MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI (1915 -1965)

#cartes en les quals Miro és citat.

data referència transcripció referències
carta ref.llorens-artigas-1918-1
Llorens Artigas, Josep
31/05/1918 llorens-artigas-1918-1

J. Llorens Artigas a M. Espinal

Volgut amic: Rebudes les teves postals. La primera no va esser contestada perque no portava l'adressa. A La Veu va sortir una nota que portava la teva entrada a la "Courbet". Despres vaig  dedicar un dilluns a la escultura de l'exposició, el proper dilluns dia 7 parlaré d'en Delaunay;* a La Publi no crec que l'Apa parli de l'exposició, mes aviat en parlarà de del Vell i Nou, ja estaré al aguait. En Sandiumenge, l'última nit que vaig veuret a tu, li va saber greu que no t'hagues presentat; el teu paisatge li agrada molt, va demanar el preu per a un seu parent, el diumenge al matí els individus de la Courbet et buscaven per a cel·lebrar la teva entrada amb una mica de platxeri. Queda ajornat per a quan tornis. La (...) va endavant jo ajudo a retallar les plantilles per a enllestir aviat. En Ricart es a Valencia, en Miró aviat guillarà, solament els misers com jo restarem a ciutat en "cumplimiento" del deber.

Afectuosament

J LLorens


Josep Llorens i Artigas (Barcelona, 1892 - 1980) fou un ceramista i crític d’art. La seva ceràmica es mostra despullada de tot ornament i presta una atenció especial a la forma i la textura. Col·laborà amb Dufy, Marquet, Braque i molt especialment amb el seu amic Joan Miró. Va ser professor de l'Escola Massana i va publicar diferents llibres.

* Robert Delaunay (París, 1885 - Montpellier, 1941) fou un pintor avantguardista. Juntament amb la seva dona, Sonia Delaunay, va impulsar l'orfisme, un nou corrent derivat del cubisme en el qual el monocromatisme i les formes geomètriques van ser substituïts pels colors brillants i les figures circulars. L'orfisme fou també qualificat com a cubisme abstracte o rayonnisme.

noms citats:

Elias, Feliu

Miró, Joan

Ricart, EC

________________

altres referències:

Delaunay, Robert

La Publicitat

La Veu

Vell i Nou

carta ref.espinal-1919-11
Espinal, Marian
Paris
31/10/1919
espinal-1919-11

M. Espinal a pares i germanes

París 31-10-1919

Estimats pares i gemanes:

Segurament dintre pocs dies vindrán a París tres amics meus pintors de Barcelona: en Ricart, en [Joan] Miró i en Santmartí. Avans els he dit que passessin per casa per si volieu res per a mi. Tingueu-me preparat: mitja dotzena mes de mocadors. Els pitets no els necessitaré puig quant el fred apreti me posare una camiseta de mig temps i a sobre un altre d'ivern. Com sigui que aqui a Paris la roba s'embruta horrorosament, en lloc de demananar-vos un parell de camises blanques prefereixo me'n feu fer un altre igual a aquelles dugues que me feren darrerament a can Vehils. Segurament encar tenen les mides. Es veritat que resultaren cares pro aqui Paris una camisa bona val 30 fr o mes. També me convé aquella bufanda petita de llana que hi ha per casa i aquells botins grisos. Un parell d'agulles de cosir i rodets blanc i negre de fil ben fort, puig me sembla que no'm tocará altre remei que cusir-me jo mateix la roba. Una pinta espessa i un'altre que no ho sigui. (...)

De tot aixó me feu dos paquets que resultin ben petits i quant passin a visitar-vos els aludits amics, els ho doneu. Podeu afegir-hi 1000 pts si voleu.

Com vos vareig dir gracies a les gestions dels Mrs Plumet, Mme C. Artaud Bravais, Dame de France, m'acullirá com a pensionari des del 15 del proxim mes. Dita senyora te un fill de la meva edad que me'l presentá. Esta encar movilitzat i partirá en breu per le colonies. Vareig donar-li 100 fr. per endevant per a que no dubtés de la meva paraula i me'n feu un rebut. ¿Vos sembla bé tot aixo? Sol hi ha un altre pensionari que es aquell Doctor [Guerin] amic dels Srs. Plumet. Me sembla hi estaré bé. L'adressa es 14 Rue le Sueur, XVI arr. entre l'Avinguda de la Grande Armée i l'Avinguda del Bosc a Bolonia.

Ahir vareig anar a un concert de la sala Gaveau. Tocaren Cesar Franck i Beethoven. Entre altres coses d'aquets autors donaren precisament la sonata que'm dedicaren com a despedida els amics Net i Toldrà.* Aclucant els ulls evocava aquel vespre gai. Demà en la mateixa sala donen altre concert dedicat als morts, tot Beethoven. Ja tinc l'entrada. 

He anat ja dugues vegades a la Comedie Francaise i un altre al Gimnàs. No perxó deixo d'anar cada dia al museu.

Ahir vareig rebrer lletra de l'Abundia. No passeu ansia encar que no vos ecrigui tant sovint com al principi. Sense tener coses importants per a dir-vos ¿perque fer-ho? 

El Sr Plumet me digue que en cas de que algun amic del papà vingues a Paris dintre pocs dies que m'ho escriviu puig té una escopeta (plegada i envalada) detinguda a casa un seu amic de Cervere, que al passar per dit poble podria recollir-la i portarme-la i jo li entregaria.

¿Com estan els mobles que fa aquell evanista? S'hi ha de passar cada dia i controlar la feina que hi fa. 

Espero que quant el papá haurá acabat les mostres s'arribará per aqui dalt. 

