MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI (1915 -1965)

#cartes en les quals Josep de Togores és citat.

data referència transcripció referències
carta ref.ricart-1919-1
Ricart, EC
Vilanova
01/11/1919
(data estimada)
ricart-1919-1

E.C. Ricart a M. Espinal

Sr. D. M. A. Espinal 

Benvolgut amic. Vaig rebre le teva lletra: merces pels detalls que em dones. Per en Miró se mes noves teves. 

Jo hauré de retraçar una mica el viatge. Un dia d'aquets marxo a Castelló per a esser padrí de bateijar d'una nevodeta meva. Penso que abans de 1er de desembre no podré sortir d'aqui. I ara, abusant un xic mes de la teva amabilitat, me permeto demanar-te qualque detall mes, ja que fent alguns dies que coneixes París, podràs, sense violentar-te, aconcellar-me. El lligam de la nostra amistat està interumput (no t'esveris) per un nus escorredor terrible: tu ets un xicot ric i jo tot el contrari. Això de que tu paguis 600 fr. al mes de pensió, me te esverat. ¿Pots dir-me si es fàcil trovar dispesa per 4 o 500 fr (mes aviat 400 que no 450) i quan costa une chambre discreta, neta i amb el seu indispensable confort? Perque com pots compendre, jo he de fer-me un relatiu pressupost abans de marxar i tu que ja'm coneixes pots orientar-me dient-me el que em costarà la vida en conjunt. Jo, no tindré una quantitat assignada per cada mes, sino que hauré de destribuir el diner amb que compti. El que mes m'interessa es trovar una cambra neta (encar que sigui reduidissima com la de la dispepsia de l'hivern passat) ¿Quan creus que es necessita per gastos extraordinaris tabac, café, papers i poquets colors? En suma, tu com a bon financier terrassenc podras estudiar un pressupost mes o menys just. No oblidis que estic disposat a passar mes privacions que a Barna. ¿I els Duval? ¿Creus que es poden trovar bars que no siguin perill per la butxaca ni per l'estomac?

Una de les coses que mes me fa decidir d'anar a Paris es el desig de treure partit als boixos. De la pintura com a fi economic, no'm refio. ¿No't sembla que'l meu art del boix es probable que'm solucioni quelcom? El renaixement dels boixos, a França, sembla esser veritat. Aquí es nomes un sentimentalisme de uns missioners com l'Obiols i jo.

Bé, i tu treballes molt o sencillament fas de bon turista? ¡Quin tip de veure museus!

Acabo de veure un parell de dibuixos teus a Terramar*, molt bonics.

Jo vaig esser uns dies a Barcelona pero vaig aburrir-me'n per molt temps. Fa fàtic, tothom està bilios i insoportable. ¡Riute'n de la vida d'art a Barcelona! Una vida artística plena de petities miseries, odis i rancunies no es convenient als que afortunadament encara estem saturats de olor de bosc i primitivisme sanitor. ¡Hi ha que cuidar-se l'esperit i el cos!!

No oblidis que espero el pressupost per a anunciar-te en la meva següent, l'hora i dia d'arribada.

Tu disposa de l'amic que cordialment et saluda

Enric - Cristòfor Ricart

Rambla 86

¿Veus an en Togores? Recorts


E. C. Ricart (Vilanova i la Geltrú, 1893 - 1960) fou un pintor i gravador. Va ser membre de l’Agrupació Courbet i com a artista va excel·lir especiament pels seus gravats al boix. Ricart va mantenir una estreta relació d’amistat amb Espinal durant tota la vida.

* Terramar, any I, núm. 7/8, pp. 3 i 8, Sitges, 31 d’octubre de 1919

noms citats:

Miró, Joan

Obiols, Josep

Togores, Josep de

________________

altres referències:

Terramar

carta ref.perez-jorba-1919-1
Pérez Jorba, Joan
Paris
12/12/1919
perez-jorba-1919-1

Pérez Jorba a M. Espinal

Estimat Sr.

Si demà passat, diumenge, no te res que fer i vol venir a pendre el te a casa, hi haurà en Millàs-Raurell i probablement l'Humbert i en Togores.

L'esperaré a les cinc de la tarda

El saluda atentament seu aff.

