MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI (1915 -1965)

#cartes en les quals Torres-Garcia és citat.

data referència transcripció referències
carta ref.sisquella-1920-1
Sisquella, Alfred
Barcelona
05/01/1920
sisquella-1920-1

Alfred Sisquella a M. Espinal

Amic Espinal: Quan sabreu el perque no hi contestat de la manera que tenia que contestar per a quedar be amb vos i per cert que tinc interés en quedarhi, em perdonareu que's logic que no us hagi contestat –l'única postal vostra que he rebut es marcada el 24-9-1919 i que jo no hi contesat al sapiguer per boca de l'amic Riera que havieu canviat el domicili i vaig decidir no contestar fins que tingues la nova adressa que m'ha donat en Miró– suposo que amb aquestes raons ja en tindreu prou – Expliqueume coses del Paris puig vos ja teniu prou parisca per filari – aquí molt malament – Barcelona estaria molt bé si no ens hi fotessim de fàstic – la questió social cada [dia] pitjor – digueume quan penseu tornar. Si tingués uns quants quartets vindria a fervos companyia pero per are sembla que ho tinc molt malament – Treballeu?

Actualment soc de San Lluc – records del grup evolucionista* – L'amic Enguiu** s'ha mort

exposició Torres-Garcia*** que potser ha sigut lo de mes interes per ara

Bon any us desitja el vostre amic i admirador

A. Sisquella

Barcelona 5 de gener 1920

La meva adresssa

Montmany 8 bis Gracia


Alfred Sisquella (Barcelona, 1900 - Sitges, 1964) fou un pintor format amb Francesc Labarta a l'Escola de la Llotja. Va ser un dels fundadors del grup Els Evolucionistes. Atret de jove per Cézanne, el cubisme i Joan Miró, el 1928 va destruir les seves obres avantguardistes i retornà al realisme. L’amistat amb Espinal es mantingué tota la vida.

* Els Evolucionistes va ser un grup artístic barceloní, en actiu entre 1917 i 1923, que aplegava diferents artistes marcats pels ideals noucentistes però que defugien de tota ortodòxia programàtica.

** Ernest Enguiu Malaret (1892 - 1921) fou un pintor.

*** Joaquim Torres i García (Montevideo, 1874 -1949) fou un pintor i escultor, novel·lista, escriptor, professor i teòric que va desenvolupar la seva carrera artística a Espanya i França. Figura capdavantera del noucentisme, el 1913 va pintar uns frescos monumentals per a la seu medieval del Palau de la Generalitat de Catalunya.

noms citats:

Miró, Joan

Torres-García, Joaquim

________________

altres referències:

Grup Evolucionista