Suposo que la mamá no's permet el luxe d'estar malalta, sols li concedeixo al luxe de gastar auto electric.**

Recorts per a les virtuds, Clotilde i Margarita.

Vosaltres rebeu fort abraç de 

vostre 

Marian


* Eduard Toldrà i Soler (Vilanova i la Geltrú, 1895 - Barcelona, 1962) fou un violinista, eminent compositor i director d'orquestra. Acompanyat per Blai Net, Toldrà també va tocar el violí durant el convit de noces de Marian Espinal i Maria Vancells, que va tenir lloc el maig de 1923 al jardí de la casa que els pares del pintor tenien a Cerdanyola.

** Atès que a la mare d'Espinal li resultava irritant viatjar en cotxes amb motor d'explosió a causa del soroll que feien, el seu marit va trobar la solució adquirint un automòbil elèctric. Desconeixem la marca i el model, però en tot cas no seria impossible que el vehicle fos un Milburn Electric de 1918 com el que reproduïm.

noms citats:

Miró, Joan

Net, Blai

Ricart, EC

Santmartí, Pere

Toldrà, Eduard

________________

altres referències:

Franck, Cesar

Beethoven

carta ref.ricart-1919-1
Ricart, EC
Vilanova
01/11/1919
(data estimada)
ricart-1919-1

E.C. Ricart a M. Espinal

Sr. D. M. A. Espinal 

Benvolgut amic. Vaig rebre le teva lletra: merces pels detalls que em dones. Per en Miró se mes noves teves. 

Jo hauré de retraçar una mica el viatge. Un dia d'aquets marxo a Castelló per a esser padrí de bateijar d'una nevodeta meva. Penso que abans de 1er de desembre no podré sortir d'aqui. I ara, abusant un xic mes de la teva amabilitat, me permeto demanar-te qualque detall mes, ja que fent alguns dies que coneixes París, podràs, sense violentar-te, aconcellar-me. El lligam de la nostra amistat està interumput (no t'esveris) per un nus escorredor terrible: tu ets un xicot ric i jo tot el contrari. Això de que tu paguis 600 fr. al mes de pensió, me te esverat. ¿Pots dir-me si es fàcil trovar dispesa per 4 o 500 fr (mes aviat 400 que no 450) i quan costa une chambre discreta, neta i amb el seu indispensable confort? Perque com pots compendre, jo he de fer-me un relatiu pressupost abans de marxar i tu que ja'm coneixes pots orientar-me dient-me el que em costarà la vida en conjunt. Jo, no tindré una quantitat assignada per cada mes, sino que hauré de destribuir el diner amb que compti. El que mes m'interessa es trovar una cambra neta (encar que sigui reduidissima com la de la dispepsia de l'hivern passat) ¿Quan creus que es necessita per gastos extraordinaris tabac, café, papers i poquets colors? En suma, tu com a bon financier terrassenc podras estudiar un pressupost mes o menys just. No oblidis que estic disposat a passar mes privacions que a Barna. ¿I els Duval? ¿Creus que es poden trovar bars que no siguin perill per la butxaca ni per l'estomac?

Una de les coses que mes me fa decidir d'anar a Paris es el desig de treure partit als boixos. De la pintura com a fi economic, no'm refio. ¿No't sembla que'l meu art del boix es probable que'm solucioni quelcom? El renaixement dels boixos, a França, sembla esser veritat. Aquí es nomes un sentimentalisme de uns missioners com l'Obiols i jo.

Bé, i tu treballes molt o sencillament fas de bon turista? ¡Quin tip de veure museus!

Acabo de veure un parell de dibuixos teus a Terramar*, molt bonics.

Jo vaig esser uns dies a Barcelona pero vaig aburrir-me'n per molt temps. Fa fàtic, tothom està bilios i insoportable. ¡Riute'n de la vida d'art a Barcelona! Una vida artística plena de petities miseries, odis i rancunies no es convenient als que afortunadament encara estem saturats de olor de bosc i primitivisme sanitor. ¡Hi ha que cuidar-se l'esperit i el cos!!

No oblidis que espero el pressupost per a anunciar-te en la meva següent, l'hora i dia d'arribada.

Tu disposa de l'amic que cordialment et saluda

Enric - Cristòfor Ricart

Rambla 86

¿Veus an en Togores? Recorts


E. C. Ricart (Vilanova i la Geltrú, 1893 - 1960) fou un pintor i gravador. Va ser membre de l’Agrupació Courbet i com a artista va excel·lir especiament pels seus gravats al boix. Ricart va mantenir una estreta relació d’amistat amb Espinal durant tota la vida.

* Terramar, any I, núm. 7/8, pp. 3 i 8, Sitges, 31 d’octubre de 1919

noms citats:

Miró, Joan

Obiols, Josep

Togores, Josep de

________________

altres referències:

Terramar

carta ref.llorens-artigas-1919-1
Llorens Artigas, Josep
Barcelona
15/12/1919
(data estimada)
llorens-artigas-1919-1

J. Llorens Artigas a M. Espinal

Amic Espinal 

Perdó si vaig guillar precipitadament pro noi se m'havien acabat els calés en sec, tant que des de Paris a Barcelona vaig fer el viatge sense menjar res puig un franc que tenia va servir-me per a beure cervesa a Toulouse. 

