MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI (1915 -1965)

#cartes en les quals Francisco Salvans és citat.

Nota biogràfica de Salvans, Francisco

data referència transcripció referències
carta ref.espinal-1919-12
Espinal, Marian
Paris
06/11/1919
espinal-1919-12

M. Espinal a pares i germanes

Paris 6-11-1919 

Estimats pares i germanes: 

He rebut lletra de l'Abundia i una postal del papà. Celebro que tots estigueu bé i que la mamà vagi millor.

 Ja vareig legir el discurs d'en Cambo. Fixeuvos que tot lo que jo vos deia sobre sindicalisme i que vos semblavan incongruencies no son sinó realitats a resoldre segons el grand "leader". Segueixo estant al tanto del "lockout". Els diaris de Barcelona no'ns arriven i hem de comprar els de Madrid.

Estigueu a l'aguait de la Publicidad puig el meu amic Duran i Tortajada hi envia des de Paris, croniques molt interesants que retraten la vida actual d'aquesta Babilonia. 

En cas de que els meus amic s'oferissin per a portar-me lo que en la passada lletra vos demanava porteu-los els paquets a domicili. No consentiun que ells mateixos s'ho emportin.

El papà diu en la seva postal que quan necessiti res que avisi amb temps, doncs aqui va un estat de contes:

ingressos

1000 fr que me doná al marxar

_____________

dispendis

CONTO:

Viatge 200 fr:

—billet

—menjar

—cotxe

—mosso

—propina

55 fr

—cambra a dormir 5 dies i amb propina

22 fr:

—paraigua

380 fr

—Hôtel Peyris octubre

—Blanchiseuse

—vi propines etc

100 fr

—Entregat a comte Pensió nova

 

NO CONTO:

—locomoció

—Postals

—segells

—guants

—pluma estílo

—pinzells i teles

—revistes

—diari

—quina

—raspalls sabates

—llustre         "

—teatres

—concerts

—entrades expos.

—taxis

—llibres de pintura

—catalegs museus

—comunicacions

—retrats per la prefectura

___________________

Tot això m'ho pago amb les 1000 pts meves que al canvi me donaren 1600 o no se quants francs.

Lo quem costará del 1 al 15 a l'hotel Peyris amb blanchiseuse i el 25% de propina

295 fr

Dispendi total 1052 fr

(com vos vareig dir des del 16 viuré a la nova pensió de Mme. A. Bravais. 14 Rue Le Sueur al preu de 500 fr sense la blanchisseuse ni propines o gastos especials) 

Quant m'envieu quartos, feu-ho amb pessetes al mens me guanyaré el canvi. Me sembla que amb 500 per mes fora una cosa enraonada. 

D'aqui uns dies anirem a Verdun amb l'amic Duran i T. i altre aderits. Dos dies d'excursio. Jo vos ho escriuré. 

Vareig rebrer lletra d'en Blai Net i de l'arquitecte [Puig Gairalt].* També del Sr. Fco Salvans i M Nualart. 

Diumenge i dilluns va nevar. Era molt bonic. En canvi dimars va fer un sol que encantava i vareig aprofitar-ho per a passejar pels jardins. Ahir i avui no ha fet gaire fred. Com veieu el clima es molt desigual. 

Aqui vos incloc un dibuix de la meva cambra actual.

 

 

Estic buscant una academia on anar a dibuixar un parell d'hores cada dia.

Me trobo amb grand dificultat per a pronunciar bé el francés o més ben dit el parisienc. Es molt difícil. 

Avui he rebut a la prefectura de Policia la carta d'identitat mitjasant la qual puc restar tranquil per França. 

Segueixo trovant-me molt bé, si aixó continua arribaré a esser qualque cosa. 

Visito tambe el Gobelins i quant estigui instalat definitivament fare forçes progectes de tapiços i alfombres que mes endevant a Catalunya prodré excutar.

Fa pocs dies s'obri el Saló de Tardor al Grand Palais. Hi ha els artistes moderns de més renomenada. Tots els dies hi vaig. L'entrada es pagant. Vos desitjo força salut i que el "lock-out" no sigui res. Rebeu l'abraç de vostre 

Marian

noms citats:

Duran i Tortajada, Miquel

Net, Blai

Nualart, N.

