MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI (1915 -1965)

#cartes en les quals Lluis Garriga és citat.

data referència transcripció referències
carta ref.ricart-1920-2
Ricart, EC
Vilanova
13/07/1920
ricart-1920-2

E.C. Ricart a M. Espinal

Masia En Parellada

13 - VII - 1920 

An en Marià d'A. Espinal                                

fill adoptiu de Serdanyonópolis 

Estimat amic.

¿Que't passa que no m'escrius? ¿La tens, oi, una carta meva en la que't deia que la que'm vas dirigir a Paris vaig rebre-la a l'endemá d'arribar al poble nadiu?

¿Que fas; pintes gaire?

Jo també — dematí i tarde —  i vaig gravant els tràgics epissodis de l'España tràgica de Carmen, que creu que's una tragedia per un en prou feines ha passat de l'Ebre.

Molt be l'article Pujols* al Vell i Nou. Et felicito per le venta ¡sempre plou sobre mullat! Jo, pobre de mi, també he venut a l'Exposició: aquell bodegonet de la cindria i el cantiret de cristall. Res, una mesquinesa; tres-centes palomes. 

No he anat encare a Barcelona ni ganes tinc d'arribar-hi mentres no refresqui mes. Potser vagi a Madrid d'aqui un mes amb el meu germà que's proposa fer una excursioneta amb cotxe per aquelles terres. La calor m'esvera. Jo no vull passar mes temps sense embabiacar-me al M. del Prat i Toledo i l'Escorial. M'ho imagino de lo bo del mon. 

En Mercadé encare no te taller. 

En Plà va fent. Deu haver deixat la mansarda de rue Nt. Dame des Victoires perque l'Hotel de Rouen ja es a ca'n Pistrans i d'aqui poc hi haurà una banca o casa de cambi. Una casa de cambi obliga a un cambi de casa. 

En Kim no'm contesta i res se d'ell. L'Ynglada m'envià un petit "bouquin" que m'ofereix i en el que hi han uns boixos sencills, ignocents i barbars caracteristiques de l'imatgeria popular catalana. A Paris darrerament vaig trovar unes estampes epinalenques delicioses i mes auques. D'en Miró res en sé. Penso que deu esser en ple arid camp de Tarragona, pintant amb pincells finisims de pel de marta. 

L'Humbert estava mes trempat que un xinxol. En Garriga** comprant sempre ¿ja t'en devies enterar de la compra de uns cent Sunyer? Es important l'estok pero hi ha molta palla. En "Rafles o el ladron elegante" criticant i fent cases. Acabo de llegir la crítica a Vell i Nou de l'obra d'un escultor per mi, adotzenat que's diu Otero

¿Que ens veurem, o que? ¿I en Benet en quins mars navega? Molts recorts quan el vegis. 

Ben afectuosos també al teus pares i germanes.

Sempre ben cordialment 

L'Enric - Cristófol. 


* Francesc Pujols i Morgades (Barcelona, 1882 - Martorell, 1962) fou un escriptor i filòsof i un dels fundadors de Les Arts i els Artistes i del setmanari Papitu, del qual n'acabaria sent el director. Va escriure diferents peces teatrals i el llibre Concepte General de la Ciència Catalana, en el qual defensa l'existència d'un corrent filosòfic pròpiament català, iniciat per Ramon Llull i continuat per Ramon Sibiuda. Salvador Dalí sempre el va considerar un dels seus màxims referents. En l’article que l'autor de la carta esmenta (Artistes que han canviat en l'exposició d'enguany), Pujols parla de la pintura d’Espinal.

** Lluís Garriga Roig (Barcelona, 1880 - París, 1939) fou un col·leccionista d’art. (més informació)

 

 

noms citats:

Benet, Rafael

Borralleras, Quim

Garriga, Lluís

Humbert, Manuel

Mercadé, Lluís

Miró, Joan

Otero, Jaume

Pla, Josep

Pujols, Francesc

Rafols, Josep F.

