MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI (1915 -1965)

#cartes en les quals Blai Net és citat.

data referència transcripció referències
carta ref.costa-1918-1
Costa, Francesc
Barcelona
02/06/1918
(data estimada)
costa-1918-1

Francesc Costa a M. Espinal

Diumenge 2 

Amic Espinal

Tinc moltes ganes de veuros. Divendres tocarem a Olot. En Net i jo hem acordat que heu de venir. Sortirem el dijous. Allà veurem els amics Pascual, Mallol, Vayreda. Envieu-me un mot, digueu-me que veniu. Si no veniu us tocarà el rebre. Records als vostres

Vostre amic

F. Costa


Francesc Costa (Barcelona, 1891 - 1959) fou un concertista de violí i professor de l’Escola Municipal de Música de Barcelona.

noms citats:

Net, Blai

Mallol, Ignasi

Vayreda, Francesc

carta ref.gol-1919-1
Gol, Josep Maria
01/01/1919
(data estimada)
gol-1919-1

Josep Mª Gol a M. Espinal

Molt estimat amic:

No puc deixar passar mes temps, saben[t] que estas a París, sens deixar d'escriuret algunes ratlles. Doncs va esser molta l'alegria que vareig tenir al saber que de debó hi erets; un dia vareig trobar al Canars de Camera lo teu Pare i germana i ne ho van contar que estabas a Paris, Doncs dec comunicarte ma afecció. Grand sort has tingut tu avans que jo de poder veure aquest pais, grant per nosaltres pintors.

Animat força al costat dels Cezan[ne], Monet (...) Aveure si prompte explota tots els teus pensaments i realitzas una gran obra.

Cuidado amb aquelles nenes de faldilles curtes que fan caure l'anima.......

Espero tan aviat com arribis a Barcelona me donaras forces impressions dels nostres amics mestres.

Jo treballo molt. Faig grans plats de ceràmica, joies, marfils, pinto, faig tambe grand[s] plat[s] repujats de coure i llauto Are hi fet una creu penjoll de molt interes. Asaijos necesaris que tinc de fer per poder explotar ma força pictorica

L'altre dia hi va haver un concert al Orfeu del Blai Net va quedar molt be sobretot en el Sant Francesc anan per sobre les ones.*

L'altre dia vareig anar a Can Folc[h] i Torres i me vareig despedir d'ell. Don[cs] tenia que marcha[r] a Paris. A veure si el veus.

Amic Espinal res mes per avui, et saluda atentament el teu amic que t'estima molt

Gol


Josep Mª Gol (Barcelona, 1897 - 1980) fou un pintor, esmaltador de vidre i ceramista, deixeble de Francesc Galí i de Pau Gargallo a l'escola de Bells Oficis. L’any 1922 Espinal li va fer el retrat que reproduïm.

* Sant Francesc de Paula caminant sobre les aigües, segona de les dues Llegendes de Franz Liszt.

noms citats:

Folch i Torres, Joaquim

Net, Blai

carta ref.ala-1919-1
Alà, Joan B
Barcelona
04/10/1919
ala-1919-1

Joan B. Alà a M. Espinal

4 d'Octubre 1919

a l'amic en Marià A. Espinal

Amic Espinal, que aneu a París: De cor vos desitjo que la bréu estada vos siga plaenta com en Paradís; de l'Art i la Ciencia rebeu-ne besada. No volgueu tastar-ne lo crù de llur frèd, ni cap parisenca vos sembli poncella; pensèu amb els braços de la = Penya Nèt =, els de casa vostra… i els de la Font vella.

Joan B. Alà

noms citats:

Net, Blai

carta ref.espinal-1919-11
Espinal, Marian
Paris
31/10/1919
espinal-1919-11

M. Espinal a pares i germanes

París 31-10-1919

Estimats pares i gemanes:

Segurament dintre pocs dies vindrán a París tres amics meus pintors de Barcelona: en Ricart, en [Joan] Miró i en Santmartí. Avans els he dit que passessin per casa per si volieu res per a mi. Tingueu-me preparat: mitja dotzena mes de mocadors. Els pitets no els necessitaré puig quant el fred apreti me posare una camiseta de mig temps i a sobre un altre d'ivern. Com sigui que aqui a Paris la roba s'embruta horrorosament, en lloc de demananar-vos un parell de camises blanques prefereixo me'n feu fer un altre igual a aquelles dugues que me feren darrerament a can Vehils. Segurament encar tenen les mides. Es veritat que resultaren cares pro aqui Paris una camisa bona val 30 fr o mes. També me convé aquella bufanda petita de llana que hi ha per casa i aquells botins grisos. Un parell d'agulles de cosir i rodets blanc i negre de fil ben fort, puig me sembla que no'm tocará altre remei que cusir-me jo mateix la roba. Una pinta espessa i un'altre que no ho sigui. (...)

De tot aixó me feu dos paquets que resultin ben petits i quant passin a visitar-vos els aludits amics, els ho doneu. Podeu afegir-hi 1000 pts si voleu.

Com vos vareig dir gracies a les gestions dels Mrs Plumet, Mme C. Artaud Bravais, Dame de France, m'acullirá com a pensionari des del 15 del proxim mes. Dita senyora te un fill de la meva edad que me'l presentá. Esta encar movilitzat i partirá en breu per le colonies. Vareig donar-li 100 fr. per endevant per a que no dubtés de la meva paraula i me'n feu un rebut. ¿Vos sembla bé tot aixo? Sol hi ha un altre pensionari que es aquell Doctor [Guerin] amic dels Srs. Plumet. Me sembla hi estaré bé. L'adressa es 14 Rue le Sueur, XVI arr. entre l'Avinguda de la Grande Armée i l'Avinguda del Bosc a Bolonia.

Ahir vareig anar a un concert de la sala Gaveau. Tocaren Cesar Franck i Beethoven. Entre altres coses d'aquets autors donaren precisament la sonata que'm dedicaren com a despedida els amics Net i Toldrà.* Aclucant els ulls evocava aquel vespre gai. Demà en la mateixa sala donen altre concert dedicat als morts, tot Beethoven. Ja tinc l'entrada. 

He anat ja dugues vegades a la Comedie Francaise i un altre al Gimnàs. No perxó deixo d'anar cada dia al museu.

Ahir vareig rebrer lletra de l'Abundia. No passeu ansia encar que no vos ecrigui tant sovint com al principi. Sense tener coses importants per a dir-vos ¿perque fer-ho? 

El Sr Plumet me digue que en cas de que algun amic del papà vingues a Paris dintre pocs dies que m'ho escriviu puig té una escopeta (plegada i envalada) detinguda a casa un seu amic de Cervere, que al passar per dit poble podria recollir-la i portarme-la i jo li entregaria.

¿Com estan els mobles que fa aquell evanista? S'hi ha de passar cada dia i controlar la feina que hi fa. 

Espero que quant el papá haurá acabat les mostres s'arribará per aqui dalt. 

Suposo que la mamá no's permet el luxe d'estar malalta, sols li concedeixo al luxe de gastar auto electric.**

Recorts per a les virtuds, Clotilde i Margarita.

Vosaltres rebeu fort abraç de 

vostre 

Marian


* Eduard Toldrà i Soler (Vilanova i la Geltrú, 1895 - Barcelona, 1962) fou un violinista, eminent compositor i director d'orquestra. Acompanyat per Blai Net, Toldrà també va tocar el violí durant el convit de noces de Marian Espinal i Maria Vancells, que va tenir lloc el maig de 1923 al jardí de la casa que els pares del pintor tenien a Cerdanyola.

** Atès que a la mare d'Espinal li resultava irritant viatjar en cotxes amb motor d'explosió a causa del soroll que feien, el seu marit va trobar la solució adquirint un automòbil elèctric. Desconeixem la marca i el model, però en tot cas no seria impossible que el vehicle fos un Milburn Electric de 1918 com el que reproduïm.

noms citats:

Miró, Joan

Net, Blai

Ricart, EC

Santmartí, Pere

Toldrà, Eduard

________________

altres referències:

Franck, Cesar

Beethoven

carta ref.espinal-1919-12
Espinal, Marian
Paris
06/11/1919
espinal-1919-12

M. Espinal a pares i germanes

Paris 6-11-1919 

Estimats pares i germanes: 

He rebut lletra de l'Abundia i una postal del papà. Celebro que tots estigueu bé i que la mamà vagi millor.