J. Perez Jorba

Paris 12 -12 - 1919


Joan Pérez Jorba (Barcelona, 1878 - Voutenary-sur-Cure, 1928) fou un periodista, traductor i crític literari. A començaments de segle marxà a París, des d'on col·laborà amb diferents diaris i publicacions. Entre 1918-1919 fundà la revista franco-catalana L’Instant.

noms citats:

Humbert, Manuel

Millàs-Raurell, Josep Ma

Togores, Josep de

carta ref.espinal-1919-26
Espinal, Marian
Paris
30/12/1919
espinal-1919-26

M. Espinal a pares i germanes

Paris 30-12-1919 

Estimats pares i germanes: 

He rebut la lletra del papà. Ara estic pintant una natura morta (compotière i pot aux fleurs) que hi tinc feina tota aquesta setmana i per tant fins a la que vé no podré visitar a Mr Lévy. Als germans Clará tenía que visitar-los junt amb en Durán i Tortajada pro com no tenía grand interés en coneixels vareig deixar que hi anés sol l'amic esmentat. De totes maneres ja que al Sr Chefko li agradarà que'ls vagi a saludar en nom seu, hi aniré qualsevol día. He tingut moltes ocasions de que se'm presentessin diferents artistes i sempre les he fugides. M'agrada anar sol i m'empipen les "penyas". Demés ja fa díes que el meu amic Durán i T va marxar per a venir a Barna. El pintors catalans Humbert* i Togores** també son aqui, aquet darrer ha perdut 15 Kg en cinc mesos. Se guanya la vida restaurant quadros antics lo que li produeix just per a viurer. Com es un xicot molt bo i de grand talent vareig preguntar-li si pintava força als ratos que li deixava el restaurar; contestant-me tot trist que com havia d'esmerçar tot lo que guanyava en alimentar-se ell i un seu germà petit no li arribaven per pintunes els guanys. Allavors un dia vareig agafar-lo i junts anarem a una casa de pintures, on vareig comprar-li pinzells, tela i colors. Va quedar parat. Va abraçar-me, i quasi plorant me digué que'm devia la vida i que si venia cap quadro de lo que fes, ens partiríem la quantitat. D'aixo ja fa díes. Darrerament vareig trovar-lo junt també amb l'Humbert, a casa en Perez-Jorba –poeta i director de l'Instant a Paris i alt empleiat del Banc del Rio de la Plata qual senyor ens donà un the i ens dedicà els seus llibres– i me digué que anés al seu taller que veuría lo que pintaba. Aquet Togores es d'aquella familia del mateix nom que eren propietaris de la torra del Pi, que ara té el sr Par, a Serdanyola. De mol ric ha devingut mol pobre i per torna als deu o dotze anys sorti d'una malaltía que'l deixà sor. Té uns 24 anys. Jo estic segur que d'aquí un o dos anys s'haurà imposat amb la seva pintura, puig que després d'en Sunyer es dels pintors catalans de més talent, i quant hom s'imposa an aqui Paris mai més ha de pensar en les garrofes. Aquesta carta no le dongueu a llegir a dingú que pugui coneixel, puig si ell sapigués per altres que he fet aixó o alló per ell, sabeu, no fóra bonic. (es company de la Courbet, també)

Vareig anar a l'Opera on han començat la temporada de Ballets Russos. Es extra. Decorats i figurins per Picasso, Matisse, Derain etc. Coreografia per Léonide Massine. Penso anar-hi tantes vegades com pugui. Mme Bravais i el Dr. també vos desitgen un bon any nou. Per si'm trovés amb cap compromís me convindria que m'enviessiu quartos. Aquell quadro de Terrassa encar no me l'han pagat. No he visitat al cubista Boada perque no'm vaga. Ho faré de totes maneres. 

M'alegra mol saber que la mamà està mol millor i que tots estigueu bons. 

Estic força content d'aixo darrer que pinto. Hi sento un progrés. Fa una setmana que no fa gens de fred. M'he tornat a posar l'abric de gabardina i encar no he tingut necessitat del trajo groixut. Preparem per a demà vespre un "reveillon" chez Mme Bravais. M'he vist obligat a pagar part del xampany. Adeu. Ja sabeu que no vos oblida vostre

Marian


* Manuel Humbert i Esteve (Barcelona, 1890 - Cubelles, 1975) fou un pintor i dibuixant. Visqué gairebé tota la vida entre les ciutats de Barcelona i París, on exposà les seves obres amb regularitat. Humbert es va relacionar amb molts artistes, entre els quals cal destacar el pintor Amedeo Modigliani, qui li va fer un retrat pintat a l’oli.