Qualsevol dia passaré a fer una visita a casa teva a darlos-hi bones noves de tú,

D'arrivada he agafat un fort mal de cap, es veu que'm prova mes el clima de Paris que el de casa, aqui continua el lock-aut, i el malestar, no se pas com acabarà, pel que pugui esser aprofito el temps per aqui que fa de bon aprofitar i pensa que un deure de ciutadania t'imposa enviar a la nostre exposicio de Primavera puig despres vindran els quadres a Paris per a que els indigenes veigin de que a câ nostra hi ha gent que ho fa be que no tot es bohemia com alguns representants de Catalunya a Paris 

De Paris lo millor es la ciutat i els parisencs (parisenques incluin naturalment) car el demes te poca importancia tant aqui a Paris com a ca nostra. 

Be plego, perque t'he ben marejat a veure si arreplegare la gripe ara que torna a esser de moda 

No he vist encar en Miró ni en Ricart, el primer ha vingut a casa pro no m'hi ha trovat 

Afectuosament

Llorens Artigas

noms citats:

Miró, Joan

Ricart, EC

________________

altres referències:

 Lock-out

carta ref.sisquella-1920-1
Sisquella, Alfred
Barcelona
05/01/1920
sisquella-1920-1

Alfred Sisquella a M. Espinal

Amic Espinal: Quan sabreu el perque no hi contestat de la manera que tenia que contestar per a quedar be amb vos i per cert que tinc interés en quedarhi, em perdonareu que's logic que no us hagi contestat –l'única postal vostra que he rebut es marcada el 24-9-1919 i que jo no hi contesat al sapiguer per boca de l'amic Riera que havieu canviat el domicili i vaig decidir no contestar fins que tingues la nova adressa que m'ha donat en Miró– suposo que amb aquestes raons ja en tindreu prou – Expliqueume coses del Paris puig vos ja teniu prou parisca per filari – aquí molt malament – Barcelona estaria molt bé si no ens hi fotessim de fàstic – la questió social cada [dia] pitjor – digueume quan penseu tornar. Si tingués uns quants quartets vindria a fervos companyia pero per are sembla que ho tinc molt malament – Treballeu?

Actualment soc de San Lluc – records del grup evolucionista* – L'amic Enguiu** s'ha mort

exposició Torres-Garcia*** que potser ha sigut lo de mes interes per ara

Bon any us desitja el vostre amic i admirador

A. Sisquella

Barcelona 5 de gener 1920

La meva adresssa

Montmany 8 bis Gracia


Alfred Sisquella (Barcelona, 1900 - Sitges, 1964) fou un pintor format amb Francesc Labarta a l'Escola de la Llotja. Va ser un dels fundadors del grup Els Evolucionistes. Atret de jove per Cézanne, el cubisme i Joan Miró, el 1928 va destruir les seves obres avantguardistes i retornà al realisme. L’amistat amb Espinal es mantingué tota la vida.

* Els Evolucionistes va ser un grup artístic barceloní, en actiu entre 1917 i 1923, que aplegava diferents artistes marcats pels ideals noucentistes però que defugien de tota ortodòxia programàtica.

** Ernest Enguiu Malaret (1892 - 1921) fou un pintor.

*** Joaquim Torres i García (Montevideo, 1874 -1949) fou un pintor i escultor, novel·lista, escriptor, professor i teòric que va desenvolupar la seva carrera artística a Espanya i França. Figura capdavantera del noucentisme, el 1913 va pintar uns frescos monumentals per a la seu medieval del Palau de la Generalitat de Catalunya.

noms citats:

Miró, Joan

Torres-García, Joaquim

________________

altres referències:

Grup Evolucionista

carta ref.ricart-1920-1
Ricart, EC
Vilanova
12/02/1920
ricart-1920-1

E.C. Ricart a M. Espinal

Vilanova 12 - II - 1920

Amic Espinal.

Una munió d'entorpiments van impedir-me anar a Paris en l'època que't vaig anunciar. Ara va la data definitiva: el dijous 19 sortiré de Barcelona per a arrivar el 20 –crec a les 10 del m.– a Paris. Me plauria moltíssim poguer encaixar aixis que poses el peu a terra. Sortiré en l'exprés de les 9 del matí.

¿Et serà molest cercar-me allotjament? Tu, ja coneixedor de Paris, d'arrivada podrás indicar-me on anar a raure. Si trovessis una pensió discreta ho preferiria ara de moment i un cop instal·lat podria orientar-me amb mes comoditat. Fes el que't sembli, mentres m'asseguris una gabia on poguer descansar. En Miró i en Dalmau* arribaran al cap de uns 15 dies de ser-hi jo. Per aquella data t'anuncio una magna reunió Courbetista. A tractar, diversos importants afers d'una trascendencia cabdal. 

Bé, esperant doncs veure't deseguida reb l'afecte cordial de l'Enric C Ricart

Aniré a visitar els teus srs. pares per si volen fer-me qualque encàrreg que ben de gust cumpliria. Adeu.

Marge esquerra:

Entera't de l'hora d'arrivada, doncs amb aixó del canvi d'hora a França el dia 15, no se físicament si seran les 10 o les 11 m.


* Josep Dalmau i Rafel (Manresa, 1867 - Barcelona, 1937) fou un pintor i marxant d'art. Va fundar, a Barcelona, les Galeries Dalmau, un establiment que esdevindria una plataforma per a la promoció del jove talent artístic local i la difusió a Catalunya de l'art europeu més avançat. El 1917 Dalmau va organitzar la primera exposició individual de Marian Espinal.

noms citats:

Dalmau, Josep

Miró, Joan

________________

altres referències:

Agrupació Courbet

carta ref.espinal-1920-14
Espinal, Marian
Paris
16/02/1920
espinal-1920-14

M. Espinal a pares i germanes

Paris 16 Febrer 1920

Estimats pares i germanes: 

Vos participo que ha arribat a Paris en Joàn Gibert Camins, músic. Hi ve a estudiar per molt temps. Ara si que farem de la bona música. 