 Ja vareig legir el discurs d'en Cambo. Fixeuvos que tot lo que jo vos deia sobre sindicalisme i que vos semblavan incongruencies no son sinó realitats a resoldre segons el grand "leader". Segueixo estant al tanto del "lockout". Els diaris de Barcelona no'ns arriven i hem de comprar els de Madrid.

Estigueu a l'aguait de la Publicidad puig el meu amic Duran i Tortajada hi envia des de Paris, croniques molt interesants que retraten la vida actual d'aquesta Babilonia. 

En cas de que els meus amic s'oferissin per a portar-me lo que en la passada lletra vos demanava porteu-los els paquets a domicili. No consentiun que ells mateixos s'ho emportin.

El papà diu en la seva postal que quan necessiti res que avisi amb temps, doncs aqui va un estat de contes:

ingressos

1000 fr que me doná al marxar

_____________

dispendis

CONTO:

Viatge 200 fr:

—billet

—menjar

—cotxe

—mosso

—propina

55 fr

—cambra a dormir 5 dies i amb propina

22 fr:

—paraigua

380 fr

—Hôtel Peyris octubre

—Blanchiseuse

—vi propines etc

100 fr

—Entregat a comte Pensió nova

 

NO CONTO:

—locomoció

—Postals

—segells

—guants

—pluma estílo

—pinzells i teles

—revistes

—diari

—quina

—raspalls sabates

—llustre         "

—teatres

—concerts

—entrades expos.

—taxis

—llibres de pintura

—catalegs museus

—comunicacions

—retrats per la prefectura

___________________

Tot això m'ho pago amb les 1000 pts meves que al canvi me donaren 1600 o no se quants francs.

Lo quem costará del 1 al 15 a l'hotel Peyris amb blanchiseuse i el 25% de propina

295 fr

Dispendi total 1052 fr

(com vos vareig dir des del 16 viuré a la nova pensió de Mme. A. Bravais. 14 Rue Le Sueur al preu de 500 fr sense la blanchisseuse ni propines o gastos especials) 

Quant m'envieu quartos, feu-ho amb pessetes al mens me guanyaré el canvi. Me sembla que amb 500 per mes fora una cosa enraonada. 

D'aqui uns dies anirem a Verdun amb l'amic Duran i T. i altre aderits. Dos dies d'excursio. Jo vos ho escriuré. 

Vareig rebrer lletra d'en Blai Net i de l'arquitecte [Puig Gairalt].* També del Sr. Fco Salvans i M Nualart. 

Diumenge i dilluns va nevar. Era molt bonic. En canvi dimars va fer un sol que encantava i vareig aprofitar-ho per a passejar pels jardins. Ahir i avui no ha fet gaire fred. Com veieu el clima es molt desigual. 

Aqui vos incloc un dibuix de la meva cambra actual.

 

 

Estic buscant una academia on anar a dibuixar un parell d'hores cada dia.

Me trobo amb grand dificultat per a pronunciar bé el francés o més ben dit el parisienc. Es molt difícil. 

Avui he rebut a la prefectura de Policia la carta d'identitat mitjasant la qual puc restar tranquil per França. 

Segueixo trovant-me molt bé, si aixó continua arribaré a esser qualque cosa. 

Visito tambe el Gobelins i quant estigui instalat definitivament fare forçes progectes de tapiços i alfombres que mes endevant a Catalunya prodré excutar.

Fa pocs dies s'obri el Saló de Tardor al Grand Palais. Hi ha els artistes moderns de més renomenada. Tots els dies hi vaig. L'entrada es pagant. Vos desitjo força salut i que el "lock-out" no sigui res. Rebeu l'abraç de vostre 

Marian

noms citats:

Duran i Tortajada, Miquel

Net, Blai

Nualart, N.