Salvans, Francisco

 

________________

altres referències:

Cambó, Francesc

Lock-out

La Publicidad

Saló de Tardor

carta ref.espinal-1919-18
Espinal, Marian
Paris
29/11/1919
espinal-1919-18

M. Espinal a pares i germanes

Paris 29-11-1919 

Estimats pares i germanes i avia: 

Acabo de rebre vostre letra del 27. Aixis m'agranden que siguin llargues i pretencioses. Jo també en aquesta vos diré coses que vos interesaràn. 

Demés, a la casa que m'estic com a pensionari no hi puc estar millor. Heu de pensar que només som Mme Bravais, el seu fill Màxim (sols ve alguns àpets a menjar, quant se pot escapar del quarter, puig ja vos vareig dir que encar està en servei militar), el doctor i jo. Mme Bravais es vidua, se li mori el marit poc avans de començar la guerra, era pastor protestant. Mme Bravais, doncs, es protestanta. Pro com que la seva religió no excomunica a dingú encar que's tinguin altres creences fora o ademes de la Biblia, ella creu en la metempsicosis i amb la teosofia. De manera que si sapiguessin parlar frances ja vos entendrieu.* Dit aixo suposo estareu completament tranquils puig que veureu que no corre cap perill (encar que ja'ls ha corregut tots) el meu esperit, en companyia de aitals persones. El Dr. [Guerin] se veu que també es de la crosta protestanta pro es metge, i segons diuen bon metge. També, doncs, podeu estar tranquils tocant el meu cos. 

Fa pocs dies vareig rebre una lletra força extensa i afectuosa d'en Pau Gali. Me diu que s'ha establert novament, que té casa a Barcelona i a New York, i m'anuncia un proxim viatge a Londres passant per Paris on vindrà a visitarme. Aquell amic meu, alt, guapo i simpàtic que també té ganes de venir a París es: en Pere Santmartí, pintor. 

Espero amb ansia el dia que m'escriureu que la mamà está completament guarida. Jo no torno a casa que no sigui amb aquesta condició. No per tornarla a fer posar malalta, eh, aqui a Paris he canviat com una camisa, jo mateix no'm conec. Trobo que lo més bo del mon es trevallar, treballar força, no pel goig mateix de conquerir un nom o diners, sino pel goig mateix del treball: crear per crear. 

Sentiria molt no poguessim fer les obres a Serdanyola, pro si aixis fos ho aprofitaria per a quedarme més temps per aqui dalt, (lo que no sentiría). 

Lo que mes me raca de fer es la meva correspondencia; m'ocupa dugues hores cada dia. Aixis que hagi fet dugues o tres lletres de compromis que haig de fer (an en Fco Salvans, sobretot) penso no escriure més a no ser de molt compromís. A vosaltres sols vos escriuré un cop per setmana i llarc. Val més aixi. 

Avui ha fet un dia de sol esplèndit. Feia bo de veurer París, amb tot i que jo amo força la boirina gris-plata.

He saludat a Mme Bravais en el vostre nom i m'ha dit també vos donés els seus records. Fa dos dies que vaig a casa Mrs. Plumet trovant-los a fora a tots dos dies. 

Vareig escriure an en Badrinas que digués an en Fornells m'envies l'import del quadro que va comprarme puig que volia esmersar-los amb llibres de pintuna quins em convenen i son mol cars. Un sol d'ells val 300 o 400 franc. 

Vareig pagar la pensió a Mme i vareig donar-li perque me'ls guardes 1.500 fr. Me feu dos rebuts.

Ja fa un'hora que vos escric. Adeu i rebeu forta abraçada de vostre 

Marian

Abundia: espero amb ansia la nova extraordinaria que'm donaràs amb proves de la teva proxima, pro veies que per retratar-lo no'm facis malbé la màquina. 

¿Que fa la nena? 

Encar no he rebut noves ni de la Paquita ni de la Rosa.


