MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI (1915 -1965)

#cartes en les quals Ignasi Salvans és citat.

Nota biogràfica de Salvans, Ignasi

data referència transcripció referències
carta ref.espinal-1918-57
Espinal, Marian
Tossa
25/08/1918
espinal-1918-57

M. Espinal a mare i germanes

Estimada mamà i germanes:

No tinc prou amb dies nuvols, que se m'ha posat malalt el nen que'm servía de model pel quadro que faig al dematí; sembla que en té per dies.

Segons com, vindré cap a Sardenyola a passar uns quants dies i després amb l'Ignasi* podría retornar a Tossa per acabar els quadros. Perxò no m'he determinat encar.

Estic bo. Rebuda postal d'Abundia

M.


* Ignasi Salvans Piera (Terrassa, 1904 - Barcelona, 1992) fou un empresari i cineasta. Era fill de Francisco Salvans Armengol i germà de Joan Salvans (1900 - 1936), amb el qual creà el primer grup de cineastes de Terrassa i col·laborà en la producció de diferents documentals.

noms citats:

Salvans, Ignasi

carta ref.espinal-1918-59
Espinal, Marian
Montserrat
05/09/1918
espinal-1918-59

M. Espinal a pares i germanes

Estimats pares i germanes:

Per ara me prova molt l'estada per aquí dalt. Estic obsequiadissim pels bons cosins Salvans. Fa una fresca que dóna gust. Ara pujarem amb el funicular fins a St. Joan a on dinarém. Ahir amb l'Ignasi ja varem anar a pintar.

Ja m'ha passat el mal de cap. Menjo molt.

Recorts m'encarregan per a tots l'amable familia Salvans.

Rebeu un abraç de vostre.

Marian Antón

noms citats:

Salvans, Ignasi

carta ref.ricart-1935-1
Ricart, EC
05/01/1935
(data estimada)
ricart-1935-1

E.C. Ricart a M. Espinal

Sr. M. A. Espinal 

Estimat Espinal. 

Jo també desitjo que tu, respectable esposa i tots els teus tingueu un bon any, aquest any que acabem d'encetar

Moltes gràcies de tot. Escriuré al teu cosí I[gnasi] Salvans* – el qual vaig coneixer i li vaig parlar de tu – oferint-me o, millor dit, oferint-li el que vulgui. El mes pràctic potser fóra endegar una carpeta gran amb un choix dels meus gravats per a que tries lliurement sense – es clar – cap compromis. Em sap greu que, justament el de la Mare de Deu de Montserrat no el tinc ni el podré vendre si el tingués perqué vaig fer un tracte amb els "amics de l'Art Litúrgic"** (R. Sunyer,*** Mn. Trens, etc.) 

¿Vols tu avençar al teu parent Salvans, això? Perqué anant directament la intenció per aquell gravat no voldria coïbir-lo a que veies els altres. 

Tens tota la raó. I si no ens veiem mes sovint no pensis que t'hagi oblidat. Les petjades d'aquells primers passos artístics son inesborrables encara que l'un les pegui per les finances o la industria o el surrealisme. 

Una nova ben nova. Demà dilluns engego el meu professorat de dibuix i gravat al "Taller-Escole" de Tarragona que ara s'inaugura. Serem en Rebull, I. Mallol i J.M. Capdevila**** per les classes orals. 

Veurem si serviré. 

Un dia o altra aniré a veure't i els teus quadros tan cars de veure.

Els meus respectes i salutacions cordials 

Forte poignée de main

Enric.C Ricart


* Ignasi Salvans Piera (Terrassa, 1904 - Barcelona, 1992) fou un empresari i cineasta amateur. Era fill de Francisco Salvans i germà de Joan Salvans (1900 - 1936), amb el qual creà el primer grup de cineastes amateurs de Terrassa i col·laborà en la producció de diferents documentals.

** Creada l'any 1922 com a una secció del Cercle Artístic de Sant Lluc, els Amics de l'Art Litúrgic va néixer amb el propòsit de fomentar la renovació i modernització de l'art religiós. El seu director fou l’eclesiàstic i historiador Manuel Trens (Mn. Trens).

*** Ramon Sunyer i Clarà (Barcelona, 1889 - 1963) fou un joier i argenter.

**** Ignasi Mallol i Casanovas (Tarragona, 1892 - Bogotà, 1940) fou un pintor i pedagog. Durant la Guerra Civil es va significar pel seu paper en la defensa de la conservació del patrimoni artístic i cultural de Tarragona.

Josep Maria Capdevila i Balanzó (Olot, 1892 - Banyoles1972) fou un escriptor i filòsof. El 1934 fundà amb Joan Rebull i Ignasi Mallol el Taller-Escola d'Art de Tarragona.

noms citats:

Capdevila, Josep Mª

Mallol, Ignasi

Rebull, Joan

Salvans, Ignasi

Sunyer, Ramon

Trens, Mn.