MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI (1915 -1965)

#cartes en les quals Badrinas és citat.

Nota biogràfica de Badrinas, Antoni

data referència transcripció referències
carta ref.espinal-1919-18
Espinal, Marian
Paris
29/11/1919
espinal-1919-18

M. Espinal a pares i germanes

Paris 29-11-1919 

Estimats pares i germanes i avia: 

Acabo de rebre vostre letra del 27. Aixis m'agranden que siguin llargues i pretencioses. Jo també en aquesta vos diré coses que vos interesaràn. 

Demés, a la casa que m'estic com a pensionari no hi puc estar millor. Heu de pensar que només som Mme Bravais, el seu fill Màxim (sols ve alguns àpets a menjar, quant se pot escapar del quarter, puig ja vos vareig dir que encar està en servei militar), el doctor i jo. Mme Bravais es vidua, se li mori el marit poc avans de començar la guerra, era pastor protestant. Mme Bravais, doncs, es protestanta. Pro com que la seva religió no excomunica a dingú encar que's tinguin altres creences fora o ademes de la Biblia, ella creu en la metempsicosis i amb la teosofia. De manera que si sapiguessin parlar frances ja vos entendrieu.* Dit aixo suposo estareu completament tranquils puig que veureu que no corre cap perill (encar que ja'ls ha corregut tots) el meu esperit, en companyia de aitals persones. El Dr. [Guerin] se veu que també es de la crosta protestanta pro es metge, i segons diuen bon metge. També, doncs, podeu estar tranquils tocant el meu cos. 

Fa pocs dies vareig rebre una lletra força extensa i afectuosa d'en Pau Gali. Me diu que s'ha establert novament, que té casa a Barcelona i a New York, i m'anuncia un proxim viatge a Londres passant per Paris on vindrà a visitarme. Aquell amic meu, alt, guapo i simpàtic que també té ganes de venir a París es: en Pere Santmartí, pintor. 

Espero amb ansia el dia que m'escriureu que la mamà está completament guarida. Jo no torno a casa que no sigui amb aquesta condició. No per tornarla a fer posar malalta, eh, aqui a Paris he canviat com una camisa, jo mateix no'm conec. Trobo que lo més bo del mon es trevallar, treballar força, no pel goig mateix de conquerir un nom o diners, sino pel goig mateix del treball: crear per crear. 

Sentiria molt no poguessim fer les obres a Serdanyola, pro si aixis fos ho aprofitaria per a quedarme més temps per aqui dalt, (lo que no sentiría). 

Lo que mes me raca de fer es la meva correspondencia; m'ocupa dugues hores cada dia. Aixis que hagi fet dugues o tres lletres de compromis que haig de fer (an en Fco Salvans, sobretot) penso no escriure més a no ser de molt compromís. A vosaltres sols vos escriuré un cop per setmana i llarc. Val més aixi. 

Avui ha fet un dia de sol esplèndit. Feia bo de veurer París, amb tot i que jo amo força la boirina gris-plata.

He saludat a Mme Bravais en el vostre nom i m'ha dit també vos donés els seus records. Fa dos dies que vaig a casa Mrs. Plumet trovant-los a fora a tots dos dies. 

Vareig escriure an en Badrinas que digués an en Fornells m'envies l'import del quadro que va comprarme puig que volia esmersar-los amb llibres de pintuna quins em convenen i son mol cars. Un sol d'ells val 300 o 400 franc. 

Vareig pagar la pensió a Mme i vareig donar-li perque me'ls guardes 1.500 fr. Me feu dos rebuts.

Ja fa un'hora que vos escric. Adeu i rebeu forta abraçada de vostre 

Marian

Abundia: espero amb ansia la nova extraordinaria que'm donaràs amb proves de la teva proxima, pro veies que per retratar-lo no'm facis malbé la màquina. 

¿Que fa la nena? 

Encar no he rebut noves ni de la Paquita ni de la Rosa.


* La mare del pintor era una fervent practicant de l’espiritisme.

noms citats:

Badrinas, Antoni

Galí, Pau

Salvans, Francisco

Santmartí, Pere

carta ref.malvehy-1925-1
Malvehy, Augusto
Paris
03/08/1925
malvehy-1925-1

Augusto Malvehy a M. Espinal

Agost 1925

Amic Marian

He contemplat el vostre jardi de Cerdanyola al despax qu'exposa en Badrinas a l'Exposició.* Ens ha consolat de les moltes pocas coses qu'es veuen. Recorts a la teva simpatica familia i tu rep una abraçada del teu amic

A. Malvehy


* Referència a una de les pintures que Espinal va presentar al Pavelló del Foment de les Arts Decoratives de l'Exposició Internacional de les Arts Decoratives i d'Indústries Modernes, celebrada a París el 1925. La dita pintura, que reproduïm en color i també penjada en el pavelló esmentat, fou adquirida per Oriol Espinal a una neboda de pintor el maig de 2022 i donada posteriorment al Museu d'Art de Cerdanyola.

 

 

noms citats:

Badrinas, Antoni

carta ref.obiols-1927-1
Obiols, Josep
18/01/1927 obiols-1927-1

Josep Obiols a M. Espinal

18 gener 1927

Amic espinal:

Tinc llest el dibuix per la marqueteria del moble del vostre parent Salvans. Digueu-me, si el voleu veure a casa, mes o menys a quina hora vindreu que us esperaré; o si voleu, el puc també deixar a câl Badrinas. He fet una parella idíl·lica, el jove tocant la guitarra.