** Josep de Togores i Llach (Cerdanyola, 1893 - Barcelona, 1970) va ser un pintor i dibuixant. A tretze anys va patir una meningitis i es queda sord, la qual cosa el portà a interessar-se per la pintura. Gràcies a una beca, el 1907 marxà a París, on va rebre l’impacte de l'obra de Paul Cézanne. De tornada a Barcelona, va ser acceptat com a membre de l'Agrupació Courbet, i un cop acabada la Primera Guerra Mundial marxà de nou a París. Durant els anys vint va entrar en contacte amb el grup surrealista i va obtenir cert reconeixement a Europa. El 1932, de nou a Barcelona, va establir relació amb Francesc Cambó. A partir d'aleshores la seva activitat artística es va reduir a la pintura de retrats de membres de l'alta societat catalana.

noms citats:

Clarà, germans

Duran i Tortajada, Miquel

Humbert, Manuel

Pérez Jorba, Joan

Togores, Josep de

________________

altres referències:

Agrupació Courbet

Ballets Russos

Derain, André

L'Instant

Massine, Léonide

Matisse, Henri

Picasso, Pablo

carta ref.apa-1920-1
Elias (Apa), Feliu
Barcelona
01/01/1920
(data estimada)
apa-1920-1

Feliu Elias a M. Espinal

Amic Espinal

Contesto a la seva apda [apreciada] postal bo i desitjant-li tota mena de prosperitats en aquesta ditxosa terra francesa.

Els museus D'Ennery (Av. Bois de Boulogne) i Cernuschi (Parc Monceau) també li interesserán. 

Saludi an en Togores i diguili q envii més articles per a Vell i Nou i si ja ha cobrat el darrer que va enviar, aixó és, el segon.

Encaixada afectuosa 

Apa.


Feliu Elias (Barcelona, 1878- 1948) va ser un pintor, crític d'art i ninotaire. Tot i que signava les seves obres pictòriques amb el seu propi nom, en la resta d'activitats ho feia amb els pseudònims Joan Sacs i Apa. El primer en els articles i textos i el segon en els seus dibuixos humorístics publicats a les revistes Papitu i Cu-Cut i al diari La Publicitat. El 1925 la revista La Ciutat i la Casa va publicar un llarg article seu dedicat a la figura de Marian Espinal.

noms citats:

Togores, Josep de

________________

altres referències:

Vell i Nou

carta ref.espinal-1920-3
Espinal, Marian
Paris
14/01/1920
espinal-1920-3

M. Espinal a pares i germanes

Estimats pares i germanes: Ja he acabat la natura morta i avui he comprat una gran tela per a pintar-hi un "aprés dejeneur aux Bois de Bologne". Es un paisatge del bosc de Bolonia on a primer terme hi posaré cinc figures que acaben de fer una dinada.

Ahir vareig visitar a Ms. Levy. que estigué molt content de coneixem i m'encarregá mols recorts pel papà. Avui he visitat an en Togores i l'Humbert i tinc la satisfacció de comunicaros que aquest primer ja ha venut dos cuadros i varis dibuixos relativament a bon preu, havent trovat marxant que d'aqui a pocs dies ja li pasará una pensió. Estic invitat per diumenge a un the chez Ms. Plumet. Perdoneu vos escrigui en postal pro es que no tinc temps. La composició m'ocupa extraordimariament. Demà o demapassat vos escriuré lletra llarga sobre Paris, els cuadros i els marxants. Ara vos abraça vostre

Marian

noms citats:

Humbert, Manuel

Togores, Josep de

carta ref.miro-1920-1
Miró, Joan
Barcelona
14/02/1920
miro-1920-1

Joan Miró a M. Espinal

Benvolgut amic: A darrers de Febrer arrivaré a Paris ja t'escriuré la data exacta. Avans de marxar passaré per casa teva; escriulos-hi a veure si voleu res per tú que t'ho preparin que jo aniré a cercar-ho.

Escriu-me l'adreça dels teus pares.

A reveure aviat.

Records a en Togores i als amics.

T'estreny la ma.

J. Miró

*Sabs alguna chambre per llogar? Diga'm-ho

Barna, 14-2-920

Passatge Crédit, 4-pral.

noms citats:

Togores, Josep de

carta ref.espinal-1920-14
Espinal, Marian
Paris
16/02/1920
espinal-1920-14

M. Espinal a pares i germanes

Paris 16 Febrer 1920

Estimats pares i germanes: 

Vos participo que ha arribat a Paris en Joàn Gibert Camins, músic. Hi ve a estudiar per molt temps. Ara si que farem de la bona música. 

També he rebut letra d'en Ricart dient-me que divendres arriba. També una postal d'en Miró assabentan-me que a finals de mes encaixarem. 

Amb en Togores i l'Humbert farem una colla de catalans quiscun trevallant per la seva deria que fara bo de veurer. O i escullits puig que heu de sapiguer que aqui n'hi ha d'altres de catalans, pro sabeu, d'aquells de la "boemia" i poc ens hi fem. 

