MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI (1915 -1965)

#cartes en les quals Ignasi Mallol és citat.

data referència transcripció referències
carta ref.costa-1918-1
Costa, Francesc
Barcelona
02/06/1918
(data estimada)
costa-1918-1

Francesc Costa a M. Espinal

Diumenge 2 

Amic Espinal

Tinc moltes ganes de veuros. Divendres tocarem a Olot. En Net i jo hem acordat que heu de venir. Sortirem el dijous. Allà veurem els amics Pascual, Mallol, Vayreda. Envieu-me un mot, digueu-me que veniu. Si no veniu us tocarà el rebre. Records als vostres

Vostre amic

F. Costa


Francesc Costa (Barcelona, 1891 - 1959) fou un concertista de violí i professor de l’Escola Municipal de Música de Barcelona.

noms citats:

Net, Blai

Mallol, Ignasi

Vayreda, Francesc

carta ref.espinal-1918-42
Espinal, Marian
Tossa
09/08/1918
espinal-1918-42

M. Espinal a pares i germanes

Estimats pares i germanes:

Vos participo que ha arribat a n'aquesta el pintor Mallol i posarà al mateix lloc on poso jo. No cal dir-vos quan content estic, puig avui ja hem començat un xicotet pescador que fa molt bonic. Ja no estaré sol.

He rebut postal de l'Abundia. Mamà com?

Vostre

Marian Antòn

noms citats:

Mallol, Ignasi

carta ref.espinal-1918-46
Espinal, Marian
Tossa
15/08/1918
espinal-1918-46

M. Espinal a Paquita Espinal Armengol

Estimada Paquita. Ja veus, trio la postal més bonica per a enviar-te i al arrencar-la de l'album se m'escapsa. Batúa l'olla!

Suposo que aquesta te desencebrà. Jo'm creia que ja t'havia escrit. Aquesta es la causa. Entens?

Digues al papà que m'envii blanc que tinc sort d'en Mallol* que m'en deixa. Ara tinc un quadro acabat i sis en dança, de manera que tinc feina fins a fi de mes.

Estic bé, recorts a tots.

Reb abraç del teu germà

Marián Antón


* Ignasi Mallol i Casanovas (Tarragona, 1892 - Bogotà, 1940) fou un pintor i pedagog. Durant la guerra civil es va significar pel seu paper en la defensa de la conservació del patrimoni artístic i cultural de Tarragona.

noms citats:

Mallol, Ignasi

carta ref.espinal-1918-61
Espinal, Marian
Tossa
18/09/1918
espinal-1918-61

M. Espinal a pares i germanes

Estimats pares i germanes:

Fa una calor insoportable els mosquits i les puces no em deixen viure ni de nit ni de día. Malgrat això trevallo lo que puc

En Mallol divendres ja tocarà el dos, per despedida convidarem a dinar a 6 nois del poble (pobres)

Adeusiau

Mariàn A.

noms citats:

Mallol, Ignasi

carta ref.espinal-1918-62
Espinal, Marian
Tossa
20/09/1918
espinal-1918-62

M. Espinal a pares i germanes

Estimats pares i germanes:

No sé si sou vius o morts.

Estic fent uns estudis per un quadro d'una dona amb un nen a la falda; el desarrollaré a Barcelona

Els demés quadros marxen bé. Si fa bons dies amb una setmana més els tindré llestos.

Avui ha marxat el Mallol. Un abraç

Marian Antón

noms citats:

Mallol, Ignasi

carta ref.badrinas-1919-1
Badrinas, Antoni
Terrassa
06/12/1919
badrinas-1919-1

Antoni Badrinas a M. Espinal

Terrassa 6 Dbre 1919 

Amic Espinal:

He rebut la teva aposte del 23 passat i tal com desitjes vaig parlar amb en Fornells respecte al cuadro; varem quedar que a fi de mes, com me dius, se t'enviaran, doncs pel Ntre no hi havia temps hàbil. Em poses amb un compromís havent de fer jo el preu, fins are se l'han fet sols. Buscaré el den Benet i t'hi equiparare, t'estarà bé? Suposo que ell l'entregarà avans de fi de mes, doncs crec volia dur-lo a una exposició, pero com les coses van per mal camí no se si es farà. 

Molt m'alegro de que vegis força fatu, evita però el perill de tornar de Paris com l'Aragay d'Italia, fora de mal gust i fuig de certes conseqüencies, en fi crec trovarás força per a resistir les temptacions. No deixis d'anar al Panteon a veure els frescos (sic) d'en Puvis [de Chavannes]. Jo no conec un eva de correguda, aixís es qu'em tornaria a venir de gust de reveureho.

Portam alguna cosa de per qui, ja et prepararé el recader, ja sabs els meus gustos, Impressionisme, Fauvisme - Vuillard - Bonnard. No allargo mes.