Salvans, Francisco

 

________________

altres referències:

Cambó, Francesc

Lock-out

La Publicidad

Saló de Tardor

carta ref.ala-1919-2
Alà, Joan B
Barcelona
15/12/1919
ala-1919-2

Joan B. Alà a M. Espinal

15 de desembre de 1919

Sr. En Marian A. Espinal

Paris 14, rue Lesueur =XVI e=

Preuat amic:

He rebut una tarja vostra i ara darrerament la vostra adressa amb quatre lletres. No es que'm queixi, sino que en veritat vos suposo molt enfeinat. Jo no visq a Paris i m'hi trob! A can Net hi he anat comptades vegades. Primerament perquè al Tívoli hi havia =Pelleas i Melisande= i =Marouf= i ara perquè al Liceu fan una =Lluisa*= en francès molt caia i per avui encare no n'he deixat cap. Prop d'una setmana ha estat venint diariament a casa l'amic Marián Andreu**. Hem fet una placa transparent que ha quedat forsa bé. Probablement la veureu en una exposició que pensa fer a París la propera Primavera. Hem parlat sovint de vos i 'm va contar que vos va trobar un dia que teniau molt fred. Entre l'entussiasme que'n parla l'Andreu, la seductora intervenció de la =Lluisa= i el vostre viure-hi de bò de bò, cregueu que si no fos perqué ja comenso a tenir anys i 'm sento del pes del fang que porto a les ales, amb un cop de cap me'n hi vindria, i d'aquesta manera ja no'm fariau mes dentetes.

El dia que pugui faré una visita a la vostra familia per a que'm parlin forsa de vos.

Amb les salutacions de ma esposa rebeu-hi les de vostre amic dilecte i fervent admirador que vos enveja,

Joan B. Alà


* Luisa Miller, de G. Verdi

** Marià Andreu i Estany (Mataró, 1888 - Biarritz, 1976) fou un pintor, dibuixant, gravador, escultor, esmaltador, decorador i escenògraf.

noms citats:

Andreu, Marian

Net, Blai

________________

altres referències:

Debussy

Henri Rabaud

Verdi

carta ref.espinal-1920-13
Espinal, Marian
Paris
14/02/1920
espinal-1920-13

M. Espinal a pares i germanes

Paris 14 Febrer 1920 

Estimats pares i germanes: 

Ahir vaig rebrer lletra de l'Abundia i veig que aneu seguint bé. 

Jo també continuu bé pro com sigui que darrerament se m'han acentuat aquelles taques o volves que al mirar obgectes clars em surten de l'ull esquerra, vaig explicar-ho l'altre día a taula i el doctor me digué que calía cuidar-ho aixó perque'm podría portar no bones consequencies.

Avui la Madame m'ha instigat a que anés a casa el doctor a pendre una consultació i vet aqui que hi soc anat i m'ha examinat els ulls i sobre tot en l'ull esquerra m'ha trovat petits globuls de sang a la nineta. Tot aixó ha dit que era degut a que he passat periodes de grand fluixetat i que mentres tot el meu cos ha guanyant de nou força, els ulls es queden a on estaven, vull dir que no participen del renfortiment general. Li he explicat lo molt que'm convindria curarme'n doncs que aixó em priva de trevallar i sobretot de dibuixar sobre paper blanc. Diu que'm curaré pro que no cal exigir-me massa trevall i que a lo que anirà es a reforçar-me i a curar-me la despepcia al mateix temps que'm medicarà pels ulls. Ja es un doctor que hi tinc tota la confiança i aixo de menjar plegats hi farà molt ja que'm vigilarà l'alimentació.

Tots els meus desitjos son de tornar a casa més bo del que no estaba a fi de (tenin bon taller) poguer trevallar més seguidament i en fi pel goig de disfrutar de la vida, amén d'estar més contents tots plegats. 

Espero an en Ricart, que es un bon amic. A veurer si a l'ultim s'ha dicidit a venir a Paris. No se que li podrieu donar perque m'ho portés… no'm  falta res... 

En Net es diverteix amb mi. Cada dia vaig al Quai d'Orsay i mai arriba el interfecte que m'anuncia i em prega que l'anés a rebrer en ses darreres lletres.

No fa massa fred. Com el de Barcelona. 

Demés aixó meu no vos alarmi ja que fa potser ja cinc o sis anys que ho arrosego i si no tot part penso deixar-ho a Paris. 

El doctor diu que coneix mol bé aquesta cosa i que'n va fer diferents estudis.