* La mare del pintor era una fervent practicant de l’espiritisme.

noms citats:

Badrinas, Antoni

Galí, Pau

Salvans, Francisco

Santmartí, Pere

carta ref.espinal-1920-9
Espinal, Marian
Paris
06/02/1920
espinal-1920-9

M. Espinal a pares i germanes

Paris 6 Febrer 1920

Estimats pares i germanes: Aqui vos envio aqueixes fulles per a que les feu portar a la Comissió Mixta de Reclutament a la Diputació. 

Continuu essent inutil temporal puig que'm falten 2 centimetres 3 milimetres de perimetre toracic.

De totes maneres el que porti les fulles a la Diputació que se'n enteri bé.

Potser fóra convenient avans de portarles a la Comissió Mixta passar per la Tenencia d'alcaldía del carrer d'Aragó i preguntar com s'ha de fer per a saber el resultat de la revisió feta a Paris etc. etc

Ahir vespre vaig esser convidat Chez Mr Plumet a dinar amb motiu d'haver-hi també la Sta Sacristà amiga de la familia Sal·lari. Ens varem divertir molt.

El Sr Salvans va partir fa dos o tres dies cap a Alsacia, d'on torna aquet vespre i demà diumenge anirem a Versalles junts i dilluns vespre amb l'expres pensa tornarsen vers Barcelona. 

Espero sapigueu quin día arriba el papà que suposo no vindrà sol, si no pot venir amb la mamà al meins que vingui amb qualque de les noies per a que vegin que el mon no s'acaba en eixm de Barna i ademés perqué tant si s'és home com dona el viatjar convé molt.

Be plego perqué no tindría temps de tirar aquesta a la poste. 

Vos abraça afectuosament 

Vostre 

Marián

noms citats:

Salvans, Francisco

carta ref.espinal-1920-27
Espinal, Marian
Cerdanyola
01/09/1920
espinal-1920-27

M. Espinal a Maria Vancells

Serdanyola 1er setembre 1920 

Estimada Maria:

Fa mes d'un mes que espero lletra teva; ¿que't passa? ¿que tens? ¿on ets? No extranyis no me'n adongui ben be fins ara del teu mutisme, es que estic tan ocupat amb les obres del taller –gairebé a les acaballes ja– i tan de ple m'he donat a la pintura que el temps em vola sens adonar-m'en ¿Pots comprendre-ho?... Plá bé si m'estimes com jo t'estimo. 

Divendres acabaré un paisatge que des d'avans la Festa Major –la dels castells en l'aire– m'hi estic barallant. Si es aixis el dissapte –a prec de reiterada invitació– aniré a Montserrat a visitar la familia de Fco Salvans; de Montserrat aniré a la Ruda i després cap a Sitges, on uns bons amics fa mesos que m'esperen; avans passaré per Terrassa, no se si serà al matí del dilluns, tinc d'acomplir-hi un encarreg i a l'ensemps força m'interessaria veure't. Vigila des del balcó.

–Encara ting moltes coses per a dir-te pro com que es mol tard i ting el "crani" cansat ho deixaré per a el dia que'ns veurem; ben aviat, amor, dilluns o diumenge cap al tard o dimars al matí, no ho sé, depèn.

Ben teu –no ho dubtis–

Marián

noms citats:

Salvans, Francisco

carta ref.espinal-1924-1
Espinal, Marian
Paris
25/06/1924
espinal-1924-1

M. Espinal als seus pares

Estimats Pares, He realitzat el viatge a Londres amb gran felicitat. Tant al anar com al tornar la travessía ha sigut una delicia. Ara fa dos dies soc a Paris. Ja ting les tapiceries i he comprat un Crist d'ivori pel Sr. Salvans de lo més espatarrant, es del XVI.

Aquesta tarda hem compraré una miniatura d'auto que he vist i a la nit ja surto cap a Barcelona. Desitjo els provi força això de Sta. Coloma al ensemps que els abraça el seu fill

Marian

noms citats:

Salvans, Francisco

carta ref.badrinas-1926-1
Badrinas, Antoni
18/05/1926 badrinas-1926-1

Antoni Badrinas a M. Espinal

18 maig 1926 

Amic Espinal: L'enhorabona per l'aument de familia, desitjant que continuhi tot be. Vaig sentir que no em trovessis a casa, doncs tinc quelcom a passar-te. 