L'assumpte Benet. Mallol esta resolt ferreament per Benet. Crec que ja hi dona lliçò. Jo el veig molt poc. Sols vaig veurel el dia de la retrobada íntima en honor de l'Armengol. Va esser una festa de recordança a l'ensems que s'inaugurà la sala de les seves obres permanents. Tot va anar be, sols que la Facia s'ens adormi (medium) i van tenir de despejarla.

Avui s'han despedit tots els obrers de Terrassa. A Barna fa 8 dias està tot parat i botigues tancades. Ningú veu el final. A Terrassa hi haurà  15000 persones en vaga. Deu ens ajudi.*

El meu nano trempat, es comença a fer fer la llei.

Mira si trobes una bona màquina fotogràfica Querz, 6 ½ x 9 o axis. En podrias aprofitar-ten per aqui si me la vendries a mitad de preu. Fa temps que hi vaig al darrere. Però ha de ser de marca, i em sembla que aprofitant la baixa podria trobarse i com es particular no et farian pagar aduana.

Em sembla que ja t'ho he dit tot. Que t'hi conservis molt i t'instrueixis. Ja sabs pots manar a ton bon amic que t'aprecia

Antoni Badrinas

Penses estar-hi molt temps?

Creu 30


* Tancament patronal (locaut) que es va produir des del novembre de 1919 fins al febrer de 1920 en resposta a la CNT.

 

noms citats:

Aragay, Josep

Armengol

Benet, Rafael

Mallol, Ignasi

carta ref.badrinas-1921-1
Badrinas, Antoni
Terrassa
26/09/1921
badrinas-1921-1

Antoni Badrinas a M. Espinal

Terrassa 26 Septre 1921 

Creu 30

Amic Espinal: Referent a l'assumpte que tractavem l'altre dia Benet-Mallol, t'agraïré em siguis quelcom concret, encare que hagis d'anar a veure a en Mallol i explicarli. He vist casualment al pare den Rafel i m'ha dit te mir d'influir amb en Puig i Cadafalch. Per lo tant a veure si fas una bona obra.

Teu affm amic

Badrinas

noms citats:

Benet, Rafael,

Mallol, Ignasi

Puig i Cadafalch, Josep

carta ref.vayreda-1925-1
Vayreda, Francesc
Olot
29/08/1925
vayreda-1925-1

Francesc Vayreda a M. Espinal

Olot - 29 - 8 - 25

Amic espinal: de retorn de Barna trovo la teva carta i rapidament contesto acceptan el teu oferiment[,] he parlat amb en Mallol que tambe esta encantat, moltes gracies.

Treballem forsa penso exposar per novembre a can Maragall.

Recorts a la teva muller i una forta encaixada del teu amic

F. Vayreda


Francesc Vayreda i Casabò (Olot, 1888 - 1929) fou un pintor. Fill de Joaquim Vayreda i Vila, que li va fer de mestre, va iniciar l'aprenentatge formal a l'Escola de Belles Arts d'Olot i posteriorment a l'Acadèmia Galí. Va rebre la influència de Cézanne i d'altres artistes francesos. Va exposar diverses vegades a la Sala Parés.

noms citats:

Mallol, Ignasi

________________

altres referències:

Can Maragall

carta ref.monegal-1927-1
Monegal, Esteve
Barcelona
02/04/1927
monegal-1927-1

Esteve Monegal a M. Espinal

Barcelona, 2 Abril 1927. Sr. Marian-Anton Espinal

P. Cordelles, 20.

SARDANYOLA.

Estimat amic: Excuseu-me que us molesti.

L'altre dia vaig trobar a n'en Ràfols. Va dir-me que havia parlat amb vos per a poder treballar en el taller i ésser un altre soci del mateix. Em va trobar desprevingut i sols se'm va acórrer demanar-li en tot cas a quines hores aniria a treballar, i està clar, tenint altres ocupacions va dir-me que no podia fixar-ho. Dec confessar-vos que tractant-se d'ell a qui tinc una sincera simpatia i per haver-me dit que vos hi estàveu d'acord li vaig donar també la meva conformitat.

Però aixís que ens haguérem separat, tenint en compte el meu temperament vaig veure que havia fet una tonteria doncs que donada la meva manera d'ésser i l'ús especial que faig del taller, formant part del nostre grup un home com en Ràfols que naturalment n'usarà sovint trobaré forçosament que el dia que em vingui bé d'anar a treballar serà probable que ell també hi treballi i jo amb companyia no sé treballar en coses d'art, car inclús quan tenia taller conjuntament amb en Quico i en Mallol tenia en canvi quarto completament separat, i està clar aleshores el motiu de formar jo part d'aquest agrupament haurà desaparegut per complet.