També he rebut letra d'en Ricart dient-me que divendres arriba. També una postal d'en Miró assabentan-me que a finals de mes encaixarem. 

Amb en Togores i l'Humbert farem una colla de catalans quiscun trevallant per la seva deria que fara bo de veurer. O i escullits puig que heu de sapiguer que aqui n'hi ha d'altres de catalans, pro sabeu, d'aquells de la "boemia" i poc ens hi fem. 

Amb en Gibert també ha arribat el distingit pintor, català també, en Mercadé, no el joier. Es dels nostres. 

En Miró diu que vos vindrà a veurer per a si voleu res.

Vet-aqui que estaba entusiasmat per a comprar-me una moto per aquest istiu que ve, puig que la necessitaré per Serdanyola des d'on podria anar a pintar el precios paisatge de Talga o l'esglesia i paisatges de St Cugat. Aprofitant el cami –em deia– amb 500 pts que'm té la mamà faràn 1200 fr més 700 del quadro del Fornells son 1900. pro he demanat catalegs de preus a varies cases i vet-aqui que la més barata val 3.500 frs equivalent a 1500 pts es una magnifica Peugeot de 3 caballs; puig pro noi no arribaría a la suma puig que sols tinc 1900 frs i amb lo que'm deu el Fornells a 2100.

El Dr de Guerin diu que'm faria molt bé un artefacte aixis puig que'm ranfortiría i inclús em faria més valent i que fins influeix en el caràcter fent-lo devenir ferm i que dels meus ulls se'n anirien més depressa les pampallugues. Això –diu– espero dir-ho al vostre pare quant vingui i que el doctor que vos recomanà que perque [jo] era nervios no'm convenien estros d'aquesta mena, diu que no es fácil que arribi a eminencia i que dat lo covart que soc que no hi ha por de que corri massa ni de que m'hi trenqui el cap.

Jo estic una mica costipat de nas, espero passarà aviat i (en cas de que'm suvencioneu per la moto) estic disposat a deixar-me fer l'operació al nas, pro aqui París. 

Bé, molts records a tothom que pregunti per mi. 

Estic veient que lo d'Espanya s'embrolla molt. El doctor espera que el papà vingui per a donar-li qualque consell. Suposo esteu bé com vos desit-jo. 

Rebeu una abraçada de voste fill i germà 

Marián

noms citats:

Gibert, Joan

Humbert, Manuel

Mercadé, Lluís

Miró, Joan

Ricart, EC

Togores, Josep de

carta ref.llorens-artigas-1920-1
Llorens Artigas, Josep
Barcelona
20/02/1920
(data estimada)
llorens-artigas-1920-1

J. Llorens Artigas a M. Espinal

Benvolgut amic:

Rebuda la teva del 19 amb gran alegria; un dia d'aquest arrivarà en Ricart a Paris; en Miró prepara la maleta i segons diu en Dalmau li prepara una exposicio a can Leonel Rosenberg o a can Druet.

Ben content dels teus afers femenins en els quals et desitjo tota mena de prosperitats i cap ensopegada ni moral ni material.

Tambe es una bona nova lo del quadre dels bosc de Boulogne.

Segurament aviat haure de pujar a Paris per afer allavors com que hi vindré de ric tindrem ocasió de "depenser" qualques francs.

Veig no'm dius res dels de câ teva, jo dilluns els aniré a veurer i els parlaré de lo que pintes etc etc, per a ferlos contents.

El sr. Galí* m'encomana es faci el seguent encarrec per si'et ve be el fer-ho. Es compar a can Lefranc rue Valois 18. el seguents colors:

Blanc d'argent / nº13 / 2 tubos

Vert émerande / nº6 / 2 tubos

Cadmium orange foncé / nº6 / 2 tubos

Blau cobalt / nº6 / 2 tubos

Ocre rouge  / nº10 / 1 tubo

Ocre jaume / nº10 / 1 tubo

Terre verte naturel  / nº6 / 1 tubo

Sienne brulée  / nº10 / 1 tubo

Rouge indien  / nº10 / 1 tubo

Rouge venise  / nº10 / 1 tubo

Rouge anglais  / nº10 / 1 tubo

Violet cobalt / nº10 / 1 tubo

Carmin garance  / nº6 / 1 tubo

Jaune de Mars  / nº10 / 1 tubo

Noir ol pêche / nº10 / 1 tubo

Primer si de cas pots mirar quant val i ens ho dius que t'enviariem els francs inmediatament. 

No't descuidis d'enviar-me el cataleg dels independents.

Ja saps que ets de les Arts i els Artistes?

Segurament ja t'escriuran, car els "courbet" han sigut acceptats en bloc a les Arts i els Artistes, en fi tot el que pasi aqui ja t'ho aniré dient sense que m'hagis de contestar puig em faig carreg del que es viure a Paris.

Be plego perque es tard.

Visca la pintura i força salut i anims per a disfrutar-la

Teu affm

Llorens


* Francesc d'Assís Galí i Fabra (Barcelona, 1880 - 1965) fou un pintor i pedagog. Fundà a Barcelona l'Escola d'Art Galí, en la qual es van formar, entre altres artistes, Joan Miró, Lola Anglada, Josep Llorens Artigas i Marian Espinal. La seva pintura va anar evolucionant del modernisme al noucentisme. Els seus treballs més destacats són els frescos de l'edifici de Correus de Barcelona (1928) i els de la cúpula del Palau Nacional de Montjuïc (1929).

noms citats:

Dalmau, Josep

Galí, Francesc

Miró, Joan

Ricart, EC

________________

altres referències:

Associació Courbet

Les Arts i els Artistes

carta ref.llorens-artigas-1920-2
Llorens Artigas, Josep
Barcelona
25/02/1920
(data estimada)
llorens-artigas-1920-2

J. Llorens Artigas a M. Espinal

Amic Espinal: 

Molt agrahit pel servei que m'has fet enviant els colors no l'hi enviat l'import perque el meu cunyat i ma germana el dilluns dia 1er de mars surten cap a Paris ont arrivaran el dia 2, seran a la mateixa fonda meva (...) crec hi viu en Ricart i tambe hi trovaras aquella data a n'e Miró, ves a saludar al men cunyat que't pagarà el compte d'en Galí; i per si hagues sortit ja ho deixarà a nom teu en un sobre.