Sunyer, Joaquim

Ynglada, Pere

________________

altres referències:

Carmen

Vell i Nou

carta ref.espinal-1921-3
Espinal, Marian
Paris
14/02/1921
espinal-1921-3

M. Espinal a pares i germanes

Paris 14 Febrer 1921 

Estimats pares i germanes, 

Suposo haureu rebut el meu telegrama i postal de Montauban i altre postal de des Paris en la que vos dic que ja ting Hôtel, que es el de Londres, 27 rue de Tournon. Hem costa 170 frs al mes, més 30 frs la calefacció, que he pagat a la bestreta. Al mateix hotel hi ha un restaurnant que hem serveixen força bé i casolà, bastant acomodo. De totes maneres els apets no'm baixen 7 frs, 7,50 (el dinar i el sopar) i l'esmorzar a 1,50 frs. Es el minimum que es pot gastar aqui al barri llatí i a Montparnasse, per a menjar. Afegiu a tot això els "metros" i trams. L'academia i demés gastos de l'ofici i veureu que amb 17,50 frs, quantitat que resulta de dividir el frs que ting pels díes que falten per a acabar el mes, més dos o tres dies del que vé, deduireu que si no m'envieu un petit reforç no sabré aviat de que fer manegues. El viatge hem costà 208 frs de Cerbère a Paris. A Montauban vaig gastar 50 frs. Al arribar a Paris vaig cambiar 450 pts at Credit Lyonais que van donar-me 850 frs aproximadament. Vaig pagar-ne 300 que en devia a en Miró, més 200 de chambre i em quedaren 380 o 90 frs i ara conteu.

Ahir vaig anar chez Mr Plumet i vaig trovar a la Sra, despres vaig passar tota la tarda al taller d'en Lluis Garriga junt amb en Ricart i Mercader. Avui ja he seguit tots els marxants i exposicions i despres he anat a veurer si trovava en P. Prat chez la Mme Bravais, i no he trovat ni an ell ni an ella. 

Estic mol content de tornar a esser a Paris i veig que no tindré altre solució (un cop llest del soldat) que venir-hi molt sovint o viure-hi 6 mesos l'any.                       

En Togores està triomfant, les seves teles ja son penjades al costat dels grands mestres moderns i que no es queda gens curt. Això anima. 

Bè, fins a un' altre, vos abraça vostre que vos estima

Mariàn-Antòn

noms citats:

Garriga, Lluís

Mercadé, Lluís

Miro, Joan

Prat, Pere

Ricart, EC

Togores, Josep de

carta ref.espinal-1921-5
Espinal, Marian
Paris
19/02/1921
espinal-1921-5

M. Espinal a pares i germanes

Paris 19 Febrer 1921 

Estimats pares i germanes,

Ahir al arribar a l'Hotel vaig trovar la lletra de l'Abundia i no vos vaig escriure desseguit perquè ja era tard pel correu. A la tarde amb en Garriga i el seu auto, en Ricart i jo varem fer una excursió magnifica a 60 kms de Paris passant per St Clou, Versailles etc etc fins arrivar a Monfort l'Amaury, preciosa vileta, i retornant, passant per infinitat de poblets hermosissims, per Dampierre. Res, cinc hores d'esser en ple paradís. Desprès varem sopar plegats i fins a un altre.

–Demés per això de la quinta jo nessecitaría 1000 pts desseguit, doncs em trovo que ja m'obliguent a anar a cal metge del consulat desseguit i més diuent al consulat que ja hi hauría d'haver anat a primers d'any. Ells es pensen naturalment que resideixo sempre a Paris i al consulat no consta que jo ving d'arribari ara per segona vegada sinó que no m'he mogut d'aqui des de l'any passat i que sols he canviat de domicili.

Jo vaig retrassant anar a cal metge fins a tenir els quartos. 

També el Sr Plumet coneix un intim amic del Consul i farà els possibles per a que aquet Sr intercedeixi per mi en lo que'm convingui. Veurèm. 

Ara estic amb engunia fins a veure a on va a parar tot això. El metge ara es veu que no té el poder que tenía avans i encar que ell em dongui per inutil, si la Comissio Mixta de Barcelona els dont la gana em poden dar per util i allavors com que jo soc fora d'Espanya sense el seu permis, resultarà que soc profog i... En fi ja m'espavilaré. Lo que'm manquen son quartos. 

Jo estic força bé i si no fos aixó encar ho estaría més. De quartos per a viurer en ting per fins a fi de mes pro voldria tenir-ne de repuesto. 

Acabo aquesta lletra perqué no fóra a temps al correu, de manera que no vos amoïneu i rebeu fortes abraçades de vostre fill i germà 

Mariàn Antón 

PS/ 

La cortineta per a l'escriptori ja la podeu fer tal com m'escribiu. Està bé. 