Quant vindrà el papà?  Espero vindrà amb l'Abundia i aixis podrem anar a Londres 

Entre tant vos abraça vostre

Marian

noms citats:

Net, Blai

Ricart, EC

carta ref.espinal-1920-22
Espinal, Marian
Paris
29/03/1920
espinal-1920-22

M. Espinal a pares i germanes

Paris 29 març 1920

Estimats pares i germanes: 

Fa dies no se res de vosaltres i ho atribuieixo a la vaga dels ferrocarrils. Suposo que esteu ben bons com jo, aixís ho desitjo. 

Ahir vaig anar a Chantilly i es cosa maravellosa els jardins de Le Nôtre; el castell i el paisatge amb tanta aigua ho acaben d'ajudar. En fi es excels. Quan el papà i l'Abundia vinguin si tenim temps hi anirem. Es a 48 K de Paris. 

Acabo d'estropellar aquell trajo de color xocolata. Tot l'ivern que'l duc. L'altre que'm vaig fer, com que no ha fet molt fret sols l'he potat de quand en quand. Aixis es que vos agrairía diguessiu el sastre que me'n fes un de mig temps amb les mateixes mides que'm prengué per al d'hivern (l'article que el trii el papà i que no's rebregui.) Altrament aixís que arribaría a Barna em trovaría que m'hauria de posar d'istiu desseguida. 

Els Srs Plumet m'han dit si'els fería res an el papà i l'Abundia portar un paquet que la mare de Mme Plumet que viu a Barna te intenció d'envials-hi. Els hi he dit que al contrari d'enredar-vos el poguer-los-hi fer aquet servei en serien ben contents. Hem quedat que aquet paquet escriuràn que vos l'enviin a domicili. 

Aquets darrers dies només faig que anar als museus. No tinc temps de pintar pro m'estic assimilant l'obra dels mestres saturant-me'n en esperit i nodrint-me'n quasi amb golafrería. 

Digueu an en Nèt que la orquestra millor del món es la del Conservatoire. Aixis ho vàrem convenir amb en Gibert. A part de qualque quadro, es lo que m'ha emocionat més de París.

Esperant rebrer noves vostres

vos abraça

Vostre fill i germà

Marián-Antòn

noms citats:

Gibert, Joan

Net, Blai

carta ref.espinal-1921-27
Espinal, Marian
Paris
16/05/1921
espinal-1921-27

M. Espinal a Maria Vancells

Paris 16 maig 1921 

Estimadissima María, 

Fa al meins cinc o sis setmanes que vaig escriuret corresponent a la darrera lletra teva, que per cert la troví extraordinaria, com cap me'n havies escrit. ¿Que té la meva lletra doncs que no hagi merescut encar els honors de la resposta? Aquesta pregunta me la faig fa un grapat de dies i de nits. Pertant crec que es de les mes sentides que mai t'hagi escrit... Perxó que no ho compreng. ¿Es degut a aquella Sta mandreta que ens doblega a tots de tant en tant? Si fos aixó només ja et perdono, vaja. 

Fa molts dies que vull escriuret pro no ho he fet perque et toca a tu i si ara ho faig es per suposar que deu passar quelcom de gros i que no se endevinar. ¿Es que de cop has deixat d'estimarme? ¡Aixo si que fóra Gros amb majuscula!... No ho crec. Varem quedar que si mai arrivaba aquet cas ens avisariem. Ets tu qui m'ho vares dir, tu un dia ¿t'en recordes? No no no i no! Aixo no pot ser ni serà! Girem full. Potser... ¿no estás bona? Això em sembla ho sabria per en Net o algu altre... Mentrestant jo an aqui fent suposicions i més suposicions i patint patint i patint. Si no fos que soc a París ja m'hauria tirat al Sena. 

I ara acabo aquestes ratlles diguente que deixo de dirte lo que faig en aquet be de Deu de Ciutat Unica, si anire a Londres o no, l'estat militar meu, quand tornaré a Catalunya etc etc etc.. fins que rebi una lletra teva de deu planes al meins. Entesos 

Malgrat tot encar es ben teu en 

M-a E a*


* Les inicials de la signatura corresponen a Marian Anton Espinal Armengol

noms citats:

Net, Blai