Primerament a veure que fem dels mobles de la saleta del pis. Si com suposo s'han de fer, ens convindria, fer-los aquest estiu que ja sabs que es la nostra cuesta. Ademés a veure si m enfiles lo de la Barata*; podries venir a La Floresta a veure la barraca-model qu'han fet, doncs ara es construeix molt i ens convé estar ben situats. El dia de Snt. Joan hi aniré tot el dia. Per anar-hi amb auto, sortint de Snt Cugat per la carretera de la Rabassada, cuan sigueu a uns dos Km. en vistes a les casetes trenqueu a la dreta, un camí de carro bo, i al cap de poca estona a l'esquerra, al arribar a un pont hi ha un camí particular i sortireu, donant la volta per tota "La Floresta", a una casa. Si al passar pel camí algú os deia res, digueu que teniu permís d'en Ramon Laseras.

Esperant tindre el gust de veuret algún dia, et saluda amb recort per la Maria i demés

teu afm. 

A. Badrinas


* Torre Salvans. Consulteu la nota de la carta espinal-1929-2

noms citats:

Manuel Azaña

Salvans, Francisco

________________

altres referències:

La Barata

Torre Salvans

carta ref.obiols-1927-1
Obiols, Josep
18/01/1927 obiols-1927-1

Josep Obiols a M. Espinal

18 gener 1927

Amic espinal:

Tinc llest el dibuix per la marqueteria del moble del vostre parent Salvans. Digueu-me, si el voleu veure a casa, mes o menys a quina hora vindreu que us esperaré; o si voleu, el puc també deixar a câl Badrinas. He fet una parella idíl·lica, el jove tocant la guitarra.

Cordialment vostre

Josep Obiols

noms citats:

Badrinas, Antoni

Salvans, Francisco

carta ref.obiols-1927-2
Obiols, Josep
Pobla de Claramunt
01/09/1927
obiols-1927-2

Josep Obiols a M. Espinal

Pobla de Claramunt 1 de Setembre 1927

A M. A. Espinal

Tossa

Estimat amic:

El dibuix i l'execució de la marqueteria del Sr. Salvans puja 700 ptes. Us agraïría moltissim que quan us vingui bé em deixessiu aquest import a casa el mateix Badrinas o allà on me digueu.

Us he d'agraïr també el convit que em feieu de venir a Tossa. Des d'ací on soc és tant poc avinent que no s'hi pot pensar. Y penso ser fora de Barcelona encara tot aquest mes de setembre. Un projecte tenim pero que..., qui sab? Hem parlat amb alguns amics, millor dit algunes amigues de la meva dona, d'aprofitar algun d'aquests viatges maritims, que organisa no sé qui, cap a la costa brava. Diumenge que ve justament n'hi ha un cap a Tossa. Aquest no el podem aprofitar perque encara serem ací. Pero si en ser a Barcelona alguns d'aquests barcos en fa encara algun altre, tingueu segur que si és a Tossa, no deixaré de venir a veure-us.

He provat aquest istiu de pintar algun paisatge. No m'han sortit sino banalitats. Penso encara tornar-hi perxò i veurem. Sempre, és clar, m'ha semblat que no era el meu ofici el de paisatgista pero que voleu? Hi ha recons ací on soc que temptacions m'han vingut de pendre l'ofici d'altri i de pintar pels que no hi han vingut.

Malauradament hom me distreu i em destorba de treballar seriament; pero pintant poc o molt, sino puc tenir el goig de veure realitzat rès d'important, compto i recomto amb malengia allo que em falta de fer per arribar-hi. Y no em negareu que coneixer les nostres limitacions i les nostres mancances és ben saludable, sobretot per aterrar la propia vanitat. Y veieu com un estiueig pot convertir-se en una tanda d'exercicis espirituals. Hom m'ha dit que vos esteu donat al més desenfrenat epicureisme. Com a bon amic us desitjo que la severitat us sedueixi i l'esforç us abelleixi i potser, potser, que la pobresa us guareixi.

Amb tot l'afecte ben v.