Amb en Gibert també ha arribat el distingit pintor, català també, en Mercadé, no el joier. Es dels nostres. 

En Miró diu que vos vindrà a veurer per a si voleu res.

Vet-aqui que estaba entusiasmat per a comprar-me una moto per aquest istiu que ve, puig que la necessitaré per Serdanyola des d'on podria anar a pintar el precios paisatge de Talga o l'esglesia i paisatges de St Cugat. Aprofitant el cami –em deia– amb 500 pts que'm té la mamà faràn 1200 fr més 700 del quadro del Fornells son 1900. pro he demanat catalegs de preus a varies cases i vet-aqui que la més barata val 3.500 frs equivalent a 1500 pts es una magnifica Peugeot de 3 caballs; puig pro noi no arribaría a la suma puig que sols tinc 1900 frs i amb lo que'm deu el Fornells a 2100.

El Dr de Guerin diu que'm faria molt bé un artefacte aixis puig que'm ranfortiría i inclús em faria més valent i que fins influeix en el caràcter fent-lo devenir ferm i que dels meus ulls se'n anirien més depressa les pampallugues. Això –diu– espero dir-ho al vostre pare quant vingui i que el doctor que vos recomanà que perque [jo] era nervios no'm convenien estros d'aquesta mena, diu que no es fácil que arribi a eminencia i que dat lo covart que soc que no hi ha por de que corri massa ni de que m'hi trenqui el cap.

Jo estic una mica costipat de nas, espero passarà aviat i (en cas de que'm suvencioneu per la moto) estic disposat a deixar-me fer l'operació al nas, pro aqui París. 

Bé, molts records a tothom que pregunti per mi. 

Estic veient que lo d'Espanya s'embrolla molt. El doctor espera que el papà vingui per a donar-li qualque consell. Suposo esteu bé com vos desit-jo. 

Rebeu una abraçada de voste fill i germà 

Marián

noms citats:

Gibert, Joan

Humbert, Manuel

Mercadé, Lluís

Miró, Joan

Ricart, EC

Togores, Josep de

carta ref.espinal-1921-3
Espinal, Marian
Paris
14/02/1921
espinal-1921-3

M. Espinal a pares i germanes

Paris 14 Febrer 1921 

Estimats pares i germanes, 

Suposo haureu rebut el meu telegrama i postal de Montauban i altre postal de des Paris en la que vos dic que ja ting Hôtel, que es el de Londres, 27 rue de Tournon. Hem costa 170 frs al mes, més 30 frs la calefacció, que he pagat a la bestreta. Al mateix hotel hi ha un restaurnant que hem serveixen força bé i casolà, bastant acomodo. De totes maneres els apets no'm baixen 7 frs, 7,50 (el dinar i el sopar) i l'esmorzar a 1,50 frs. Es el minimum que es pot gastar aqui al barri llatí i a Montparnasse, per a menjar. Afegiu a tot això els "metros" i trams. L'academia i demés gastos de l'ofici i veureu que amb 17,50 frs, quantitat que resulta de dividir el frs que ting pels díes que falten per a acabar el mes, més dos o tres dies del que vé, deduireu que si no m'envieu un petit reforç no sabré aviat de que fer manegues. El viatge hem costà 208 frs de Cerbère a Paris. A Montauban vaig gastar 50 frs. Al arribar a Paris vaig cambiar 450 pts at Credit Lyonais que van donar-me 850 frs aproximadament. Vaig pagar-ne 300 que en devia a en Miró, més 200 de chambre i em quedaren 380 o 90 frs i ara conteu.

Ahir vaig anar chez Mr Plumet i vaig trovar a la Sra, despres vaig passar tota la tarda al taller d'en Lluis Garriga junt amb en Ricart i Mercader. Avui ja he seguit tots els marxants i exposicions i despres he anat a veurer si trovava en P. Prat chez la Mme Bravais, i no he trovat ni an ell ni an ella. 

Estic mol content de tornar a esser a Paris i veig que no tindré altre solució (un cop llest del soldat) que venir-hi molt sovint o viure-hi 6 mesos l'any.                       

En Togores està triomfant, les seves teles ja son penjades al costat dels grands mestres moderns i que no es queda gens curt. Això anima. 

Bè, fins a un' altre, vos abraça vostre que vos estima

Mariàn-Antòn

noms citats:

Garriga, Lluís

Mercadé, Lluís

Miro, Joan

Prat, Pere

Ricart, EC

Togores, Josep de