MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI (1915 -1965)

#cartes en les quals Feliu Elias (Apa) és citat.

data referència transcripció referències
carta ref.llorens-artigas-1918-1
Llorens Artigas, Josep
31/05/1918 llorens-artigas-1918-1

J. Llorens Artigas a M. Espinal

Volgut amic: Rebudes les teves postals. La primera no va esser contestada perque no portava l'adressa. A La Veu va sortir una nota que portava la teva entrada a la "Courbet". Despres vaig  dedicar un dilluns a la escultura de l'exposició, el proper dilluns dia 7 parlaré d'en Delaunay;* a La Publi no crec que l'Apa parli de l'exposició, mes aviat en parlarà de del Vell i Nou, ja estaré al aguait. En Sandiumenge, l'última nit que vaig veuret a tu, li va saber greu que no t'hagues presentat; el teu paisatge li agrada molt, va demanar el preu per a un seu parent, el diumenge al matí els individus de la Courbet et buscaven per a cel·lebrar la teva entrada amb una mica de platxeri. Queda ajornat per a quan tornis. La (...) va endavant jo ajudo a retallar les plantilles per a enllestir aviat. En Ricart es a Valencia, en Miró aviat guillarà, solament els misers com jo restarem a ciutat en "cumplimiento" del deber.

Afectuosament

J LLorens


Josep Llorens i Artigas (Barcelona, 1892 - 1980) fou un ceramista i crític d’art. La seva ceràmica es mostra despullada de tot ornament i presta una atenció especial a la forma i la textura. Col·laborà amb Dufy, Marquet, Braque i molt especialment amb el seu amic Joan Miró. Va ser professor de l'Escola Massana i va publicar diferents llibres.

* Robert Delaunay (París, 1885 - Montpellier, 1941) fou un pintor avantguardista. Juntament amb la seva dona, Sonia Delaunay, va impulsar l'orfisme, un nou corrent derivat del cubisme en el qual el monocromatisme i les formes geomètriques van ser substituïts pels colors brillants i les figures circulars. L'orfisme fou també qualificat com a cubisme abstracte o rayonnisme.

noms citats:

Elias, Feliu

Miró, Joan

Ricart, EC

________________

altres referències:

Delaunay, Robert

La Publicitat

La Veu

Vell i Nou

carta ref.cabot-1926-2
Cabot, Just
Barcelona
03/03/1926
cabot-1926-2

Just Cabot a M. Espinal

Barcelona, 3 de març de 1926 

Molt senyor meu i distingit artista:

A en Joaquim Ventalló sembla que li agradaria molt venir diumenge vinent, dia 7, a dinar. A mi m'és igual aquest diumenge com un altre. Pensava pujar diumenge, i així vaig prometre-ho a en Viladomat l'altre dia que va estar aquí a veure l'Apa

Si a tu que no et ve bé aquest dia, escriu-ho amb temps perquè puguem suspendre els preparatius.

No cal que t'amoins gaire a compondre el menú: escudella, carn d'olla i una truita. Mentre hi hagi cafè i conyac (per al Ventalló aquest darrer), ja estarem satisfets. Ben mirat hauria de haver dit que només amb la teva companyia ja n'estem de satisfets; pero això ja ho saps de sobres. 

Tots bons? Me n'alegro. 

Fins diumenge? 

Vols res de Barcelona? 

Perdona la barra. 

Teu afm.

Just Cabot

noms citats:

Elias (Apa), Feliu

Ventalló, Joaquim

Viladomat, Josep

carta ref.masvila-1926-1
Masriera (Masvila), Frederic
Barcelona
07/10/1926
masvila-1926-1

Masvila a M. Espinal

Barcelona - 7- Octbre - 1926 

Car amic Espinal;

No vos queixaréu pas; com aquell qui diu arrivar i moldre. Arrivo i totseguit vos escric. ¡Ditxós de vos, que continueu á Tossa, prop la mar, aquella mar que conec á fons i que tant estimo. 

