MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI (1915 -1965)

#cartes en les quals Vayreda és citat.

data referència transcripció referències
carta ref.costa-1918-1
Costa, Francesc
Barcelona
02/06/1918
(data estimada)
costa-1918-1

Francesc Costa a M. Espinal

Diumenge 2 

Amic Espinal

Tinc moltes ganes de veuros. Divendres tocarem a Olot. En Net i jo hem acordat que heu de venir. Sortirem el dijous. Allà veurem els amics Pascual, Mallol, Vayreda. Envieu-me un mot, digueu-me que veniu. Si no veniu us tocarà el rebre. Records als vostres

Vostre amic

F. Costa


Francesc Costa (Barcelona, 1891 - 1959) fou un concertista de violí i professor de l’Escola Municipal de Música de Barcelona.

noms citats:

Net, Blai

Mallol, Ignasi

Vayreda, Francesc

carta ref.mombru-1926-1
Mombrú, Joaquim
21/05/1926 mombru-1926-1

Joaquim Mombrú a M. Espinal

Amic Espinal: Rebo vostre lletra i dues teles que faré objecte de m'atenció preferent. El Rigalt, es quasi tot repintat del cel.

El Vayreda [Joaquim] també hi ha molt de repintat.

Contesteu-me si voleu que faci l'enlevage de lo repintat a veure que surt al dessota o que simplement o acordi amb el restant, glaçant'ho.

La restauració del Sr Rofes la faré amb cura i al preu més reduït (unes 300 pesetes) això sí trigaré una mica a enllestir-ho.

Contesteu-me que us arranjaré les teles aviat.

Encaixa vostra mà vostre amic

J. Mombrú

21 - may 1926


Joaquim Mombrú (Barcelona, 1892 - 1963) fou un pintor i restaurador d'obres artístiques. Conreà els gèneres del paisatge i la marina.

 

noms citats:

Rigalt, Lluís

________________

altres referències:

Vayreda, Joaquim

carta ref.colom-1926-1
Colom, Joan
La Bisbal
15/10/1926
(data estimada)
colom-1926-1

Joan Colom a M. Espinal

Amic Espinal

Sé que vareu esser aqui a La Bisbal cuan jo n'era absent. Aprofitant el mal temps vaig anar a Barcelona aont tenia quelcom a fer.

Sento molt no habervos vist i passar unas hores xarran ab vostre companyia.

Travalleu força? No sé qui va dirme que el cuadro gros de mar l'heu abandonat a causa de les males condicions que estaven per a travallar. Es llástima puig era quelcom molt ben començat i prometia força. 

Jo sempre prefereixo travallar ab bons condicions de llum i fer quelcom de banal á un tema bonic pero anguniós de fer. Sé tota la lluita que s'esmerça i el poc resultat que s'en treu. Els reflexos son enemics terribles.

He vist el Saló de Tardor. En general molt fluig, com solen esser aquesta mena d'exposicions.

Els vostres pressecs son deliciosos[,] es sens dubte el millor troç de pintura de l'Exposicio. Es sensible i de molta calitat. 

En Duran Camps ha fet un mitg nu de suro. Ell que sempre parla de les cualitats! Pero senyor com diable hi ha gent que usa les mateixes paraules que un hom i fan certes coses! En Dalí,* fa jocs malabars, imitant'ho tot des dels primitius italians a n'en Picasso. Sort que es jove i pot perdre temps encare. Es llastima pero, perque crec que té condicions. L'Apa, una natura morta, un vas negre i llibres, sobre fondo de tapissaria segle XVIII. Es alló de esgotar el tema. Diable i com es apurat tot aixo. Potser no hi ha menester de tant. En fi es interesant. En Mir un cosa de Vilanova, barques, gent a la platja. Dolent, de serie, vulgarissim. En Sunyer, un retrat de senyora ab un nen a la falda. Quina miseria fisiologica! Sembla una acuarela, prim, molt color de rosa, blauets, tot plegat fa angunia i es d'alló mes gratuit. En Benet a trobat uns tons mes atmosferics en un abre gros sobre el cel. Tons mes envolcallats d'aire, pero es llastima que es fatigui tan aviat i no lluiti, per aquest cami no farà gaire cosa que s'ho valgui. En Mercader, joier, aquellas cosas sordes i sensa color, mastegades, feixugues i horribles a veurer, per el meu gust. Sembla que'm rasquin el cap ab un vidre. No puc soportar'ho. En Lluis entossudit ab la nota que va trobar l'any passat i sembla que fassi tots els esforços pera no sortirsen. D'en Carles dos coses francament dolentes. Imita ara els paisatges romantics,.. d'anticuari, pero sensa l'esperit de l'epoca ni la gracia. Dos cuadrets bufons de l'Ivo. Un Vayreda tot vent, força bonic i es tot lo que recordo. Ah si, una masia de Tossa sensa cap importancia. M'agrada molt mes fent figura. Com que no vaig tenir el gust de veuros i parlar, ho faig per carta. Veniu un dia que no sia gaire aprofitable. Vos ho agrairé molt. Vos estreny la má vostre amic

J. Colom


Joan Colom i Agustí (Arenys de Mar, 1879 - 1969) fou un pintor que va partir de l'impressionisme i evolucionà cap al realisme per finalitzar realitzant pintures de paisatge. També fou gravador i dibuixant. Va col·laborar en el setmanari Papitu amb el pseudònim de Picarol.