Val 

noms citats:

Garriga, Lluís

Ricart, EC

carta ref.espinal-1921-7
Espinal, Marian
Paris
24/02/1921
espinal-1921-7

M. Espinal a pares i germanes

Estimats pares i germanes,

Ahir vaig rebrer vostra lletra. M'alegra el que estigueu bons. Jo també per ara. Aqui Paris fa vuit dies que fa un sol magnific i gens de fret. Això fa naturalment que en Garriga vingui sovint a cercar-me amb l'auto i fem excursions pels vols de Paris – No em recordo del número de la tía Narcisa. El fuster que'm vengué la sillaría del taller es diu Truyols i viu aprop del de les tartanes a Serdanyola.

Desseguit que pugui ja vos escriuré llarga lletra. Records a tothom que pregunti per mi. Vosaltres rebeu fort abraç de vostre

Marian

noms citats:

Garriga, Lluís

carta ref.espinal-1921-8
Espinal, Marian
Paris
26/02/1921
espinal-1921-8

M. Espinal a pares i germanes

Paris 26 Febrer 1921 

Estimats pares i germanes, 

Quatre mots per a dir-vos que ahir vaig rebrer vostra lletra i que aquet matí he rebut les 500 pessetas. 

Aixis dilliuns o tot lo més tard dimars aniré a casa el metge del Consulat. Suposo que tot anirà bé. Estigueu tranquils. Amb l'amic Mercadé i jo hem pintat una manola per a que jo li ofereixi. Sembla ser que li agraden molt aquets quadros. Amb tot aixó junt amb en Garriga i en Ricart ens fem panxons de riure. El quadro l'hem titulat "Carmencita" i firmat Espinal per en Ricart. ¡Si el veiessiu! Em sembla que dit quadro junt amb les pessetes l'entretindrán de bó de bó.

Acabo de llegir diaris i veig que per aqui baix continuen els atentats i que ha plogut copiosament. Avui aqui fa un dia d'aquells grisos després de 20 dies de sol. 

Jo estic força bé.

Apa adeussiau, fins a que vos pugui encriurer diguent-vos que tot ha anat bé. 

Records pels bons amics.

Vostre

Marián Antón

noms citats:

Garriga, Lluís

Mercadé, Lluís

Ricart, EC

carta ref.espinal-1921-9
Espinal, Marian
Paris
01/03/1921
espinal-1921-9

M. Espinal a pares i germanes

Estimats pares i germanes, ahir vaig rebrer lletra de l'Abundia i de l'Adelaideta junt amb aquell paper del soldat. Acabem d'arribar d'una excursió magnífica. Venim de Rambouillet a 50 Km de Paris. Hem berenat diriem a una masia i hem menjat peres exquisides, mantega i llet riquissima.

Els amics Ricart i en Garriga m'encarreguent recorts

Adeu, vos abraça vostre

Marian

noms citats:

Garriga, Lluis

Ricart, EC

carta ref.mercade-1921-2
Mercadé, Lluís
Barcelona
19/04/1921
mercade-1921-2

Lluís Mercadé a M. Espinal

Posada La Estrella

Palafrugell, 19 Abril 1921

Amigo Espinal:

Estoy en un caraco de posada y como que no se que haser y estoy muy hempreñado para matar el rato te escribo estas cuatro letras desde la muy ilustre Ciudad que vió nacer á Plá

Supongo que estas bien de salud, que trabajas mucho para acreditar aun mas tu fama de hijo de Tarrasa (que te harán un monumento) por poco que bades, y tambien supongo que no estropeas demasiado los muelles del sommier de mi antigua cama, espero que al regresar yo á Paris no lo encontraré demasiado fuera de uso. Que haseis? se va hasiendo? Yo hoy casin ya he tomado una dosena de cafés, uno en el Casino otro en el café de la Plassa, otro en el Sindicat agricol y vinicol, otro en el café Tupinamba y no he tomado mas porque me estaba poniendo nervioso y como aqui en estos pueblos cuando se entra uno no sabe cuando puede marchar, aguanto y pienso en la broma que debeis haser por este Paris Ya debeis haser de las vuestras ya! Saluda a Miró, Sala, Ricart, Garriga, Nenette, a todo los conosidos y tambien á los dueños de la pension. Dirás á Ricart que no le escrivo porque pienso que ya se debe haber marchado à Madrit. Escribeme cosas, y recibe un abraso cariñoso y fraternal de tu amigo que te apresia.