Que, com van els cuadros? , sense esperit de pretenciós, crec que'm trobareu á faltar. Aquelles converses, aquell continuo mirar les pintures, alternant amb Bach o Beethoven, aquell vibrar á duo devant la maravella sempre renovada de la natura ¿m'equivoco?

Per ma part vos diré que aquesta lletra que estic fent are, en el primer paper que he trovat, es prova evident que la vostra amistat ha plantat dins de mi arrels. 

Vor escric en el taller devant el cuadro de Giberola que he fet á Tossa 

La pintura es una bojeria. Lo que he portat aquest any, aixafa completament lo fet anteriorment. El retrat de la Nuñez enmarcat, i el de la Nuri, marcan evidentment un salt gros, aixís ho ha reconegut Junceda que vingué ahir i quedá l'home tot entusiasmat. 

El vostre cap m'está are mirant, i també al costat d'altres retrats que tinc, sembla un renéc, de contundent que es.* 

Alabat sia Deu que fa que la vida siga una continuada ascenció. Que aquesta no es converteixi en devallada es lo que cal desitjar. Cal pero, esser humil: no fos cas que'l mal esperit vingues á enbullar la troca - mar endins sempre que deya Maragall

Y a proposit de Maragall, ahir vareig anar a can Parés. Me digueren que vos han tornat á escriurer. Tenen poques obres, pero quedará be.

D'en Carles un paisatje mes fet á correcuita que mai, tant es aixís que el noi Maragall me digué que potser no l'exposaria. Devant de certes produccions caldrá fer el crit de "Un xic mes de respecte devant el natural"

L'Apa hi te un bodegó de uns llibres, ahont hi ha un tros admirable. Casi, casi pero, sembla fet amb bisturi.

D'en Sunyer una figura forsa bonica, llástima que aguanta una criatura de cartró. Ademés à lo de Sunyer no hi circula la vida. ¿No Trovéu? 

Ja veurem el conjunt com quedará. 

Que vos provi forsa la tarda de Tossa, que el paisatje del codolá i dels cars, segueixi amb empenta, i que l'altre, el llarc, s'acabi seguint en l'ambient de cap al tart, d'aquella hora divina que tot parla a l'ánima.

La vostra Adelaida ya deu estar bona. Feuli molts petons de part de ma canalleta. Nosaltres al arrivar tingué que ficarse al llit la Nuri... pero ahir ja havia passat tot. Els demés tots campantes.

A la vostra esposa i germana els nostres recorts, un petó a la petita i vos rebeu un abraç de vostre fermat amic

F. Masriera

Ens deixarem á casa vostra el cançoner de Schubert. Güardéulo i ja me'l tornaréu. 

c/c Diputació - 329 - 2n 


Frederic Masriera Vila (Barcelona 1890 - París 1943) fou un pintor i dibuixant. Fill del pintor i argenter Frederic Masriera Manovens, es va formar a la Llotja de Barcelona i va ser deixeble del pintor Nicolau Raurich. Va adoptar el nom artístic de Masvila.

* Reproduïm el retrat d’Espinal al qual el seu autor fa esment.

noms citats:

Carles, Domènec

Elias (Apa), Feliu

Junceda, Joan

Maragall, Joan A.

Sunyer, Joaquim

________________

altres referències:

Bach

Beethoven

Maragall, Joan

Sala Parés

Schubert

Tossa

carta ref.colom-1926-1
Colom, Joan
La Bisbal
15/10/1926
(data estimada)
colom-1926-1

Joan Colom a M. Espinal

Amic Espinal

Sé que vareu esser aqui a La Bisbal cuan jo n'era absent. Aprofitant el mal temps vaig anar a Barcelona aont tenia quelcom a fer.

Sento molt no habervos vist i passar unas hores xarran ab vostre companyia.

Travalleu força? No sé qui va dirme que el cuadro gros de mar l'heu abandonat a causa de les males condicions que estaven per a travallar. Es llástima puig era quelcom molt ben començat i prometia força. 