* Salvador Dalí i Domènech (Figueres, 1904 - 1989) fou un pintor i escriptor que esdevingué un dels màxims exponents del moviment surrealista.

noms citats:

Benet, Rafael

Carles, Domènec

Dalí, Salvador

Durancamps, Rafael

Elias (Apa), Feliu

Mercader, Ramon

Mir, Joaquim

Pascual, Ivo

Picasso, Pablo

Sunyer, Joaquim

Vayreda, Francesc

________________

altres referències:

Saló de tardor

carta ref.monegal-1927-1
Monegal, Esteve
Barcelona
02/04/1927
monegal-1927-1

Esteve Monegal a M. Espinal

Barcelona, 2 Abril 1927. Sr. Marian-Anton Espinal

P. Cordelles, 20.

SARDANYOLA.

Estimat amic: Excuseu-me que us molesti.

L'altre dia vaig trobar a n'en Ràfols. Va dir-me que havia parlat amb vos per a poder treballar en el taller i ésser un altre soci del mateix. Em va trobar desprevingut i sols se'm va acórrer demanar-li en tot cas a quines hores aniria a treballar, i està clar, tenint altres ocupacions va dir-me que no podia fixar-ho. Dec confessar-vos que tractant-se d'ell a qui tinc una sincera simpatia i per haver-me dit que vos hi estàveu d'acord li vaig donar també la meva conformitat.

Però aixís que ens haguérem separat, tenint en compte el meu temperament vaig veure que havia fet una tonteria doncs que donada la meva manera d'ésser i l'ús especial que faig del taller, formant part del nostre grup un home com en Ràfols que naturalment n'usarà sovint trobaré forçosament que el dia que em vingui bé d'anar a treballar serà probable que ell també hi treballi i jo amb companyia no sé treballar en coses d'art, car inclús quan tenia taller conjuntament amb en Quico i en Mallol tenia en canvi quarto completament separat, i està clar aleshores el motiu de formar jo part d'aquest agrupament haurà desaparegut per complet.

Poc és l'ús que he fet del taller durant aquest temps perquè les circumstàncies no m'ho han permès, però naturalment vaig formant part d'aquesta agrupació per a quan les circumstàncies donguin un tomb i m'ho permetin. Es en previsió d'això que us escric lo de més amunt. Jo us agrairia que vos, que segurament teniu més franquesa amb en Ràfols, li comuniquéssiu aquesta dificultat, i inclús si considereu que no és home per comprendre-la naturalment us deixo en completa llibertat, però en aquest cas me veuré precisat a buscar un altre taller lo que fóra una veritable llàstima després del llarg temps que he vingut pagant.

Pot semblar-vos estrany, amic Espinal que de primer antuvi m'avingués a estar agrupat amb vós i amb en Vayreda i en canvi em resisteixi a que en Ràfols entri a formar-ne part. Però no deu estranyar-vos perquè tant vós com en Vayreda estant la major part del temps absents de Barcelona les probabilitats de que dos coincidissin a treballar en el mateix taller eren molt remotes, i no és el mateix amb en Ràfols.

Us prego que m'excuseu i us agrairé que em feu el servei que us demano i que en tot cas m'escriviu dient-me si decidiu una cosa o altra.

També us preo que m'excuseu la cruesa amb que us escric. No és la meva intenció, però dat el meu molt treball no tinc temps per a poder, com se sol dir, dorar-ho una miqueta. En tot cas no hi vegeu la més petita mala intenció ni gens ni mica de despit, i creieu ara com sempre en la meva amistat més incondicional.

E. Monegal


Esteve Monegal (Barcelona, 1888 -1970) fou un escultor del període noucentista que es va formar amb Francesc Galí i Josep Clarà. L'any 1917 va abandonar la seva activitat escultòrica per dirigir l'empresa familiar de perfumeria Myrurgia. Fou secretari del Cercle Artístic de Sant Lluc i va exercir tasques en l'àmbit teòric i de la docència.

 

noms citats:

Mallol, Ignasi

Ràfols, Josep F.

Vayreda, Francesc