Josep Obiols

noms citats:

Badrinas, Antoni

Salvans, Francisco

________________

altres referències:

Tossa

carta ref.badrinas-1927-1
Badrinas, Antoni
27/09/1927 badrinas-1927-1

Antoni Badrinas a M. Espinal

27 setembre 1927

Amic Espinal: Tinc les portes del Sr. Salvans llestes i demà les venen a buscar. Ell va venir a veurels a mig enverniçar, pero la mala sort feu que no em trovés a la botiga. He mirat de fer-lo tornar peró ja es a la Barata* i diu que li ve malament. Com l'Obiols necesita pistrincs caldria fer la factura, pero avans he volgut consultar-te per veure si l'espantarem amb lo qu'em surt cuntant només els jornals estrictament 

—jornals de marcater ---- 336,35

—(...) de les portes -------- 78

—fustes, (...) i serres -------75,90

—vernís ------------------65

                                 _________

                                        555,25

Dibuix Obiols                  300

                                  ________

                                        855,25

Digam que et sembla del preu, doncs, si et sembla que li hagués de fer mal efecte, també sabrem perdrehi cuartos. L'Obiols em digué que ho deixava a la meva ma, pero crec que ho val. 

Suposo continueu be, nosaltres guardem un bon recort de l'estada aquí, pero ja tornem a estar junyits.

Recorts a la Maria de part nostra i tu rebels del teu

Badrinas


Badrines va realitzar diferents projectes de mobiliari per a la casa de Francisco Salvans, en els quals Josep Obiols va col·laborar dissenyant marqueteries i altres elements ornamentals.

noms citats:

Obiols, Josep

Salvans, Francisco

carta ref.humbert-1927-3
Humbert, Manuel
Barcelona
30/11/1927
humbert-1927-3

Manuel Humbert a M. Espinal

Barcelona 30 de Novembre de 1927

Amic Espinal

M'he enterat ara mateix de la mort del vostre pare. Tristament sorprés per la vostra desgracia vos envio la expressió del meu condol.

Allunyat una mica aquets dias, a causa del meu treball, de la vida de la ciutat, no es extrany que m'hagi enterat ab retrás de tant trista nova.

Cregueu que de tot cor vos acompanyo en el vostre sentiment

Rebeu una forta estreta de ma y maneu lo que volgueu al vostre affm amic

Manuel Humbert

He volgut veureos aquets ultims temps per parlarvos del asunto del Sr Salvans pero no he tingut la sort de veureos. Ja vos escriuré mes tart si no'ns trobem algun dia. En Viladomat em va dir alguna cosa que'm fa creure que dit senyor pot haber quedat descontent y no ho voldria de cap manera.

noms citats:

Salvans, Francisco

Viladomat, Josep

carta ref.galwey-1928-2
Galwey, Enric
01/03/1928
(data estimada)
galwey-1928-2

Enric Galwey a M. Espinal

S. D Marian Espinal 

Molt estimat i distingit amic.

No puc menys de manifestar el meu agraiment per haber lograt que el Sr. Salvans m'hagi adquirit el cuadro que li vas indicar.

Son fineses aquestes que no podré mai olvidar i que fan mes veritat el afecte que per V. sento. Ja saps que sempre serás un meu ver amic i company

Enric Galwey

noms citats:

Salvans, Francisco

carta ref.benet-1928-2
Benet, Rafael
23/03/1928 benet-1928-2

Rafael Benet a M. Espinal

Estimat amic Espinal: Com que tu t'has portat molt be amb mi i no se com agrahir-to, t'envio aquesta nota –que jo m'estimo molt– i que a tu t'agradà com a record d'aquesta exposició de l'any 1928. 

T'agrahiria diguessis o escrivissis a Joan A. Maragall on s'han d'enviar els quadros d'En Francisco Salvans

Et passaré a veure qualsevol dia de la proxima setmana 

Records a la Maria i per tu un abraç del teu amic 

Rafael Benet 

Barcelona 23 de Març de 1928

noms citats:

Maragall, Joan A.

Salvans, Francisco

carta ref.benet-1928-3
Benet, Rafael
Barcelona
15/04/1928
(data estimada)
benet-1928-3

Rafael Benet a M. Espinal

Estimat amic Espinal: Rebuda la teva apreciable - tot está be i mes tractant-se de vos i d'En Francisco Salvans.

Aixís que pugui us vindre a veure. Ting ganes de parlar llargament. 

