8 concerts que estan per acabar, i l'éxit tant artistich com monetari ha sigut bo, are conteu els concerts isolats que han sigut bastan nombrosos i tindreu una idea del nostre moviment musical desde'l mes de Novembre fins are: ja casi be sembla Paris aixo, llastima que tinguem que patir tan sovint aquets greus trastorns; are sembla que s'arreglará per una temporadeta i despres Dios dirá.

Afectuosament ben vostre 

Blai Net 

Barcelona 19 Gener 1920


Nota:

* Pau Casals i Defilló (el Vendrell, 1876 - San Juan, Puerto Rico, 1973) fou un eminent violoncel·lista, pedagog, compositor i director d'orquestra. Blai Net l'acompanyà al piano en nombroses ocasions.

** Referència al locaut.

*** Wanda Landowska (Varsòvia, 1879 - Lakeville, 1959) va ser una clavecinista, compositora, pianista i musicòloga. Va recuperar el repertori per a clavicèmbal del segle XVIII. Manuel de Falla li va dedicar El retablo de maese Pedro i el Concierto para clavecín, i Francis Poulenc, el Concert champêtre. Contrària al règim de Hitler, el 1940 marxà a l'exili i fixà la seva residència als Estats Units.

 

noms citats:

Casals, Pau

Landowska, Wanda

________________

altres referències:

JS Bach

Orfeó Català

Orfeó Gracienc

Quartet Renaixement

carta ref.sisquella-1921-1
Sisquella, Alfred
Sitges
06/10/1921
sisquella-1921-1

Alfred Sisquella a M. Espinal

Amic Espinal

En Santmartí va dirme que sóu aquí. Amb sab molt greu que t'haguessin trencat el Brandenburg (estem en un temps  que no es pot trencar res i menys un Brandenburg. Ja et donaré una "aria sobre la corda sol"–Bach. T'espero quan tinguis un dia. Puja. Que't sembla de la política?

La política está que bufa.

Adeu

Sisquella

Sitges 6 oct 1921

 

noms citats:

Santmartí, Pere

________________

altres referències:

Bach

carta ref.sisquella-1921-2
Sisquella, Alfred
01/11/1921
(data estimada)
sisquella-1921-2

Alfred Sisquella a M. Espinal

Amic Espinal

Dillluns vaig pensar que no et trobaria al despatx haven estat a can Parés.

Aquí tens una llista de discos francesos que tobaràs a França sense el recarrec que tenim de pagar aqui.

Aquí va el Brandenburg. No adjunto l'altre perque està escrustonat del costat. Ja el tinc encarregat perxó.

Sisquella

Discos francesos

"Voix de son maître"

Scarlati

Sonate pour flute & instruments a corde K.1920 / 1921

Bach

Concerto en ut pour trois pianos avec orchestre VV. 864 / 865

"Parlophone"

Bach

Conceto en sol mineur pour clavecin avec orchestre r7028 r7029

Corelli

Conceto grosso VIII r7.109 r7.110

altres referències:

Sala Parés

Bach

carta ref.masvila-1926-1
Masriera (Masvila), Frederic
Barcelona
07/10/1926
masvila-1926-1

Masvila a M. Espinal

Barcelona - 7- Octbre - 1926 

Car amic Espinal;

No vos queixaréu pas; com aquell qui diu arrivar i moldre. Arrivo i totseguit vos escric. ¡Ditxós de vos, que continueu á Tossa, prop la mar, aquella mar que conec á fons i que tant estimo. 

Que, com van els cuadros? , sense esperit de pretenciós, crec que'm trobareu á faltar. Aquelles converses, aquell continuo mirar les pintures, alternant amb Bach o Beethoven, aquell vibrar á duo devant la maravella sempre renovada de la natura ¿m'equivoco?

Per ma part vos diré que aquesta lletra que estic fent are, en el primer paper que he trovat, es prova evident que la vostra amistat ha plantat dins de mi arrels. 