Jo sempre prefereixo travallar ab bons condicions de llum i fer quelcom de banal á un tema bonic pero anguniós de fer. Sé tota la lluita que s'esmerça i el poc resultat que s'en treu. Els reflexos son enemics terribles.

He vist el Saló de Tardor. En general molt fluig, com solen esser aquesta mena d'exposicions.

Els vostres pressecs son deliciosos[,] es sens dubte el millor troç de pintura de l'Exposicio. Es sensible i de molta calitat. 

En Duran Camps ha fet un mitg nu de suro. Ell que sempre parla de les cualitats! Pero senyor com diable hi ha gent que usa les mateixes paraules que un hom i fan certes coses! En Dalí,* fa jocs malabars, imitant'ho tot des dels primitius italians a n'en Picasso. Sort que es jove i pot perdre temps encare. Es llastima pero, perque crec que té condicions. L'Apa, una natura morta, un vas negre i llibres, sobre fondo de tapissaria segle XVIII. Es alló de esgotar el tema. Diable i com es apurat tot aixo. Potser no hi ha menester de tant. En fi es interesant. En Mir un cosa de Vilanova, barques, gent a la platja. Dolent, de serie, vulgarissim. En Sunyer, un retrat de senyora ab un nen a la falda. Quina miseria fisiologica! Sembla una acuarela, prim, molt color de rosa, blauets, tot plegat fa angunia i es d'alló mes gratuit. En Benet a trobat uns tons mes atmosferics en un abre gros sobre el cel. Tons mes envolcallats d'aire, pero es llastima que es fatigui tan aviat i no lluiti, per aquest cami no farà gaire cosa que s'ho valgui. En Mercader, joier, aquellas cosas sordes i sensa color, mastegades, feixugues i horribles a veurer, per el meu gust. Sembla que'm rasquin el cap ab un vidre. No puc soportar'ho. En Lluis entossudit ab la nota que va trobar l'any passat i sembla que fassi tots els esforços pera no sortirsen. D'en Carles dos coses francament dolentes. Imita ara els paisatges romantics,.. d'anticuari, pero sensa l'esperit de l'epoca ni la gracia. Dos cuadrets bufons de l'Ivo. Un Vayreda tot vent, força bonic i es tot lo que recordo. Ah si, una masia de Tossa sensa cap importancia. M'agrada molt mes fent figura. Com que no vaig tenir el gust de veuros i parlar, ho faig per carta. Veniu un dia que no sia gaire aprofitable. Vos ho agrairé molt. Vos estreny la má vostre amic

J. Colom


Joan Colom i Agustí (Arenys de Mar, 1879 - 1969) fou un pintor que va partir de l'impressionisme i evolucionà cap al realisme per finalitzar realitzant pintures de paisatge. També fou gravador i dibuixant. Va col·laborar en el setmanari Papitu amb el pseudònim de Picarol.

* Salvador Dalí i Domènech (Figueres, 1904 - 1989) fou un pintor i escriptor que esdevingué un dels màxims exponents del moviment surrealista.

noms citats:

Benet, Rafael

Carles, Domènec

Dalí, Salvador

Durancamps, Rafael

Elias (Apa), Feliu

Mercader, Ramon

Mir, Joaquim

Pascual, Ivo

Picasso, Pablo

Sunyer, Joaquim

Vayreda, Francesc

________________

altres referències:

Saló de tardor

carta ref.cabot-1927-6
Cabot, Just
07/11/1927 cabot-1927-6

Just Cabot a M. Espinal

7. XI. 27 

Sr. Marian A. Espinal 

Conseller artístic d'algun milionari*

Amic Espinal 

L'amic Quim Borralleres, com ja raps, entreté el seu desvagament perpetu fent d'intermediari, conciliador, xerrant, organitzant sopars, i altres activitats per l'estil. Com també deus saber, ve a ser com una mena de cònsol de Prats de Llussanès a Barcelona. En funcions, doncs, del seu càrrec, una família de Prats li ha encarregat de trobar comprador per a una peça de roba, en perfecte estat de conservació, de tul teixit mecànicament però amb brodats a mà. No sé quin antiquari ja en dona (...) o 70 duros, però el Quim, vetllant pels interessos dels seus representats, creu que un particular podrà dar-li'n més, ensems que aquest estalviarà si ho compra sense intervenció d'antiquari. No he vist la peça ni sé ben bé de què es tracta, mes recordant que a Blanes et miraves tant aquelles estovalles d'altar, he pensat si t'interessarà per tu o per algun representat teu, l'ocasió present. Si un dia véns a Barcelona, passa per l'Ateneu a l'hora que el Borralleres hi és. Té la roba guardada en el seu calaix de l'Ateneu i la podràs veure. Si no t'interessa, sense veure-la i tot, m'ho dius o l'hi dius. 

Em penso que deus rebre La Nau, i fins i tot els números endarrerits, i deus haver vist una anècdota sobre en Dalí, que va provocar una carta del Montanyà,** i aquest vespre en surt una d'en Dalí mateix, un seguit de poca-soltes de l'Esclasans contestant la carta d'en Montanyà, i l'anunci que no publiquen la d'en Gasch perquè és escrita en to incorrecte. El "gran critico catalàn" l'envià en forma de "lector diu..." per a La Publi, però en Rovira s'ha oposat a deixar-la sortir ja que és assumpte de La Nau, i a més a més parla d' "un tal Sr. Gols", d'incompetència, mala fe, "aquest Sr. Gols", etc. Res, estil Gasch pur. Anuncià que el número vinent de L'amic d'en Dalí, vull dir de les Arts, parlarà extensament d'aquesta qüestió. L'Apa ha dit a en Gols que no se'n parli més, que això és el que volen els Gasch i els Gasquets, fer soroll perquè la gent s'adoni d'ells. En Gols té ganes de replicar a en Gasch molt picant. L'hi ajudaré, d'amagat, perquè el meu nom ni cap al·lusió no han sortit encara. Ni ganes, perquè vaig criant més mala bava cada dia, però l'expel·leixo xerrant més que escrivint. 

Al número d'aquest mes de L. N. R. [La Nova Revista] hi aniran, per mica que hi càpiguen, dos dibuixos teus. ¿Et faria gràcia, si la pàgina s'hi presta, que anessin sota una crítica del Saló de Tardor que ha escrit el C. Fagès de Climent,*** que cada dia és més ase? Ja la llegiràs i em diràs tot el mal que te'n sembla. Si no fos que en Junoy no sap a qui encarregar-la, i jo no vull fer-la perquè ja tinc prou feina a la mateixa revista i no faria res més que repetir les poques coses que dic a La Nau.

Res, t'hauré de venir a veure qualsevol diumenge per xafardejar llarga estona, sinó que tinc molta feina durant aquest mes perquè els de casa han decidit de canviar de pis, ja que en el que fins ara hem viscut només hi érem interinament, una interinitat de 15 anys només!

És molt tard i em sembla que no tinc res més per dir-te, sinó que vegis el Borralleres (o em diguis a mi) si allò t'interessa o no i donar records a la teva senyora, a les nanes, etc.

Teu afm. - 

Just Cabot


* Francisco Salvans

** Lluís Montanyà i Angelet (Barcelona, 1903 - Ginebra, 1985) fou un escriptor i periodista. Treballà com a redactor de L'Amic de les Arts i el 1928 va signar amb Salvador Dalí i Sebastià Gasch el Manifest Groc.