Mercadé

noms citats:

Garriga, Lluís

Miró, Joan

Pla, Josep

Ricart, EC

Sala, Rafael

carta ref.espinal-1921-22
Espinal, Marian
Paris
25/04/1921
espinal-1921-22

M. Espinal a pares i germanes

Estimats pares i germanes,

Continuo molt bé, igual vos desitjo. Vaig rebrer la lletra de la mamá i molt li agreiexo lo que m'hi diu. Ahir diumenge vaig anar a la Malmaison, que es molt bonic, amb en [Joaquim] Sunyer, en Garriga i l'Inglada. Trevallo tant com puc i faig molt poca feina, pro apreng molt

Rebeu l'afecte de vostre

Marian Anton

noms citats:

Garriga, Lluís

Sunyer, Joaquim

Ynglada, pere

carta ref.ricart-1921-2
Ricart, EC
Vilanova
09/05/1921
ricart-1921-2

E.C. Ricart a M. Espinal

Vilanova. Masia en Parellada 

9 - V - 1921

Sr. Espinal ¿Vol fe'l favor d'escriure si es servit? Si tens mandra demana la màquina an en Garriga pero fes-ho i diga'm com marxa tot això. No se res dels esperits ni dels exits espirituals o materials a l'unicorni (no ho llegeixis malament: unicornio)

Dugues postals i encare me sembla que'm quedo curt vaig enviar-te de de Madriz. Realment vaig quedar-me parat corrent el museo del Prat. La "fiesta del desbarnizage" s'imposa: això de cuidar els quadres com el cutis de les dones casaderes a copia de capes es una equivocació malgrat la aprensió que tenia per Velazquez –aprensió que'm venia d'haver-lo sentit massa per cà'n Galí i per l'excés de ZZ de la paraula i per un quadre molt dolent que te als Uffizi– reconec que es d'una importancia gran. Aquell xicotet que li diuen el Baltasar* de no se que es magnific, sobre tot en el de dalt de cavall. El que'm va agradar molt, però molt es el lluminos retrat de la Maria Teresa, aquella noieta del vestit platejat i del corpinyo i el llaç carmesí ¿Saps? Velazquez, Greco, Goya devien acabar de fer obrir els ulls an els de fòra de casa i crec que no es aventurat dir-los els padrins de l'impresionisme per aquella raò de que les fonts tiren.

L'austeritat, la regidora de Castella va aclaparar-me molt.

Toledo també inesborrable ¡Sto Tómé! ¡Que's bonic el poble des de baix al Tajo. La ronyosa Academia de San Fernando tan aviat vista i tan necessari de tornar-hi. ¡San Antonio de la Florida (de 1 à 1 1/2 del mig-dia). 

Bè i ja'n parlarem de tot això ara no coordino. Me convé aquest repos de des fa dos dies com el mateix bè que menjo. Els fusters del poble tots penquen fent bastidors... ¡Porto una empenta! Però el microbi del poble no respecta res i pot normalitzar-me aixi que me'n endongui de la fresca que passa sota aquells pinets del bosc o de la marinada capvespral. NEURASTENIA

¿Que fas? ¿Que feu?

Molts recorts an en [Lluís] Garriga ¿Tan montparnassià com sempre? Recorts an en Miró, Sala, Ynglada i demés i sobre tot no't descuidis de recordarme a la Marcelle i Nenette.

Espero rebre noves d'en Mercadé i decidir si me'n vaig amb ell a la costa de llevant. Probabablement marxarà desseguida. Encara no he estat a Barcelona (cada dia pelen a un o altre) però si hi vaig pasaré a saludar a los autores de tus dias. Aniré per allò de la moto si es que decideixo quedarme aquí. Si vens farem excursions  (...)

Cordialment l'Enric

Text invertit del marge superior:

¿Ja porta monocle en Miró? Es el que li convè: obrir l'ull


*El retrat del príncep Baltasar Carlos a cavall.

 

noms citats:

Garriga, Luís

Galí, Francesc

Mercadé, Lluís

Miró, Joan

Sala, Rafael

Ynglada, Pere

carta ref.espinal-1921-28
Espinal, Marian
Paris
23/05/1921
espinal-1921-28

M. Espinal a pares i germanes

Estimats pares i germanes, avans d'ahir vaig rebrer 300 pts i vos en dono les gracies. Avans ja havia rebut lletra del papà i si no he contestat més aviat es perqué sempre que ho vaig a fer ve un o altre a destorbar-me. Ahir a la tarda vaig anar a cal Andreu ¡Quin tallerás! 