Gracies: moltes gracies de tot 

Records a la Maria de la meva dona i meus

Tu reb un abraç del teu amic

Rafael Benet

noms citats:

Salvans, Francisco

carta ref.mombru-1929-1
Mombrú, Joaquim
30/01/1929 mombru-1929-1

Joaquim Mombrú a M. Espinal

Sr. En M. Espinal. 

Us remercio, car amic, per el nou servei que acabeu de fer-me lloant una humil pintura meva i aixi contribuïnt a facilitar-ne la adquisició. Em refereixo a la tela "Matinada a Besalú" que tenia a can Valentí i que acaba de ésser tramesa a D. F. Salvans

No està pas mal venuda (500 pts) que en la ocasió de tenir en xic agreujada la esposa han estat providencials.

Sols espero l'avinantesa de poguer ésser-vos útil m'acomiado desitjant-vos perfecta salut a vos i als vostres. Us estreny la mà expressant-vos sa alta consideració i estima

J. Mombrú

30 -1 - 929

noms citats:

Salvans, Francisco

carta ref.espinal-1930-1
Espinal, Marian
Barcelona
10/01/1930
espinal-1930-1

M. Espinal a Maria Vancells

ATENEU BARCELONÈS 

Divendres 10 gener 1930 

Estimada María: He rebut la teva postal. Em sembla que et fas il·lusions sobre lo que'm dius del millorament de la cuina de la clínica. Tant de bo fos veritat i continués, que aixís ens estalviaria molta feina. Mentrestant he parlat del cas al Fco Salvans i m'ha ofert cán Pelacs pel temps que vulgui (un, dos anys) canviant la caldera de la calefacció, per una de més potencia, que'ns permetés disfrutar dia i nit els 18º o 20º de calor que et convenen, fer uns dispositius a la finestra per tal de que l'aire entri indirectament tal com tens a la clínica. Les del menjador, el teu dormitori i el de l'enfermera, instalar un w.c. i lavabo al costat mateix i fer al jardí un solarium i tot. ¿Que et sembla, cal aceptar-ho? Allavors deixaria el pis i ens concentrariem tots a l'esmentada masia. 

Les nenes ja les tinc a casa, estant força bé i diuen que t'envien molts petons i abraçades. ¿Com segueixes, tu? Escriu ben sovint. 

T'abraça 

Marián

noms citats:

Salvans, Francisco

carta ref.mombru-1930-1
Mombrú, Joaquim
04/02/1930 mombru-1930-1

Joaquim Mombrú a M. Espinal

Amic Marian Espinal:

El Senyor Francisco Salvans em tramaté aquella tela gran "Assumpte místic" i caldrà que ens posèm d'acord per determinar que hi fem.

Demà dimecres tindré de sortir pero el dijous i divendres penso restar a casa. 

Are estic restaurant un retaula propietat de D. J. Vilella amb el procediment a l'ou. El medium per lligar el color en pols varia seguint el curs d'execució i el resultat es una finesa esclat i transparencia identiques a l'altre. Si determineu donar-me el retaule penso quedar bé car el farè amb amor i conec bé la técnica. 

Cordialment 

Joaquim Mombrú

dimars 4 - 2 - 930.

noms citats:

Salvans, Francisco

carta ref.sisquella-1930-1
Sisquella, Alfred
Sitges
28/03/1930
sisquella-1930-1

Alfred Sisquella a M. Espinal

Admirat amic 

Que no puges? 

Totes aquestes festes no m'he mogut de casa. 

No em facis patir més, només queda un brinet d'aquell pernil i encara no l'has tastat. 

Puja, s'ha de fer quelcom per remerciar el destorb que t'he portat. 

Puja, que menjarem pollastre farcit.

A més del bon preu, la questió del març i el pernil que'm vas enviar. Dupto que en Romero de Torres, fés tans bons negocis. 

Avui es diumenge, pero demà mateix iré volando a buscar el sobre de les 1000 

Digali a el senyor Salvans que dispensi, que no s'enfadi per si el Bodegó no está prou bé, qu'és faci cárrec que estem en uns temps molt maquinistes i no en aquells en que Pintura era Pintura per tots, i que per ésser de l'época de l'Archipenko encara està massa bé.