Repetesc mil mercés per l'atencio.

Ha vingut en Canals a Paris i ha gestionat una sala pels catalans que exposin amb l'Ajuntament i li ha sigut concedit pel President Mr Jourdain, amb això conve que li' escrivis segurament ja t' deuen haver comunicat que ets nou de les Arts i els Artistes, per tant seras ben colocat i en bona companyia, 

Tinc el sentiment de comunicarte la mort de l'amic Vilàs, en el vapor Legazpi abans d'arribar a Manila atacat per la grippe, si veus an en Ricart pots communicarli aquesta trista nova.

Be plego per a que aquesta t'arribi a temps. digas an è Fabia i a tots els amics que un dia d'aquests els hi escriuré i tu disposa de ton affm.

Llorens i Artigas

noms citats:

Canals

Galí, Francesc

Miró, Joan

Ricart, EC

Vilàs

________________

altres referències:

Les Arts i els Artistes

carta ref.llorens-artigas-1920-3
Llorens Artigas, Josep
Barcelona
15/03/1920
(data estimada)
llorens-artigas-1920-3

J. Llorens Artigas a M. Espinal

Amic Espinal:

El meu cunyat et portava el calés i no va trovar-te a casa teva. Avui m'ha dit te'ls ha enviat. Mil vegades perdó per aquest contratemps que t'han fet tenir aquest diner entretingut.

He escrit an'e Miro, Ricart i Tubau a n'aquet darrer li parlava de l'exposicio pel que fa referencia al escultors Duñars, Vives etc.

Per tu dec dirte que hi ha Temps d'enviar l'obra fins el dia 10 d'abril però el butlleti te d'enviar-se avans del dia 1er. Segurament els de les Arts i els Artistes t'enviaran un butlleti pro per si no ho fessin i tens interés en enviar (que jo t'aconsello ho facis per poc que puguis) l'envio a casa teva i que m'avisin que jo'm cuidaria de tot.   

Al Saló de Tardor vinent segons queda el President i el Vice-President an en R. Canals que vingue oficialment hi haura una sala destinada al comité de l'Exposició d'enguany que hi portara una selecció de les obres exposades separades per entitats que cada una escollirà ella mateixa les obres a enviar aqui a Paris.   

Be plego perque es tart. Escriure aviat referent això, i sense això ja saps les noticies teves sempre son ben rebudes.

Teu i affm

Llorens i Artigas

noms citats:

Canals, Ricard

Dunyac, Josep

Miró, Joan

Ricart, EC

Tubau

Vives, Màrius

________________

altres referències:

Les Arts i els Artistes

Saló de Tardor

carta ref.sisquella-1920-2
Sisquella, Alfred
Barcelona
19/03/1920
sisquella-1920-2

Alfred Sisquella a M. Espinal

Barcelona dia de sant Josep de 1920

Amic Espinal

He rebut la vostra lletra, una postal que hi ha el (...) d'en Manet i amb la data 11 - 3 - 920 – m'agradeu puig em dieu qu heu tingut diversió en la (...) – jo ja faig tots els possibles per divertirme – m'alegro per lo que'm dieu que teniu l'intenció de anar a Londres i Bruxeles – Jo vaig fent – escriviu-me lo mes prompte que us vingui be i dieume quan me'n faria de la vida aqui Paris enteneu per vida el menjar i el dormir, considerant en la pregunta que ja sabeu com sabeu qui soc jo.

Dieu a en Miró que'm digui com li va o com li anat l'exposició i saludeu-lo de part meva i amb en Ricart també – tinc intenssio d'escriurer apart en carta per a enterervos de coses que us agradará enterar-vos.

El vostre admirador i amic que te tantes ganes de veure (...)

Sisquella

noms citats:

Miró, Joan

Ricart, EC

carta ref.ricart-1920-2
Ricart, EC
Vilanova
13/07/1920
ricart-1920-2

E.C. Ricart a M. Espinal

Masia En Parellada

13 - VII - 1920 

An en Marià d'A. Espinal                                

fill adoptiu de Serdanyonópolis 

Estimat amic.

¿Que't passa que no m'escrius? ¿La tens, oi, una carta meva en la que't deia que la que'm vas dirigir a Paris vaig rebre-la a l'endemá d'arribar al poble nadiu?

¿Que fas; pintes gaire?

Jo també — dematí i tarde —  i vaig gravant els tràgics epissodis de l'España tràgica de Carmen, que creu que's una tragedia per un en prou feines ha passat de l'Ebre.

Molt be l'article Pujols* al Vell i Nou. Et felicito per le venta ¡sempre plou sobre mullat! Jo, pobre de mi, també he venut a l'Exposició: aquell bodegonet de la cindria i el cantiret de cristall. Res, una mesquinesa; tres-centes palomes. 

