MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI #Miró, Joan

data referència transcripció referències
carta ref.miro-1919-1
Miró, Joan
Barcelona
07/11/1919
miro-1919-1

Joan Miró a M. Espinal

Amic Espinal: Estic molt content d'haver rebut noves teves. En Ricart suposo vindrà a veure't aviat. Ara es [a] Castelló a ser padrí d'una nebodeta seva, al retornar suposo les empendrà cap a Paris. Engresca'l i dona-li coratge. Jo estic amb tractes amb uns senyors que'm volen organitzar una exposició meva a Paris per aquesta temporada. Son gent molt relacionada a Paris. Tan aviat com sàpiga la data de la meva exposició decidiré el dia de veni-m'en a la Q. d'Orsay. Quan sàpiga a les galeries a on dec exposar i detalls d'aixó ja te n'enteraré. Esperant amb dalit el moment de reveure't a França, ben aviat. T'estreny la mà ton bon amic

J. Miró

Barna,

7-Nobre. 1919

Text invertit*:

amb la vida ja he gastat 1000 fr aquest mes i no he fet res. Obiols ara avans en Millàs. Els primers numeros no feien massa bonic. Tot es capelleta, 60 fr per lliçó, ja n'havia vist en una revista d'art americana i a can Guillaume. Si vols els passaré a veure amb en Durán (...) al seu taller puig en D té ganes de parlar de V à la Publi ¿quin dia? aixís l'hi escriure

records a l'Humbert.


Joan Miró i Ferrà (Barcelona 1893 - Palma de Mallorca, 1983) va ser un pintor, escultor, gravador, ceramista i un dels màxims representants del surrealisme.

* El text invertit es podria tractar d’un esborrany. Sorprèn, però, que Miró parli de francs en dues ocasions, ja que el 7 de novembre de 1919 el pintor encara no havia posat els peus a França.

   

noms citats:

Duran

Humbert, Manuel

Millàs-Raurell, Josep Ma

Obiols, Josep

Ricart, EC

________________

altres referències:

La Publicidad

carta ref.miro-1920-1
Miró, Joan
Barcelona
14/02/1920
miro-1920-1

Joan Miró a M. Espinal

Benvolgut amic: A darrers de Febrer arrivaré a Paris ja t'escriuré la data exacta. Avans de marxar passaré per casa teva; escriulos-hi a veure si voleu res per tú que t'ho preparin que jo aniré a cercar-ho.

Escriu-me l'adreça dels teus pares.

A reveure aviat.

Records a en Togores i als amics.

T'estreny la ma.

J. Miró

*Sabs alguna chambre per llogar? Diga'm-ho

Barna, 14-2-920

Passatge Crédit, 4-pral.

noms citats:

Togores, Josep de

carta ref.miro-1920-2
Miró, Joan
Montroig
01/08/1920
miro-1920-2

Joan Miró a M. Espinal

Amic Espinal: Com va l'estiu? Has començat ja l'arrencada de treball i acabat ja el taller?

Jo treballo molt ara estic acabant una tela important que n'estic molt content. Després d'aquesta ting apunts i dibuixos preparatoris per dos teles molt grosses que ting pensades i que començaré desseguida. Entremitg d'aquestes coses importants faig alguna coseta petita per distreure'm i no fatiga'm.

Cal fer quelcom més de una noteta, fina i lleugera.

Avui he rebut una carta il·lustrada que des de Paris m'envien En Mercadé i l'Humbert. En Mercadé ara deu haver arrivat ja a Barna disposat a passar-hi l'agost; ha trobat una chambre a la rue N. D des Champs que li serveix de taller, que segueix essent molt difícil de trobar. Es una carta molt rigolo, records il·lustrats de rendez-vous, lapins, blondes, chambres (final gloriós). Un dibuix de la Tour Eiffel i de la Gran Roda m'he enternit veient-ho.

Si vas a veure En Ricart estaré molt content de que us arriveu per aquí, escriviu-m'ho i jo us enteraré de la millor manera que us podem arreglar per venir. Amb vosaltres podria venir també Mn. Garriga que es un home molt aixerit. Digali i poseu-se d'acord amb ell. Digali també que jo li escrituré qualsevol día, i que el saludo.

Els meus millors records per la teva familia, i tu disposa de ton afm. amic.

Joan Miró

Mas Miró

Montroig (P. Tarragona)

1 agost 1920

noms citats:

Humbert, Manuel

Mercadé, Lluís

Ricart, EC

 

________________

altres referències:

Garriga, Mn.

carta ref.miro-1920-3
Miró, Joan
Montroig
22/08/1920
miro-1920-3

Joan Miró a M. Espinal

Benvolgut: amic: Molt content de que vingueu amb Mn. Garriga. Del 1 al 8 de Setbre. serem fora de Montroig. Avisieu-m'ho amb temps.

Jo qualsevol dia ja t'escriuré llargament; avui ting que despatxar molta correspondencia i a més vull clavar dos bastidors de 1'40 x 1'12 i 1'30 x 1'12.

Una abraçada a Mn. Garriga (ha rebut carta meva?).

Els meus respectes a la teva fam., i tu mana a ton afrn. amic,

Joan Miró

Mas Miró

Montroig (Tarragona, 22-8-20)

noms citats:

Mn. Garriga