*** Carles Fages de Climent (Figueres, 1902 - 1968) fou un escriptor, poeta i crític d'art i literari.

noms citats:

Borralleras, Quim

Dalí, Salvador

Elias (Apa), Feliu

Esclasans, Agustí

Fagès de Climent, Carles

Gasch, Sebastià

Junoy, Josep Mª

Montanyà, Lluis

Rovira i Virgili, Antoni

________________

altres referències:

L'Amic de les Arts

La Nau

La Nova Revista

La Publicitat

 

carta ref.espinal-1929-2
Espinal, Marian
Barcelona
28/11/1929
espinal-1929-2

M. Espinal a Maria Vancells

Barcelona 28 Novembre 1929

Estimada Maria, acabo de rebrer le teva lletra. Molt bé que baixi la febre (en Rofes* diu que això sol ja es un èxit) pro llàstima que no passis millors nits. No t'enpotinguis perxò. Jo estic molt enfeinat, ara arribo de Terrassa i el Dau Rosa** es va acabant. N'hi ha per un mes i prou. Les nenes van bé i ľAdelaida ja no té l'ull vermell. T'envien molts petons. Vaig a sopar desseguit perquè avui hi ha sessió Mirador*** i l'Elies m'ha comprat entrada. Es la primera nit que surto d'ença que ets fòra. No'm llevaré tard demà, no tinguis por. Escriu. Jo en la pròxima ja t'explicaré altres coses. 

T'abraça fort

M. Espinal 


* El Doctor Rofes era el metge de la família i veí de Cerdanyola.

Biografia de Cosme Rofes

Retrat del Fill de Cosme Rofes, per Espinal

____________________

** El 1925 Francisco Salvans (cosí de la mare d'Espinal i un dels empresaris més importants de Terrassa) va encarregar al pintor el disseny i la decoració d'una casa d'estiueig que s'havia de bastir en un solar situat a les terres de la masia La Barata, a Matadepera. Durant els cinc anys següents Marian Espinal exercí d'arquitecte, projectant una vil·la d'estil italianitzant; però també d'artista, pintant un fris decoratiu per al saló i diferents quadres; i d'assessor personal de Salvans quant a la tria dels mobles i les obres d'art que posarien el colofó al projecte. La casa, a la qual Espinal es refereix en aquesta i altres cartes com el "Dau-Rosa", fou acabada el 1930, probablement durant la primavera.

El 1936 la propietat fou confiscada per la Generalitat a fi de protegir el patrimoni artístic que es conservava a l'interior, poc després que Francisco Salvans, el seu fill Joan i altres industrials terrassencs fossin “passejats” per un escamot capitanejat per Pedro Alcocer (Pedro el Cruel). Durant els fets de La Barata Espinal es trobava passant l'estiu amb la seva muller i les seves filles en una casa annexa a la Torre Salvans. En ser avisat de la mort dels Salvans i advertit que no trigarien a venir a detenir-lo, Espinal es va amagar al bosc durant dos dies fins que va poder tornar a Terrassa per camins poc transitats, on va trobar refugi a casa del seu sogre, Francesc Vancells, i poc després a Barcelona, on va romandre amagat al domicili d'una coneguda de la família durant uns quants mesos.

El febrer del 1938, després del trasllat de les Corts Espanyoles a Barcelona, la Torre Salvans fou convertida en la residència de Manuel Azaña i la seva esposa, els quals visqueren a la casa juntament amb una part del seu equip i de la seva guàrdia personal fins al gener del 1939.

(Francisco Salvans: Real Academia de la Història)

(La Torre Salvans: trailsantllorenc.blogspot.com)

(Els fets de La Barata: raco.cat)

(Azaña/Torre Salvans: el puntavui)

 

Vista de la Torre Salvans.

*** Mirador era un setmanari polític, artístic i literari fundat per Amadeu Hurtado aquell mateix any. Entre molts altres hi van col·laborar, de manera regular o especial, Andreu Avel·lí Artís, Joan Cortès, Jaume Passarell, Carles Sentís, Feliu Elias, Joan Teixidor, Martí de Riquer, Rossend Llates, Sebastià Gasch o Tristan Tzara.

noms citats:

Elias (Apa), Feliu

Rofes, Cosme

________________

altres referències:

Mirador

Torre salvans

carta ref.espinal-1930-5
Espinal, Marian
Barcelona
02/03/1930
espinal-1930-5

M. Espinal a Maria Vancells

Diumenge 2 Març 1930 

Estimada Maria: Suposo que hauràs rebut la meva en la que et comunico que ja he llogat la casa de Font-Romeu i que a fi de més deixo el pis del Passeig de Gracia. Ço que no et vaig dir, em sembla, es que la Quima de "mutu-propi" s'ha buscat una casa (per no convenir-li venir a F. R. degut als seus fills) i està a la nostra disposició fins a fi de mes i prou. Tot ha anat de primera i ens hem estalviat el despatxar-la. 