No he anat encare a Barcelona ni ganes tinc d'arribar-hi mentres no refresqui mes. Potser vagi a Madrid d'aqui un mes amb el meu germà que's proposa fer una excursioneta amb cotxe per aquelles terres. La calor m'esvera. Jo no vull passar mes temps sense embabiacar-me al M. del Prat i Toledo i l'Escorial. M'ho imagino de lo bo del mon. 

En Mercadé encare no te taller. 

En Plà va fent. Deu haver deixat la mansarda de rue Nt. Dame des Victoires perque l'Hotel de Rouen ja es a ca'n Pistrans i d'aqui poc hi haurà una banca o casa de cambi. Una casa de cambi obliga a un cambi de casa. 

En Kim no'm contesta i res se d'ell. L'Ynglada m'envià un petit "bouquin" que m'ofereix i en el que hi han uns boixos sencills, ignocents i barbars caracteristiques de l'imatgeria popular catalana. A Paris darrerament vaig trovar unes estampes epinalenques delicioses i mes auques. D'en Miró res en sé. Penso que deu esser en ple arid camp de Tarragona, pintant amb pincells finisims de pel de marta. 

L'Humbert estava mes trempat que un xinxol. En Garriga** comprant sempre ¿ja t'en devies enterar de la compra de uns cent Sunyer? Es important l'estok pero hi ha molta palla. En "Rafles o el ladron elegante" criticant i fent cases. Acabo de llegir la crítica a Vell i Nou de l'obra d'un escultor per mi, adotzenat que's diu Otero

¿Que ens veurem, o que? ¿I en Benet en quins mars navega? Molts recorts quan el vegis. 

Ben afectuosos també al teus pares i germanes.

Sempre ben cordialment 

L'Enric - Cristófol. 


* Francesc Pujols i Morgades (Barcelona, 1882 - Martorell, 1962) fou un escriptor i filòsof i un dels fundadors de Les Arts i els Artistes i del setmanari Papitu, del qual n'acabaria sent el director. Va escriure diferents peces teatrals i el llibre Concepte General de la Ciència Catalana, en el qual defensa l'existència d'un corrent filosòfic pròpiament català, iniciat per Ramon Llull i continuat per Ramon Sibiuda. Salvador Dalí sempre el va considerar un dels seus màxims referents. En l’article que l'autor de la carta esmenta (Artistes que han canviat en l'exposició d'enguany), Pujols parla de la pintura d’Espinal.

** Lluís Garriga Roig (Barcelona, 1880 - París, 1939) fou un col·leccionista d’art. (més informació)

 

 

noms citats:

Benet, Rafael

Borralleras, Quim

Garriga, Lluís

Humbert, Manuel

Mercadé, Lluís

Miró, Joan

Otero, Jaume

Pla, Josep

Pujols, Francesc

Rafols, Josep F.

Sunyer, Joaquim

Ynglada, Pere

________________

altres referències:

Carmen

Vell i Nou

carta ref.espinal-1921-3
Espinal, Marian
Paris
14/02/1921
espinal-1921-3

M. Espinal a pares i germanes

Paris 14 Febrer 1921 

Estimats pares i germanes, 

Suposo haureu rebut el meu telegrama i postal de Montauban i altre postal de des Paris en la que vos dic que ja ting Hôtel, que es el de Londres, 27 rue de Tournon. Hem costa 170 frs al mes, més 30 frs la calefacció, que he pagat a la bestreta. Al mateix hotel hi ha un restaurnant que hem serveixen força bé i casolà, bastant acomodo. De totes maneres els apets no'm baixen 7 frs, 7,50 (el dinar i el sopar) i l'esmorzar a 1,50 frs. Es el minimum que es pot gastar aqui al barri llatí i a Montparnasse, per a menjar. Afegiu a tot això els "metros" i trams. L'academia i demés gastos de l'ofici i veureu que amb 17,50 frs, quantitat que resulta de dividir el frs que ting pels díes que falten per a acabar el mes, més dos o tres dies del que vé, deduireu que si no m'envieu un petit reforç no sabré aviat de que fer manegues. El viatge hem costà 208 frs de Cerbère a Paris. A Montauban vaig gastar 50 frs. Al arribar a Paris vaig cambiar 450 pts at Credit Lyonais que van donar-me 850 frs aproximadament. Vaig pagar-ne 300 que en devia a en Miró, més 200 de chambre i em quedaren 380 o 90 frs i ara conteu.

Ahir vaig anar chez Mr Plumet i vaig trovar a la Sra, despres vaig passar tota la tarda al taller d'en Lluis Garriga junt amb en Ricart i Mercader. Avui ja he seguit tots els marxants i exposicions i despres he anat a veurer si trovava en P. Prat chez la Mme Bravais, i no he trovat ni an ell ni an ella. 

Estic mol content de tornar a esser a Paris i veig que no tindré altre solució (un cop llest del soldat) que venir-hi molt sovint o viure-hi 6 mesos l'any.                       

En Togores està triomfant, les seves teles ja son penjades al costat dels grands mestres moderns i que no es queda gens curt. Això anima. 

