MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI (1915 -1965)

#cartes en les quals Aragay és citat.

Nota biogràfica de Aragay, Josep

data referència transcripció referències
carta ref.badrinas-1919-1
Badrinas, Antoni
Terrassa
06/12/1919
badrinas-1919-1

Antoni Badrinas a M. Espinal

Terrassa 6 Dbre 1919 

Amic Espinal:

He rebut la teva aposte del 23 passat i tal com desitjes vaig parlar amb en Fornells respecte al cuadro; varem quedar que a fi de mes, com me dius, se t'enviaran, doncs pel Ntre no hi havia temps hàbil. Em poses amb un compromís havent de fer jo el preu, fins are se l'han fet sols. Buscaré el den Benet i t'hi equiparare, t'estarà bé? Suposo que ell l'entregarà avans de fi de mes, doncs crec volia dur-lo a una exposició, pero com les coses van per mal camí no se si es farà. 

Molt m'alegro de que vegis força fatu, evita però el perill de tornar de Paris com l'Aragay d'Italia, fora de mal gust i fuig de certes conseqüencies, en fi crec trovarás força per a resistir les temptacions. No deixis d'anar al Panteon a veure els frescos (sic) d'en Puvis [de Chavannes]. Jo no conec un eva de correguda, aixís es qu'em tornaria a venir de gust de reveureho.

Portam alguna cosa de per qui, ja et prepararé el recader, ja sabs els meus gustos, Impressionisme, Fauvisme - Vuillard - Bonnard. No allargo mes.

L'assumpte Benet. Mallol esta resolt ferreament per Benet. Crec que ja hi dona lliçò. Jo el veig molt poc. Sols vaig veurel el dia de la retrobada íntima en honor de l'Armengol. Va esser una festa de recordança a l'ensems que s'inaugurà la sala de les seves obres permanents. Tot va anar be, sols que la Facia s'ens adormi (medium) i van tenir de despejarla.

Avui s'han despedit tots els obrers de Terrassa. A Barna fa 8 dias està tot parat i botigues tancades. Ningú veu el final. A Terrassa hi haurà  15000 persones en vaga. Deu ens ajudi.*

El meu nano trempat, es comença a fer fer la llei.

Mira si trobes una bona màquina fotogràfica Querz, 6 ½ x 9 o axis. En podrias aprofitar-ten per aqui si me la vendries a mitad de preu. Fa temps que hi vaig al darrere. Però ha de ser de marca, i em sembla que aprofitant la baixa podria trobarse i com es particular no et farian pagar aduana.

Em sembla que ja t'ho he dit tot. Que t'hi conservis molt i t'instrueixis. Ja sabs pots manar a ton bon amic que t'aprecia

Antoni Badrinas

Penses estar-hi molt temps?

Creu 30


* Tancament patronal (locaut) que es va produir des del novembre de 1919 fins al febrer de 1920 en resposta a la CNT.

 

noms citats:

Aragay, Josep

Armengol

Benet, Rafael

Mallol, Ignasi