MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI (1915 -1965)

#cartes en les quals Pere Prat és citat.

data referència transcripció referències
carta ref.espinal-1921-2
Espinal, Marian
Paris
12/02/1921
espinal-1921-2

M. Espinal a pares i germanes

Estimats pares i germanes: Amb tota la felicitat hem aterrissat aquet matí a Paris. Tot ho trovo com si fos a casa meva. Ja no m'ha espaterrat com a la primera vegada pro m'ha semblat retrovar una cosa perduda. Ja he trovat una cambra, 1 pis (despres de voltar molt) i amb bona calefacció a l'Hotel de Londres, 27 rue de Tournon, VI. Es al barri llatí, quin carrer acaba amb el del Prat.*

Tinc el Luxemburg a quatre passes. No ho podía trovar millor.

Veig que tot s'ha apujat molt i tinc por que els pinsans no m'arribin. Demà o l'altre vos escriuré lletra en la que vos detallaré el meu estat financer.

Mentrestant rebeu una forta abraçada del vostre

Marian

Records a les coneixences totes.


* Pere Prat i Ubach (Terrassa, 1892 - Barcelona, 1969) fou un dibuixant i il·lustrador gràfic. Va col·laborar en les revistes L'Esquella de la Torratxa, La Piula i En Patufet, i també en publicacions espanyoles i parisenques.

noms citats:

Prat, Pere

carta ref.espinal-1921-3
Espinal, Marian
Paris
14/02/1921
espinal-1921-3

M. Espinal a pares i germanes

Paris 14 Febrer 1921 

Estimats pares i germanes, 

Suposo haureu rebut el meu telegrama i postal de Montauban i altre postal de des Paris en la que vos dic que ja ting Hôtel, que es el de Londres, 27 rue de Tournon. Hem costa 170 frs al mes, més 30 frs la calefacció, que he pagat a la bestreta. Al mateix hotel hi ha un restaurnant que hem serveixen força bé i casolà, bastant acomodo. De totes maneres els apets no'm baixen 7 frs, 7,50 (el dinar i el sopar) i l'esmorzar a 1,50 frs. Es el minimum que es pot gastar aqui al barri llatí i a Montparnasse, per a menjar. Afegiu a tot això els "metros" i trams. L'academia i demés gastos de l'ofici i veureu que amb 17,50 frs, quantitat que resulta de dividir el frs que ting pels díes que falten per a acabar el mes, més dos o tres dies del que vé, deduireu que si no m'envieu un petit reforç no sabré aviat de que fer manegues. El viatge hem costà 208 frs de Cerbère a Paris. A Montauban vaig gastar 50 frs. Al arribar a Paris vaig cambiar 450 pts at Credit Lyonais que van donar-me 850 frs aproximadament. Vaig pagar-ne 300 que en devia a en Miró, més 200 de chambre i em quedaren 380 o 90 frs i ara conteu.

Ahir vaig anar chez Mr Plumet i vaig trovar a la Sra, despres vaig passar tota la tarda al taller d'en Lluis Garriga junt amb en Ricart i Mercader. Avui ja he seguit tots els marxants i exposicions i despres he anat a veurer si trovava en P. Prat chez la Mme Bravais, i no he trovat ni an ell ni an ella. 

Estic mol content de tornar a esser a Paris i veig que no tindré altre solució (un cop llest del soldat) que venir-hi molt sovint o viure-hi 6 mesos l'any.                       

En Togores està triomfant, les seves teles ja son penjades al costat dels grands mestres moderns i que no es queda gens curt. Això anima. 

Bè, fins a un' altre, vos abraça vostre que vos estima

Mariàn-Antòn

noms citats:

Garriga, Lluís

Mercadé, Lluís

Miro, Joan

Prat, Pere

Ricart, EC

Togores, Josep de

carta ref.espinal-1921-12
Espinal, Marian
Paris
09/03/1921
espinal-1921-12

M. Espinal a pares i germanes

Estimats pares i germanes. He rebut lletra vostra. Jo més que bé per ara. Ha caigut el mur de l'hort? An aquell casament no m'interessa gens anar-hi. He començat un cuadro que hi ha un torero i una Manola en mig d'un paisatge i aquet no es en broma.

Ahir amb en Prat varém anar a l'Opera on jugaren La Valkirie. Un dia d'aquets haig d'anar a dinar chez la Madame. El Consulat no m'ha avisat encar. Escriviu que vos varen dir a la Tenencia. Feu una moxaina a l'avia.

Rebeu forta abraçada

Marian Antón

noms citats:

Prat, Pere

________________

altres referències:

Wagner