Bè, fins a un' altre, vos abraça vostre que vos estima

Mariàn-Antòn

noms citats:

Garriga, Lluís

Mercadé, Lluís

Miro, Joan

Prat, Pere

Ricart, EC

Togores, Josep de

carta ref.mercade-1921-1
Mercadé, Lluís
Barcelona
14/04/1921
mercade-1921-1

Lluís Mercadé a M. Espinal

Barcelona 14 Abril 1921

Amic Espinal:

Ja soc a Barcelona, tant poc temps qu'hi soc y ya tinc ganes de marxar; com es de suposar la carta qu'em vas dar per tirar á Paris me la vaig descuidar á la butxaca y al arribar á Barcelona la vaig fer dur á casa teva tot seguit. No he vist cap pinta de las que pintan per aqui; marxaré aviat cap á fora á pintar; Suposo que la vida de taller et prova — Ja em faras quatre ratlles explicantme que feu per aqui, si en Miró continua de la mateixa manera enemorat com sempre y quina vida feu 

Dona recorts á tots y reb una bona encaixada de ton amic 

Mercadé


Lluís Mercadé (Barcelona, 1898 -1959) fou un pintor, format a París i a Munic, entroncat dins el corrent noucentista.

noms citats:

Miró, Joan

carta ref.mercade-1921-2
Mercadé, Lluís
Barcelona
19/04/1921
mercade-1921-2

Lluís Mercadé a M. Espinal

Posada La Estrella

Palafrugell, 19 Abril 1921

Amigo Espinal:

Estoy en un caraco de posada y como que no se que haser y estoy muy hempreñado para matar el rato te escribo estas cuatro letras desde la muy ilustre Ciudad que vió nacer á Plá

Supongo que estas bien de salud, que trabajas mucho para acreditar aun mas tu fama de hijo de Tarrasa (que te harán un monumento) por poco que bades, y tambien supongo que no estropeas demasiado los muelles del sommier de mi antigua cama, espero que al regresar yo á Paris no lo encontraré demasiado fuera de uso. Que haseis? se va hasiendo? Yo hoy casin ya he tomado una dosena de cafés, uno en el Casino otro en el café de la Plassa, otro en el Sindicat agricol y vinicol, otro en el café Tupinamba y no he tomado mas porque me estaba poniendo nervioso y como aqui en estos pueblos cuando se entra uno no sabe cuando puede marchar, aguanto y pienso en la broma que debeis haser por este Paris Ya debeis haser de las vuestras ya! Saluda a Miró, Sala, Ricart, Garriga, Nenette, a todo los conosidos y tambien á los dueños de la pension. Dirás á Ricart que no le escrivo porque pienso que ya se debe haber marchado à Madrit. Escribeme cosas, y recibe un abraso cariñoso y fraternal de tu amigo que te apresia.

Mercadé

noms citats:

Garriga, Lluís

Miró, Joan

Pla, Josep

Ricart, EC

Sala, Rafael

carta ref.mercade-1921-3
Mercadé, Lluís
Palafrugell
06/05/1921
mercade-1921-3

Lluís Mercadé a M. Espinal

Palafrugell 6 de maig 1921

Amic Espinal: T'escric per enviarte la meva adressa y per demanarte m'escriguis com te va per aqui dalt? Estarás temps encare? Avans de marxar suposo que m'avisaràs ab temps per poguer me arreglar ab els de la pensió. Si vens a l'istiu y vas a Barcelona em farias un favor de portarme 1 dotzena de tubos Vert de cadmium no Lefranc - A can Foinet la botiga petita ahont vas fer el marc tenen bons colors. Suposo que no et será gran molestia ya que no fan gayre bulto; si t'amoinés portarlos t'agrairia em diguessis si es poden enviar per correu; et faig aquet encarrec perque à Barcelona no s'en troban. Com va el taller? Treballas forsa? Y en Miró y l'exposicio? A veurer si em fas carta llarga. Jo pasaré uns 3 mesos a Calonge prop de Palamós; estic esverat de la soletat y del aburriment á les hores que no treballaré. No he trobat res aprop de mar com yo volia. 

Reb una bona encaixada

Mercadé 

La meva adressa es:

L. Mercadé 

Calonge (Gerona).

noms citats:

Miró, Joan

carta ref.ricart-1921-2
Ricart, EC
Vilanova
09/05/1921
ricart-1921-2

E.C. Ricart a M. Espinal

Vilanova. Masia en Parellada 

9 - V - 1921

Sr. Espinal ¿Vol fe'l favor d'escriure si es servit? Si tens mandra demana la màquina an en Garriga pero fes-ho i diga'm com marxa tot això. No se res dels esperits ni dels exits espirituals o materials a l'unicorni (no ho llegeixis malament: unicornio)

Dugues postals i encare me sembla que'm quedo curt vaig enviar-te de de Madriz. Realment vaig quedar-me parat corrent el museo del Prat. La "fiesta del desbarnizage" s'imposa: això de cuidar els quadres com el cutis de les dones casaderes a copia de capes es una equivocació malgrat la aprensió que tenia per Velazquez –aprensió que'm venia d'haver-lo sentit massa per cà'n Galí i per l'excés de ZZ de la paraula i per un quadre molt dolent que te als Uffizi– reconec que es d'una importancia gran. Aquell xicotet que li diuen el Baltasar* de no se que es magnific, sobre tot en el de dalt de cavall. El que'm va agradar molt, però molt es el lluminos retrat de la Maria Teresa, aquella noieta del vestit platejat i del corpinyo i el llaç carmesí ¿Saps? Velazquez, Greco, Goya devien acabar de fer obrir els ulls an els de fòra de casa i crec que no es aventurat dir-los els padrins de l'impresionisme per aquella raò de que les fonts tiren.

L'austeritat, la regidora de Castella va aclaparar-me molt.

Toledo també inesborrable ¡Sto Tómé! ¡Que's bonic el poble des de baix al Tajo. La ronyosa Academia de San Fernando tan aviat vista i tan necessari de tornar-hi. ¡San Antonio de la Florida (de 1 à 1 1/2 del mig-dia). 

Bè i ja'n parlarem de tot això ara no coordino. Me convé aquest repos de des fa dos dies com el mateix bè que menjo. Els fusters del poble tots penquen fent bastidors... ¡Porto una empenta! Però el microbi del poble no respecta res i pot normalitzar-me aixi que me'n endongui de la fresca que passa sota aquells pinets del bosc o de la marinada capvespral. NEURASTENIA

¿Que fas? ¿Que feu?