Cordialment vostre

Josep Obiols

noms citats:

Badrinas, Antoni

Salvans, Francisco

carta ref.obiols-1927-2
Obiols, Josep
Pobla de Claramunt
01/09/1927
obiols-1927-2

Josep Obiols a M. Espinal

Pobla de Claramunt 1 de Setembre 1927

A M. A. Espinal

Tossa

Estimat amic:

El dibuix i l'execució de la marqueteria del Sr. Salvans puja 700 ptes. Us agraïría moltissim que quan us vingui bé em deixessiu aquest import a casa el mateix Badrinas o allà on me digueu.

Us he d'agraïr també el convit que em feieu de venir a Tossa. Des d'ací on soc és tant poc avinent que no s'hi pot pensar. Y penso ser fora de Barcelona encara tot aquest mes de setembre. Un projecte tenim pero que..., qui sab? Hem parlat amb alguns amics, millor dit algunes amigues de la meva dona, d'aprofitar algun d'aquests viatges maritims, que organisa no sé qui, cap a la costa brava. Diumenge que ve justament n'hi ha un cap a Tossa. Aquest no el podem aprofitar perque encara serem ací. Pero si en ser a Barcelona alguns d'aquests barcos en fa encara algun altre, tingueu segur que si és a Tossa, no deixaré de venir a veure-us.

He provat aquest istiu de pintar algun paisatge. No m'han sortit sino banalitats. Penso encara tornar-hi perxò i veurem. Sempre, és clar, m'ha semblat que no era el meu ofici el de paisatgista pero que voleu? Hi ha recons ací on soc que temptacions m'han vingut de pendre l'ofici d'altri i de pintar pels que no hi han vingut.

Malauradament hom me distreu i em destorba de treballar seriament; pero pintant poc o molt, sino puc tenir el goig de veure realitzat rès d'important, compto i recomto amb malengia allo que em falta de fer per arribar-hi. Y no em negareu que coneixer les nostres limitacions i les nostres mancances és ben saludable, sobretot per aterrar la propia vanitat. Y veieu com un estiueig pot convertir-se en una tanda d'exercicis espirituals. Hom m'ha dit que vos esteu donat al més desenfrenat epicureisme. Com a bon amic us desitjo que la severitat us sedueixi i l'esforç us abelleixi i potser, potser, que la pobresa us guareixi.

Amb tot l'afecte ben v.

Josep Obiols

noms citats:

Badrinas, Antoni

Salvans, Francisco

________________

altres referències:

Tossa

carta ref.espinal-1930-7
Espinal, Marian
Barcelona
26/03/1930
espinal-1930-7

M. Espinal a Maria Vancells

Estimada Maria,

ahir dimars varem portar l'Adelaida i la Núria a casa els teus pares. l'Abundieta avui ja dorm a la Diagonal. Jo estic rebentadissim: porto un dia de molt tragi per tal de preparar totes les coses que del pis han d'anar a càl Badrines, com es el cas del menjador (vull restaurar-lo i vendrel), a la Diagonal, a cal Elies el piano (perquè no sabia on guardar-lo ), a càn Lòpez, les vitrines (buides, perquè la Sra n'està enamorada i diu que l'any que ve en vol unes d'iguals i com que jo no li venc les nostres les hi he prestat per a fins que les necessitem). També cal preparar lo que haguim de dur aqui a Font-Romeu. Demà acabarèm de portar coses a casa la mare i el menjador i el piano, aniran on ja t'he dit. Demà passat divendres portarem tot el restant a Serdanyola i entre el dissapte i el diumenge netejarán el pis i jo posaré en ordre a Serdanyola les coses que n'hagin besoin.

Ahir en arribant de Terrassa, vareig veure l'Emili i la Rosa arribats feia poc de Font-Romeu. Per ells sé que tens moltes ganes de veurens i que vas tirant com pots. Lo que no'm diuent ni ells ni el J. Mª, al qual he visitat aquesta tarda, es si tens o no enfermera de nits; jo vindré dimars o dimeces car dilluns ja sabs que tinc consell.

Les fotos de le nenes les he esguerrat totes. La màquina es molt bona pro cal coneixerla. Les poses les faig força bé, pro les instantàneas m'han fallat, com pots jutjar per les mostres. ¿J'has llegit aquell llibre? ¿Ja et van parlar de la Sta enfermera que't portarem? 

Bona nit maca. Et fa forces petons el teu

Mariàn Antòn 

PS/ Demà postser t'envii més fotos, si no estic tant cansat

noms citats:

Badrinas, Antoni

Elias (Apa), Feliu

carta ref.sisquella-1930-5
Sisquella, Alfred
Sitges
27/11/1930
sisquella-1930-5

Alfred Sisquella a M. Espinal

Amic Espinal:

Vaig veurer fa temps a en Badrinas i va dirme que pintaves tan.

Creia que ens veuriem a les Arts i Artistes". Com estás? Y la teva dona? Jo he passat un istiu molt dolent i la quiebra va ésser inevitable. Soc altra vegada a la Sala Parés.

Qui has fet? M'agradaria veure-ho.

Molts records de l'amic

Sisquella

Sitges 27/11/30

noms citats:

Badrinas, Antoni

________________

altres referències:

Les Arts i els Artistes

Sala Parés