Per allà el 20 penso treurer les nenes i el servei (la Quima ja podrà anar a a la seva nova casa) del pis, per tal que jo pugui desmantelar el pis a la meva comoditat. Unes coses aniran a Serdanyola i d'altres al pis de la Diagonal. Les nenes, menys l'Abundieta, les portaria a casa teva a Terrassa, a condició de liquidar avans lo de la primera estada. Escriuels-ho.

També pots participar al Dr. Cappelle la nostra determinació. Més val que ho sàpiga per tu que no pas per altres. Recomana a la Sra. Colomé que faci el favor de donar pressa als Puig a fi de que poguessim disposar de la casa d'aquí un mes o a tot estirar d'aquí un mes i mig. 

Avui dia de Carnestoltes ha plogut intensament tot el dia, lo qual ha fet que es suspengués la rúa i les mossetes s'han quedat amb el desengany conseqüent. Sort que a la tarda han vingut els Elias amb dugues nenes i no vuguis saber les tamborelles i xerinola que han fet. Es diu si diumenge que ve es farà lo que no s'ha pogut fer avui. Allavors despuntaran de valent.

Et suposo millor i amb més gana. No et retrassis.

Espero que m'hi dius de tot aixo i mentrestant

t'abrassa

Mariàn Antòn

noms citats:

Elias (Apa), Feliu

carta ref.espinal-1930-7
Espinal, Marian
Barcelona
26/03/1930
espinal-1930-7

M. Espinal a Maria Vancells

Estimada Maria,

ahir dimars varem portar l'Adelaida i la Núria a casa els teus pares. l'Abundieta avui ja dorm a la Diagonal. Jo estic rebentadissim: porto un dia de molt tragi per tal de preparar totes les coses que del pis han d'anar a càl Badrines, com es el cas del menjador (vull restaurar-lo i vendrel), a la Diagonal, a cal Elies el piano (perquè no sabia on guardar-lo ), a càn Lòpez, les vitrines (buides, perquè la Sra n'està enamorada i diu que l'any que ve en vol unes d'iguals i com que jo no li venc les nostres les hi he prestat per a fins que les necessitem). També cal preparar lo que haguim de dur aqui a Font-Romeu. Demà acabarèm de portar coses a casa la mare i el menjador i el piano, aniran on ja t'he dit. Demà passat divendres portarem tot el restant a Serdanyola i entre el dissapte i el diumenge netejarán el pis i jo posaré en ordre a Serdanyola les coses que n'hagin besoin.

Ahir en arribant de Terrassa, vareig veure l'Emili i la Rosa arribats feia poc de Font-Romeu. Per ells sé que tens moltes ganes de veurens i que vas tirant com pots. Lo que no'm diuent ni ells ni el J. Mª, al qual he visitat aquesta tarda, es si tens o no enfermera de nits; jo vindré dimars o dimeces car dilluns ja sabs que tinc consell.

Les fotos de le nenes les he esguerrat totes. La màquina es molt bona pro cal coneixerla. Les poses les faig força bé, pro les instantàneas m'han fallat, com pots jutjar per les mostres. ¿J'has llegit aquell llibre? ¿Ja et van parlar de la Sta enfermera que't portarem? 

Bona nit maca. Et fa forces petons el teu

Mariàn Antòn 

PS/ Demà postser t'envii més fotos, si no estic tant cansat

noms citats:

Badrinas, Antoni

Elias (Apa), Feliu