Molts recorts an en [Lluís] Garriga ¿Tan montparnassià com sempre? Recorts an en Miró, Sala, Ynglada i demés i sobre tot no't descuidis de recordarme a la Marcelle i Nenette.

Espero rebre noves d'en Mercadé i decidir si me'n vaig amb ell a la costa de llevant. Probabablement marxarà desseguida. Encara no he estat a Barcelona (cada dia pelen a un o altre) però si hi vaig pasaré a saludar a los autores de tus dias. Aniré per allò de la moto si es que decideixo quedarme aquí. Si vens farem excursions  (...)

Cordialment l'Enric

Text invertit del marge superior:

¿Ja porta monocle en Miró? Es el que li convè: obrir l'ull


*El retrat del príncep Baltasar Carlos a cavall.

 

noms citats:

Garriga, Luís

Galí, Francesc

Mercadé, Lluís

Miró, Joan

Sala, Rafael

Ynglada, Pere

carta ref.mercade-1921-5
Mercadé, Lluís
Calonge
23/05/1921
mercade-1921-5

Lluís Mercadé a M. Espinal

Calonge 23 de maig 1921 

Amic Espinal: He rebut la teva carta, yo estic aqui enterrat y treballo forsa. He tingut fins are mal temps ha plogut casi cada dia i m'he aburrit, com ya t'ho pots pensar. El poble aquet per treballar á mi m'agrada forsa y em sab greu que no sigui aprop de mar que m'hi quedaria fins el retorn à Paris; tinc intencio de buscar pel mes d'agost y septembre un recó aprop de mar -  D'en Ricart n'he rebut una carta are ultimament y em diu qu'está molt ensopit; en Plá també m'en va parlar i diu que no sab lo que li passa. D'el taller, m'estimo mes que no en parlis à n'en Llimona; si ya ho haguessis fet li pots dir qu'el tinc compromes y que no es possible; mes m'estimo qu'el tanquis y aixis yo podre anari quant me vingui bé; si es que marxas el mes que ve, fes lo que vulguis si tu vols pagar el mes el pagas sino ya el pagaré yo es lo mateix. T'agraire que si marxas m'el tanquis bé y em deixis la clau á casa á Barcelona si no t'es massa molestia - avisam avans de marxar que yo pugui escriurer à n'els de la pensió. Ya ens veurem algun dia per aqui. Y d'en Miró que? Encara dura? I l'exposició? 

Reb una bona encaixada 

Mercadé

noms citats:

Llimona, Rafael

Miró, Joan

Pla, Josep

Ricart, EC

carta ref.ricart-1921-3
Ricart, EC
Vilanova
03/08/1921
ricart-1921-3

E.C. Ricart a M. Espinal

Vilanova 3 VIII - 1921

Estimat amic.

Noi perdona'm; aixó del escriure va a ratxes. No fa gaire vaig passar per casa teva a Barna i monsieur le concierge va dir-me que et trovaves a Serdanyonópolis. Probablement aviat me'n aniré cap a la costa Brava a trovar en Mercadé.

¿Com va anar la qüestió militar? ¿Estaràs temps encara a Serdanyola? 

Jo penco bastant. Ara fa molts dies que no estic al camp i això me priva de pintar tant com voldria. Amb aquesta calor si'l paisatge no se't posa al davant es un disbarat de buscar-lo. ¿Quants quilometres hi han de Barcelona a Serdanyola? Faig moltes excursions i l'altre dia des de Barcelona va venir d'un trist que no ens arrivessim a saludar-te. Anava amb el meu cunyat en un "Espanya"* que per ara marxa molt bé. Ara, el dia que's desbarati no se com en sortirem doncs està vist que això d'arreglar l'España no es cosa fàcil.

Res sé dels parisencs. Ni en Garriga ni en Sala un mot. Ni en Miró, al qual vaig escriure a Montroig i es veu que no'm vol respondre. M'han dit que està volat…  Ho sento, però trovo que hauria d'acabar de veure-hi clar i esser indulgent i fins i tot agraït.

Escriume i digam els teus plans.

Jo no venc ni a tiros. Unes nespres que vaig exposar chez Dalmò [Galeries Dalmau] ja les tenía gorja avall pero es veu que'l pagano s'ha repensat.

Ara estic fent un dibuix colorit que podria quedar molt bé: es un taller de modistes que's veu de can Rafles pero treballo amb unes condicions péssimes: imagina't que per a que no's desbarati l'ordre pinto radera unes persianes i a traves de la barana del balco i de la reixa de casa la modista: he d'anar fent a petites diócessis per a no fadigar-me massa i per a que no se'n adonguin.

Tinc entre mans la decoració d'un llibre de Ms F. Fleuret. Va a pas de tortuga per ara tinc nomès un article titulat  "Es tracta del Fill del Fill pródig"

T'hauries de suscriure o col·laborar a una gran revista que's farà a Vilafranca, Sitges, Vilanova, Vendrell… dita PENEDES. Podria queda bè sino fos que penso que hi remenaran les cireres massa gent. Veurem.

Escriu-me. Recorts afectuosos als teus Srs Pares i germanes.

Escriu-me, que no sabs el que m'agrada rebre cartes cordials

Invariable l'Enric. C Ricart


*Marca d’automòbil, probablement Hispano-Suiza.

noms citats:

Garriga, Lluís

Mercadé, Lluis

Miró, Joan

Ràfols, Josep F

Sala, Rafael

________________

altres referències:

Galeries Dalmau

Penedès