Poc és l'ús que he fet del taller durant aquest temps perquè les circumstàncies no m'ho han permès, però naturalment vaig formant part d'aquesta agrupació per a quan les circumstàncies donguin un tomb i m'ho permetin. Es en previsió d'això que us escric lo de més amunt. Jo us agrairia que vos, que segurament teniu més franquesa amb en Ràfols, li comuniquéssiu aquesta dificultat, i inclús si considereu que no és home per comprendre-la naturalment us deixo en completa llibertat, però en aquest cas me veuré precisat a buscar un altre taller lo que fóra una veritable llàstima després del llarg temps que he vingut pagant.

Pot semblar-vos estrany, amic Espinal que de primer antuvi m'avingués a estar agrupat amb vós i amb en Vayreda i en canvi em resisteixi a que en Ràfols entri a formar-ne part. Però no deu estranyar-vos perquè tant vós com en Vayreda estant la major part del temps absents de Barcelona les probabilitats de que dos coincidissin a treballar en el mateix taller eren molt remotes, i no és el mateix amb en Ràfols.

Us prego que m'excuseu i us agrairé que em feu el servei que us demano i que en tot cas m'escriviu dient-me si decidiu una cosa o altra.

També us preo que m'excuseu la cruesa amb que us escric. No és la meva intenció, però dat el meu molt treball no tinc temps per a poder, com se sol dir, dorar-ho una miqueta. En tot cas no hi vegeu la més petita mala intenció ni gens ni mica de despit, i creieu ara com sempre en la meva amistat més incondicional.

E. Monegal


Esteve Monegal (Barcelona, 1888 -1970) fou un escultor del període noucentista que es va formar amb Francesc Galí i Josep Clarà. L'any 1917 va abandonar la seva activitat escultòrica per dirigir l'empresa familiar de perfumeria Myrurgia. Fou secretari del Cercle Artístic de Sant Lluc i va exercir tasques en l'àmbit teòric i de la docència.

 

noms citats:

Mallol, Ignasi

Ràfols, Josep F.

Vayreda, Francesc

carta ref.ricart-1935-1
Ricart, EC
05/01/1935
(data estimada)
ricart-1935-1

E.C. Ricart a M. Espinal

Sr. M. A. Espinal 

Estimat Espinal. 

Jo també desitjo que tu, respectable esposa i tots els teus tingueu un bon any, aquest any que acabem d'encetar

Moltes gràcies de tot. Escriuré al teu cosí I[gnasi] Salvans* – el qual vaig coneixer i li vaig parlar de tu – oferint-me o, millor dit, oferint-li el que vulgui. El mes pràctic potser fóra endegar una carpeta gran amb un choix dels meus gravats per a que tries lliurement sense – es clar – cap compromis. Em sap greu que, justament el de la Mare de Deu de Montserrat no el tinc ni el podré vendre si el tingués perqué vaig fer un tracte amb els "amics de l'Art Litúrgic"** (R. Sunyer,*** Mn. Trens, etc.) 

¿Vols tu avençar al teu parent Salvans, això? Perqué anant directament la intenció per aquell gravat no voldria coïbir-lo a que veies els altres. 

Tens tota la raó. I si no ens veiem mes sovint no pensis que t'hagi oblidat. Les petjades d'aquells primers passos artístics son inesborrables encara que l'un les pegui per les finances o la industria o el surrealisme. 

Una nova ben nova. Demà dilluns engego el meu professorat de dibuix i gravat al "Taller-Escole" de Tarragona que ara s'inaugura. Serem en Rebull, I. Mallol i J.M. Capdevila**** per les classes orals. 

Veurem si serviré. 

Un dia o altra aniré a veure't i els teus quadros tan cars de veure.

Els meus respectes i salutacions cordials 

Forte poignée de main

Enric.C Ricart


* Ignasi Salvans Piera (Terrassa, 1904 - Barcelona, 1992) fou un empresari i cineasta amateur. Era fill de Francisco Salvans i germà de Joan Salvans (1900 - 1936), amb el qual creà el primer grup de cineastes amateurs de Terrassa i col·laborà en la producció de diferents documentals.

** Creada l'any 1922 com a una secció del Cercle Artístic de Sant Lluc, els Amics de l'Art Litúrgic va néixer amb el propòsit de fomentar la renovació i modernització de l'art religiós. El seu director fou l’eclesiàstic i historiador Manuel Trens (Mn. Trens).

*** Ramon Sunyer i Clarà (Barcelona, 1889 - 1963) fou un joier i argenter.

**** Ignasi Mallol i Casanovas (Tarragona, 1892 - Bogotà, 1940) fou un pintor i pedagog. Durant la Guerra Civil es va significar pel seu paper en la defensa de la conservació del patrimoni artístic i cultural de Tarragona.

Josep Maria Capdevila i Balanzó (Olot, 1892 - Banyoles1972) fou un escriptor i filòsof. El 1934 fundà amb Joan Rebull i Ignasi Mallol el Taller-Escola d'Art de Tarragona.

noms citats:

Capdevila, Josep Mª

Mallol, Ignasi

Rebull, Joan

Salvans, Ignasi

Sunyer, Ramon

Trens, Mn.