MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI (1915 -1965)

#cartes en les quals Wanda Landowska és citat.

data referència transcripció referències
carta ref.net-1920-1
Net, Blai
Barcelona
19/01/1920
net-1920-1

Blai Net a M. Espinal

Sr. En Marián A. Espinal. 

Bon amic: 

Feia tant temps que no rebia lletra vostra, que pensava que ja no vos recordáveu de nosaltres, o que el contingut de la meva última vos havia mortificat un pic.

Sabia noves vostres pels vostres excel·lents pares, que'm donen a llegir la vostra correspondencia; ja se que teniu el temps molt just perque trevalleu molt, i que aixó vos priva d'ésser mes comunicatiu; ja espero que vingueu per a que'm parleu de la música i dels músics que per aqui corren; per la vinent tanda de concerts (Cuaresma) es molt probable que sentiu la Passió i la gran Missa de J. S. Bach que com ja deveu suposar ho donará l'Orfeo Catalá, almenys aixis es diu "sotte voce" Deu ho faci.

La tanda de 10 concerts que ha acabat ara, començats per la fiera Casals,* han sigut una barreja, hi havia de tot, bó i mitjá, el públic amb tot i la anormalitat en que vivim** ha respost bastant, els mes flacs de concurrencia han sigut els del Cuartet Renaixement i els de la Wanda Landowska,*** sobretot aquets últims han sigut molt desanimats; amb tot, crec jo, que están cansats de música, l'Orfeó Graciènc també ha organitzat una série de 6 a 8 concerts que estan per acabar, i l'éxit tant artistich com monetari ha sigut bo, are conteu els concerts isolats que han sigut bastan nombrosos i tindreu una idea del nostre moviment musical desde'l mes de Novembre fins are: ja casi be sembla Paris aixo, llastima que tinguem que patir tan sovint aquets greus trastorns; are sembla que s'arreglará per una temporadeta i despres Dios dirá.

Afectuosament ben vostre 

Blai Net 

Barcelona 19 Gener 1920


* Pau Casals i Defilló (el Vendrell, 1876 - San Juan, Puerto Rico, 1973) fou un eminent violoncel·lista, pedagog, compositor i director d'orquestra. Blai Net l'acompanyà al piano en nombroses ocasions.

** Referència al locaut.

*** Wanda Landowska (Varsòvia, 1879 - Lakeville, 1959) va ser una clavecinista, compositora, pianista i musicòloga. Va recuperar el repertori per a clavicèmbal del segle XVIII. Manuel de Falla li va dedicar El retablo de maese Pedro i el Concierto para clavecín, i Francis Poulenc, el Concert champêtre. Contrària al règim de Hitler, el 1940 marxà a l'exili i fixà la seva residència als Estats Units.

 

noms citats:

Casals, Pau

Landowska, Wanda

________________

altres referències:

JS Bach

Orfeó Català

Orfeó Gracienc

Quartet Renaixement

carta ref.puig-gairalt-1920-1
Puig Gairalt, Antoni
Barcelona
20/01/1920
puig-gairalt-1920-1

Antoni Puig Gairalt a M. Espinal

Ciutat a 20 de Gener de 1920.

Amic espinal. Merces per vostra postal del 4. Com podeu suposar continuo amb aquella noble envegeta. De totes maneres no dubto pas que mes o menys tart podré revenjarme. Potser quan vos haureu fixat vostra residencia aqui, sera possible una visita meva amb l'excusa de ultimar detalls referens a la casa de Serdanyola. Ja veurem.

De moment hem acordat amb el vostre pare que les obres de la casa no les començarém fins passat l'istiu vinent car per aviat que s'arrangessin les coses d'aqui, es del tot impossible tenir enllestida la casa per l'Abril que es quan la vostra mare vol anar-hi.

Quan comencin a treballar engegarem el garage-taller i aixins vos tindreu el lloc endegat. Ara doncs activare lo que an aixo fa referencia i ja us ho enviare aixis que estigui a punt.

No obstant acabare els detalls dels interiors perque ho tingueu tot junt i aixis ho tindrem tot preparat quan decidim començar.

Celebro, com podeu suposar, que siguin del vostre grat els plans que vaig enviarvos; crec que s'han resolt les dificultats de manera ben acceptable. Ja ens posarem d'acort respecte la decoració de les fatxades, car com podeu suposar les obertures no sols obeeixen a una disposicio interior sino que tambe estan pensades responent a uns nuclis fonamentals exteriors que la decoracio cuidará de ritmar.

Les diverses feines que porto al damunt meu fan que no pugui intensificar tant com jo voldria tot lo vostre, pro espero que us en fareu ben be carreg i que m ajudareu amb vostra pacient espera.

Em feu dentetes amb lo de la musica, encar que aqui he tingut la sort de sentir en deu dies cinc concerts de la gran clavecinista Wanda Landowska, amb qui he fet bona coneixença, la qual es cuida d'apadrinar l'inauguracio de la Associacio de musica de Sabadell, que acabem de fundar aderida a la A. de M. da Camera d'aqui. Aquesta es la primera de les que pensem crear arreu de Catalunya per amor del art i de nostra Catalunya. Quin concert italia, i quina fantasia cromatica, formidable, podeu ben creureho.

I adeu siau que ja us he destorbat prou. Recorts an en Massine* si teniu ocasio de donals-hi

Rebeu una bona encaixada del vostre amic

Antoni Puig Gairalt


* Léonide Massine (Moscou, 1896 - Colònia, 1979) fou un ballarí i coreògraf. Va col·laborar, entre altres, amb Serguei Diàguilev.

noms citats:

Landowska, Wanda

Massine, Léonide

________________

altres referències:

Associació de música de Sabadell