MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI (1915 -1965)

#cartes en les quals Joaquim Folch i Torres és citat.

data referència transcripció referències
carta ref.gol-1919-1
Gol, Josep Maria
01/01/1919
(data estimada)
gol-1919-1

Josep Mª Gol a M. Espinal

Molt estimat amic:

No puc deixar passar mes temps, saben[t] que estas a París, sens deixar d'escriuret algunes ratlles. Doncs va esser molta l'alegria que vareig tenir al saber que de debó hi erets; un dia vareig trobar al Canars de Camera lo teu Pare i germana i ne ho van contar que estabas a Paris, Doncs dec comunicarte ma afecció. Grand sort has tingut tu avans que jo de poder veure aquest pais, grant per nosaltres pintors.

Animat força al costat dels Cezan[ne], Monet (...) Aveure si prompte explota tots els teus pensaments i realitzas una gran obra.

Cuidado amb aquelles nenes de faldilles curtes que fan caure l'anima.......

Espero tan aviat com arribis a Barcelona me donaras forces impressions dels nostres amics mestres.

Jo treballo molt. Faig grans plats de ceràmica, joies, marfils, pinto, faig tambe grand[s] plat[s] repujats de coure i llauto Are hi fet una creu penjoll de molt interes. Asaijos necesaris que tinc de fer per poder explotar ma força pictorica

L'altre dia hi va haver un concert al Orfeu del Blai Net va quedar molt be sobretot en el Sant Francesc anan per sobre les ones.*

L'altre dia vareig anar a Can Folc[h] i Torres i me vareig despedir d'ell. Don[cs] tenia que marcha[r] a Paris. A veure si el veus.

Amic Espinal res mes per avui, et saluda atentament el teu amic que t'estima molt

Gol


Josep Mª Gol (Barcelona, 1897 - 1980) fou un pintor, esmaltador de vidre i ceramista, deixeble de Francesc Galí i de Pau Gargallo a l'escola de Bells Oficis. L’any 1922 Espinal li va fer el retrat que reproduïm.

* Sant Francesc de Paula caminant sobre les aigües, segona de les dues Llegendes de Franz Liszt.

noms citats:

Folch i Torres, Joaquim

Net, Blai

carta ref.rafols-1925-1
Ràfols, Josep F.
Barcelona
12/03/1925
rafols-1925-1

Josep F. Ràfols a M. Espinal

ATENEU BARCELONÈS

Estimat amic:

Pregat per en Folch i Torres per a que col·labori a la Gaseta de les Arts* he pensat, entre altres treballs, publicar-hi un article sobre la vostra obra de pintor,** sobretot tenint fresca com encara tinc la visita que vaig fer al vostre taller. Per això vos prego que m'envieu deu o dotze fotografies — de les deu o dotze obres vostres que considereu millors — per a il·lustrar el meu escrit, de les quals no puc respondre de que les publiqui totes, perque no se el criteri en aquest punt del director de la revista; però si, segurament, les sis o set d'entre la dotzena que'm doneu que jo consideri mes boniques. Voldria que hi estessin representats en la il·lustració els vostres diferents temes (que tan admirablement toqueu) i, si pot ser, dintre varies èpoques. Tinc un grandísssim interès en fer-hi publicar els dos retrats de la vostra germana petita: l'antic de la nineta i el mes recent de cos sencer, sentada. Us prego, molt especialment, que no deixeu d'enviar-me aquestes dugues fotografies.***

El paquet de fotografies m'el podeu deixar a la porteria de l'Ateneu o a la casa ont estic aqui Barcelona: Provença, 243, 2 on.

Ben afectuosament:

Ràfols.

12 Març 1925


* Gaseta de les Arts va ser una revista d'art i arqueologia dirigida per Joaquim Folch i Torres i publicada quinzenalment a Barcelona entre 1924 i 1927. En una segona etapa (1928 -1930) i sense canviar de nom, es va fusionar amb la revista *, dirigida per Rafael Benet. La direcció de la nova publicació va estar a càrrec de Folch i Torres i Rafael Benet.

** Gaseta de les Arts, núm 31, pp. 6-7, Barcelona, 15 d'agost de 1925.

*** Reproduïm una de les fotografies de les pintures d’Espinal a les quals Ràfols fa referència.

 

 

noms citats:

Folch i Torres, Joaquim

________________

altres referències:

Gaseta de les Arts