Avui matí ha vingut ell i hem anat a seguir marxants i a l'Exposició que acaba d'obrir en Picasso. Els nuvis deuent estar molt atrafegats, doncs encar no m'han vingut a veurer. Espero que aixis que sabeu el resultat del fallo de la C M m'envieu un telegrama. Estic de pega de no poguer anar a Londres, pro com que podia estar molts pocs dies ho deixarem per una altre vegada.

En aquets moments arriba en Lluis (...) i hem ve a buscar per anar a sopar en un lloc baratet. En Sunyer ja torna a ser a Sitges després d'haver fet el retrat d'en Garriga. Jo estic completament desorientat. Potser es de tants camins que vaig a pendre i tots bons.

El cas que es que he estripat una serie de cosas. Demà començaré un cuadro que ting pensat. Es pateix molt, molt.

Continuo bé.

Me'n vaig a sopar Adeu i fins a un altre i Vos abraça vostre

Marian Anton

noms citats:

Andreu, Marià

Garriga, Lluís

Sunyer, Joaquim

________________

altres referències:

Picasso

carta ref.ricart-1921-3
Ricart, EC
Vilanova
03/08/1921
ricart-1921-3

E.C. Ricart a M. Espinal

Vilanova 3 VIII - 1921

Estimat amic.

Noi perdona'm; aixó del escriure va a ratxes. No fa gaire vaig passar per casa teva a Barna i monsieur le concierge va dir-me que et trovaves a Serdanyonópolis. Probablement aviat me'n aniré cap a la costa Brava a trovar en Mercadé.

¿Com va anar la qüestió militar? ¿Estaràs temps encara a Serdanyola? 

Jo penco bastant. Ara fa molts dies que no estic al camp i això me priva de pintar tant com voldria. Amb aquesta calor si'l paisatge no se't posa al davant es un disbarat de buscar-lo. ¿Quants quilometres hi han de Barcelona a Serdanyola? Faig moltes excursions i l'altre dia des de Barcelona va venir d'un trist que no ens arrivessim a saludar-te. Anava amb el meu cunyat en un "Espanya"* que per ara marxa molt bé. Ara, el dia que's desbarati no se com en sortirem doncs està vist que això d'arreglar l'España no es cosa fàcil.

Res sé dels parisencs. Ni en Garriga ni en Sala un mot. Ni en Miró, al qual vaig escriure a Montroig i es veu que no'm vol respondre. M'han dit que està volat…  Ho sento, però trovo que hauria d'acabar de veure-hi clar i esser indulgent i fins i tot agraït.

Escriume i digam els teus plans.

Jo no venc ni a tiros. Unes nespres que vaig exposar chez Dalmò [Galeries Dalmau] ja les tenía gorja avall pero es veu que'l pagano s'ha repensat.

Ara estic fent un dibuix colorit que podria quedar molt bé: es un taller de modistes que's veu de can Rafles pero treballo amb unes condicions péssimes: imagina't que per a que no's desbarati l'ordre pinto radera unes persianes i a traves de la barana del balco i de la reixa de casa la modista: he d'anar fent a petites diócessis per a no fadigar-me massa i per a que no se'n adonguin.

Tinc entre mans la decoració d'un llibre de Ms F. Fleuret. Va a pas de tortuga per ara tinc nomès un article titulat  "Es tracta del Fill del Fill pródig"

T'hauries de suscriure o col·laborar a una gran revista que's farà a Vilafranca, Sitges, Vilanova, Vendrell… dita PENEDES. Podria queda bè sino fos que penso que hi remenaran les cireres massa gent. Veurem.

Escriu-me. Recorts afectuosos als teus Srs Pares i germanes.

Escriu-me, que no sabs el que m'agrada rebre cartes cordials

Invariable l'Enric. C Ricart


*Marca d’automòbil, probablement Hispano-Suiza.

noms citats:

Garriga, Lluís

Mercadé, Lluis

Miró, Joan

Ràfols, Josep F

Sala, Rafael

________________

altres referències:

Galeries Dalmau

Penedès

carta ref.4-mans-1923-1
Quatre mans
Paris
23/08/1923
4-mans-1923-1

Quatre mans a M. Espinal

La Rotonde - dijous 23 

Dedicada á Espinal

hombre de fama y gran caudal 

Espinalipssis. 