Rep els petons del teu bon amic i posam als peus del senyor Salvans 

A Sisquella

Sitges 28 març 1930

noms citats:

Salvans, Francisco

 

________________

altres referències:

Arjípenko, Oleksandr

Romero de Torres, Julio

carta ref.sisquella-1930-4
Sisquella, Alfred
15/06/1930 sisquella-1930-4

Alfred Sisquella a M. Espinal

Amic Espinal: 

Procura pintar. En tinc interés. Ets l'home més integre que conec. Quan ens vegem ja et diré el que i el com.

Va pujar en Maragall i va comprarme aquell bodegó que havia fet per en Salvans i que no anava bé de mides.

Em sembla que compraré una máquina retratador "aventurera" que m'han ofert bastant tronada pero que diuen que va tan bé.

Tinc encarregades unes coleccions del "Concert per dos violins" de J.S. Bach marca Columbia - Londres à electric. Es un present que't faig per la bona recomanació que tinc de tu i digues a la teva dona que es posi bona aviat i tu treballa força tenint com tents la facultat  indispensable per a poguer-ho fer. Rep l'estreta de mà de l'amic admirador

Sisquella

15   6  1930

noms citats:

Maragall. Joan A.

Salvans, Francisco

________________

altres referències:

Bach, J.S.

carta ref.obiols-1930-1
Obiols, Josep
Vilanova i la Geltrú
29/07/1930
obiols-1930-1

Josep Obiols a M. Espinal

Viladrau 20 de juliol 1930

Estimat Espinal:

L'altre dia vaig ser a Barcelona i l'Altés em va preguntar a qui hauría d'enviar la factura dels recordatoris del casament dels Salvans. M'ho voleu dir?

Els millors records de vostre

Josep Obiols

noms citats:

Salvans, Francisco

carta ref.benet-1931-1
Benet, Rafael
Barcelona
19/11/1931
benet-1931-1

Rafael Benet a M. Espinal

19 de Novembre de 1931

Estimat amic i parent Marian A. Espinal: Perdona que et recordi la promesa que em feres de fer venir el senyor Francisco Salvans a la sala Parés, una vegada arribat de París. T'agrahiré fassis el que puguis per a que aquesta visita es realitzi, car si be la venda de la meva passada exposició ha estat nombrosa, no s'han fet, ni molt menys, els diners que Maragall em te avançats. T'agrahiré fassis el que puguis sobre aquesta visita, doncs es el més pròxim que s'acaba el meu contracte i com mes hagi venut menys desfavorable serà el nou.

Que fa la Maria? Aixis que poguem us vindrém a fer una visita amb la meva dona. 

Afectuosos records als teus. Gracies de tot.

Rafael Benet

noms citats:

Maragall, Joan A.

Salvans, Francisco

________________

altres referències:

Sala Parés

carta ref.sisquella-1935-2
Sisquella, Alfred
29/07/1935 sisquella-1935-2

Alfred Sisquella a M. Espinal

Estimat amic 

He rebut la postal de Madrid. 

I tan si està bé Valazquez !.. 

Ja quedarem per l'excursió a La Barata. Avissem el dia i passarem un bon dia. 

Ja tinc terreny, darrere I'hermita on t'agradara. M'han dit perque era jo a 25 cm el pam. S'ha de dir que soc terratinent. Que ja és ésser quelcom. Es veritat que la propietat dona mals de cap... Estic molt espantat de ferme la casa; vull dir d'escanyarme y del terreny que en faré ara? Hi plantaré pebrots, melons, encarxofes, tabac, café? Potser que hi plantés cactus que estan de moda. 

Ai las...! (que diuen els nostres poetes) 12.000 pams m'han deixat aixafat. L'economia és avara. Soc un pobre propietari o propietari pobre? Diguem H. Pero, vaja… mentres hi hagi alegria. Es un bon consol; pero lo bó és que si l'alegria .............................................................. 

 

Molt recorts per la teva senyora, les nenes i per tú i el senyor Salvans.

Teu 

Sisquella 

29 Juliol 1935

noms citats:

Salvans, Francisco

________________

altres referències:

La Barata

Torre Salvans