Vor escric en el taller devant el cuadro de Giberola que he fet á Tossa 

La pintura es una bojeria. Lo que he portat aquest any, aixafa completament lo fet anteriorment. El retrat de la Nuñez enmarcat, i el de la Nuri, marcan evidentment un salt gros, aixís ho ha reconegut Junceda que vingué ahir i quedá l'home tot entusiasmat. 

El vostre cap m'está are mirant, i també al costat d'altres retrats que tinc, sembla un renéc, de contundent que es.* 

Alabat sia Deu que fa que la vida siga una continuada ascenció. Que aquesta no es converteixi en devallada es lo que cal desitjar. Cal pero, esser humil: no fos cas que'l mal esperit vingues á enbullar la troca - mar endins sempre que deya Maragall

Y a proposit de Maragall, ahir vareig anar a can Parés. Me digueren que vos han tornat á escriurer. Tenen poques obres, pero quedará be.

D'en Carles un paisatje mes fet á correcuita que mai, tant es aixís que el noi Maragall me digué que potser no l'exposaria. Devant de certes produccions caldrá fer el crit de "Un xic mes de respecte devant el natural"

L'Apa hi te un bodegó de uns llibres, ahont hi ha un tros admirable. Casi, casi pero, sembla fet amb bisturi.

D'en Sunyer una figura forsa bonica, llástima que aguanta una criatura de cartró. Ademés à lo de Sunyer no hi circula la vida. ¿No Trovéu? 

Ja veurem el conjunt com quedará. 

Que vos provi forsa la tarda de Tossa, que el paisatje del codolá i dels cars, segueixi amb empenta, i que l'altre, el llarc, s'acabi seguint en l'ambient de cap al tart, d'aquella hora divina que tot parla a l'ánima.

La vostra Adelaida ya deu estar bona. Feuli molts petons de part de ma canalleta. Nosaltres al arrivar tingué que ficarse al llit la Nuri... pero ahir ja havia passat tot. Els demés tots campantes.

A la vostra esposa i germana els nostres recorts, un petó a la petita i vos rebeu un abraç de vostre fermat amic

F. Masriera

Ens deixarem á casa vostra el cançoner de Schubert. Güardéulo i ja me'l tornaréu. 

c/c Diputació - 329 - 2n 


Nota:

Frederic Masriera Vila (Barcelona 1890 - París 1943) fou un pintor i dibuixant. Fill del pintor i argenter Frederic Masriera Manovens, es va formar a la Llotja de Barcelona i va ser deixeble del pintor Nicolau Raurich. Va adoptar el nom artístic de Masvila.

* Reproduïm el retrat d’Espinal al qual el seu autor fa esment.

noms citats:

Carles, Domènec

Elias (Apa), Feliu

Junceda, Joan

Maragall, Joan A.

Sunyer, Joaquim

________________

altres referències:

Bach

Beethoven

Maragall, Joan

Sala Parés

Schubert

Tossa

carta ref.sisquella-1930-4
Sisquella, Alfred
15/06/1930 sisquella-1930-4

Alfred Sisquella a M. Espinal

Amic Espinal: 

Procura pintar. En tinc interés. Ets l'home més integre que conec. Quan ens vegem ja et diré el que i el com.

Va pujar en Maragall i va comprarme aquell bodegó que havia fet per en Salvans i que no anava bé de mides.

Em sembla que compraré una máquina retratador "aventurera" que m'han ofert bastant tronada pero que diuen que va tan bé.

Tinc encarregades unes coleccions del "Concert per dos violins" de J.S. Bach marca Columbia - Londres à electric. Es un present que't faig per la bona recomanació que tinc de tu i digues a la teva dona que es posi bona aviat i tu treballa força tenint com tents la facultat  indispensable per a poguer-ho fer. Rep l'estreta de mà de l'amic admirador

Sisquella

15   6  1930

noms citats:

Maragall. Joan A.

Salvans, Francisco

________________

altres referències:

Bach, J.S.