Veus com ens recordem de tu? Continuem rotondejant. Els microbis s'amaguen -per ara- sota una inmaculada capa de blanc "Ripolin" - La concurrencia, tan estrafalaria com vulguis, però un xic mes neta. El cristo* s'ha europeitzat i passa alguna hora de la tarda a fora de La Rotonde. Estem voltats de pintura i de pintaires. En Mercadé cada vegada que demana un café li participen que ha venut un altre quadre. No'ls ven molt car però com que'(...) empalma sovint està molt animat.

Picasso fa quadres repetits i molt regrossos.

En Fabian et saluda.

[Text invertit:]

En Guerin està escrivint una sardana…….. La id. de Guerin

_______________

En Ricart olvida dirvos que el Cristo s'ha europeizat tant que fa de macarró. La seva dona fa el "truc". Pel public estan separats pero li porta pelas d'amagat.

L'amo de La Rotonda te ademés l'Olympia (Després diran que es al Louvre) (Quin Manet!!) Es un petit Espinal

La Torre Eiffel sembla que hagi crescut desde que no podem compararla. 

En Sala s'ens ha casat. Mes sobre el Cristo: s'ha engreixat una mica perque s'ha fotut el gos. Las pussas diuen que van fer la salsa molt bona. 

En Mercadé arruinat. S'ho ha gastat tot en fer arreglar las mollas del sofá (ja veyeu que no es un sofá de duro) 

[Marge lateral dret:]

Signatures de Lluís Garriga, Lluís Mercadé, EC Ricart i Josep Duñach

_______________

[Cara posterior (esquerra):]

[Diferents dibuixos humorístics acompanyats de varies notes.]

[Peu del dibuix del cotxe** al marge superior:]

Aquet dibuix es de l'Ingres sino que no es firmat

[Marge lateral esquerra:]

Hem vist unes sabates que son una ganga

[a la dreta del dibuix de l'home d'esquena:]***

En Sala diu***:

Aixo de que tingui una espatlla mes baixa que l'altra es de tant portar la creu. A veure si en Sala també es decantarà portant la creu…………….matrimonial

[Marge inferior:]

I parlant del Cristo: En Fabian ha exposat aquell Calvari***** als independents.

[Senyalant el dibuix del cap:]******

aviat parlará el francès: fixa't que ja obra l'ull

[Cara posterior (dreta):]

Diferents dibuixos humorístics acompanyats de varies notes.

[Dos terços superiors:]

¡Para que querré la gloria despues de muerto!

sacatrapos Barriga (Ga…..) Coliflor (Paul-Fort) El que hace cacharros (En Sala) El Frias (Othon-Friesz)

la chupanta (la soplanta)

……..una lámpara que te la rosca dechirée  ¡¡El Céspir!! (Shakespeare) Chufita (Foujita) El sofà - El camapè

Mi amigo Jú

Un chato ALABASSETA BIBA MI AMIGO BREAL

J. DUÑACH

[Terç inferior:]

Bon jour amic Espinal, Efectivament en (...) que li enviara lo que voste va encarregar à l'amic Ricart. Doncs que deixi passar la Conferencia perque aixi esta molt conferencial. (...) Ya sap que l'aprecia son affm. amic 

Ynglada*******


Notes:

* Sobrenom amb el qual es refereixen a Fabián de Castro.

** Automòbil de Lluís Garriga que a la carta es veu representat en forma de caricatura.

*** Caricatura de Fabián de Castro.

**** Referent al dibuix.

***** Imatge del Calvari al qual fan esment.

****** Caricatura de Fabián de Castro.

******* Pere Ynglada i Sallent (Santiago de Cuba, 1881 - Barcelona, 1958) fou un dibuixant. Sota el pseudònim Yda fou col·laborador de Papitu i de L'Esquella de la Torratxa. Va residir a París durant trenta anys, ciutat en la qual va freqüentar el pintor Juan Gris i altres artistes. També va tenir relació d'amistat amb Josep Sunyer i Josep Maria Junoy. El subjecte dels seus dibuixos eren principalment escenes urbanes, de cabaret i de circ, però també els animals, en especial els cavalls.

noms citats:

Castro, Fabian de

Duñach, Josep

Espinal, Marian

Foujita

Garriga, Lluís

Guerin

Mercadé, Lluís

Picasso, Pablo

Ricart, EC

Sala, Rafael

Ynglada. Pere

________________

altres referències:

La Rotonde